Με την υπογείωση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ξεκινά πιθανότατα την Παρασκευή 22 Μαΐου το έργο «Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Αιγίου: Ενότητα 2 Πλατεία Αγίας Λαύρας και περιμετρικές οδοί και Ενότητα 3 Πλατεία Βάλφουρ και περιμετρικές οδοί», το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα του κέντρου της πόλης, δίνοντας τεράστια προοπτική ανάπτυξης.

Το έργο χρηματοδοτείται από τις «Δράσεις αστικής ανάπτυξης ιστορικών, εμπορικών και τουριστικών κέντρων της Περιφέρειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 3.215.815,25 €. Κύριος και φορέας κατασκευής του είναι ο δήμος Αιγιαλείας με επιβλέπουσα υπηρεσία την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

Οι παρεμβάσεις, σε πρώτο στάδιο, θα περιοριστούν σε εκσκαφές πεζοδρομίων, χωρίς ιδιαίτερη αναστάτωση στο κέντρο. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υποέργου του ΔΕΔΔΗΕ, καλώς εχόντων των πραγμάτων σε ένα μήνα, θα εγκατασταθεί ο εργολάβος που θα εκτελέσει το κυρίως έργο το οποίο που περιλαμβάνει τις εργασίες ανάπλασης – ανακατασκευής – διαμόρφωσης της πλατείας Αγίας Λαύρας, των οδών Ζαΐμη και Γερμανού που ενσωματώνονται στους λειτουργικούς χώρους της πλατείας και της οδού Ασημάκη Φωτήλα από την οδό Ερμού έως την οδό Ταξιαρχών, σε συνδυασμό με την παράλληλη εξασφάλιση και διευθέτηση – επέκταση των εγκαταστάσεων δικτύων, λειτουργικών διαμορφώσεων, αστικού εξοπλισμού και ηλεκτροφωτισμού, που υποχρεωτικά ακολουθούν την πλατεία, τα πεζοδρόμια και τις οδούς. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 48 μήνες.

Η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» Βασιλική Ψυχράμη, έχει ζητήσει από τον κατασκευαστή να θέσει σε προτεραιότητα τις εργασίες που αφορούν τους πεζόδρομους Ζαΐμη και Γερμανού με τέτοιο τρόπο ώστε τα καταστήματα να έχουν πρόσβαση και να εξυπηρετούν τα τραπεζοκαθίσματα της πλατείας και εν συνεχεία, όταν οι εργασίες επεκταθούν στην πλατεία, τα τραπεζοκαθίσματα να μεταφερθούν στους πεζόδρομους.

Σε δηλώσεις της, η κ. Ψυχράμη επισημαίνει: «Η δημοτική αρχή θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε το μεγαλόπνοο έργο να εκτελεστεί με την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση για τους πολίτες και τα καταστήματα. Ζητούμε την κατανόηση όλων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το έργο αυτό θα καταστήσει ελκυστικό το κέντρο της πόλης και θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή».