toundra-psaras

 

Συναισθηματικές γεωγραφίες της Πόλης και της Ψυχής «Τούνδρα» η πρώτη ποιητική συλλογή του εικαστικού, συγγραφέα Βασίλη Ψαρρά. Ένας τίτλος που φανερώνει το προσωπικό μεταφορικό terrain σκέψης του ποιητή. Ένα επίπεδο συνάντησης του στατικού και του δυνητικού, της ποιητικής μεταφοράς και πράξης.
Όπως είπε, στο Aigialeiapress και στην Ιωάννα Δημουλά, μεταξύ άλλων ο Βασίλης Ψαρράς , η Τούνδρα εστιάζει στο καθημερινό, το βραχύβιο, το αιώνιο, το ενδιάμεσο, το εγκαταλελειμμένο, προσπαθώντας να ανακαλύψει το πνευματικό. Στην Τούνδρα η Πόλη είναι ο Άνθρωπος και ο άνθρωπος είναι μια διαστρωματοποιημένη και ζωντανή γεωλογία συναισθημάτων, εμπειριών και αδυναμιών.
Τα περισσότερα ποιήματα έχουν γραφεί σε υπεραστικά λεωφορεία, καφέ, τρένα και αεροπλάνα.
Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 18.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”. Ας δούμε τι είπε ο Βασίλης Ψαρράς λίγο πριν την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής….

[the_ad id=”46371″]

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα κεντρικά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα (Πολιτεία, IANOS, Πρωτοπορία, Ευριπίδης, Public, Εκδόσεις Πηγή,), στις κεντρικές πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στο Αίγιο (Σύγχρονη Σκέψη), την Πάτρα (Παπαβασιλείου, Πολύεδρο), την Κέρκυρα (Πλους) καθώς και online.

Λίγα Λόγια για τον Συγγραφέα
Ο Βασίλης Ψαρράς είναι Έλληνας εικαστικός και μουσικός. Είναι λέκτορας στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου (Ελλάδα). Ολοκλήρωσε το πτυχίο του (BA) στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επιστήμες (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας), τις μεταπτυχιακές του σπουδές (MA) στις Ψηφιακές Τέχνες (University of the Arts London) και το διδακτορικό του (Ph.D) στις Τέχνες και Τεχνολογίες στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (υπότροφος Βρετανικής AHRC).

[the_ad id=”46274″]

Η εικαστική του πράξη και έρευνα εστιάζει σε διακαλλιτεχνικές προσεγγίσεις των συναισθηματικών γεωγραφιών της πόλης μέσα από το περπάτημα ως τέχνη, τις αισθήσεις και τις ενσωματωμένες τεχνολογίες – προτείνοντας το concept ενός υβριδικού flaneur για την παγκοσμιοποιημένη πόλη του 21ου αιώνα. Η εικαστική του πράξη εμπνέεται από την ποιητική και πολιτική της αστικής εμπειρίας και θέματα τόπου/χώρου και μνήμης. Τα έργα του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία), ομαδικές εκθέσεις (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, ROOMS2013, WPA Experimental Media, MOVE WITH(OUT)) και πολιτιστικά ιδρύματα/μουσεία (Βασιλική Ακαδημία Τεχνών 2010 Summer Exhibition, Ινστιτούτο Γκαίτε ArtUp project, Storefront for Art and Architecture NY).

Η έρευνά του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και συμπόσια στη διεπιστημονική σύνδεση σύγχρονης τέχνης, τεχνολογίας, media arts και αστικών σπουδών (Αυστραλία, Πορτογαλία, Αγγλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία) καθώς επίσης και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Το 2014 υπήρξε προσκεκλημένος επίτιμος ομιλητής στο Πανεπιστήμιο του Chichester για το Performing Place συμπόσιο.

Της Ιωάννας Δημουλά