Απολογιστική συνέντευξη Τύπου για τις ευρύτερες αρμοδιότητές του που αφορούν σε ζητήματα Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου, παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης στα τοπικά ΜΜΕ ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας κ. Νίκος Καραΐσκος, προχωρώντας στην παράθεση αρκετών στοιχείων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σχετικά με την πρόοδο που έχει καταγραφεί στους προαναφερθέντες τομείς στον Δήμο Αιγιαλείας, από την ανάληψη καθηκόντων τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και σήμερα.

«Όταν ξεκινήσαμε τη δημοτική μας θητεία, βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα για να αλλάξουμε την εικόνα της Αιγιάλειας, όχι μόνο σε επίπεδο αισθητικής αλλά και ουσίας. Παραλάβαμε σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους, ανοιχτές πληγές όπως δικαστική διαμάχη για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας και πολλά προβλήματα. Μέσα όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε πολλά, με μεγάλη και επίπονη προσπάθεια που πλέον αποδίδει καρπούς και δρομολογούμε μόνιμες λύσεις, βάζοντας βάσεις για το μέλλον και σε συνεργασία με όλους τους δημότες, παρ’όλο που η αντιπολίτευση μας ‘κατηγορεί’ διαρκώς ότι ολοκληρώνουμε δικά της έργα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραΐσκος, ο οποίος στη συνέχεια ανέλυσε διάφορα ζητήματα με παράλληλη προβολή φωτογραφικού υλικού και γραφικών.

karaiskos-2ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Παραλάβαμε στην κυριολεξία διαλυμένο εξοπλισμό και απαρχαιωμένο. Το τελευταίο όχημα που αγοράστηκε ήταν του 2010. Προχωρήσαμε στην προμήθεια μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, δύο υπερσύγχρονων απορριμματοφόρων με προδιαγραφές και στάνταρ ασφαλείας, ενώ επισκευάσαμε όλον τον παλιό στόλο και αναβαθμίσαμε οχήματα για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας. Επίσης ενεργοποιήσαμε πλυντήρια κάδων και απορριμματοφόρων και φορτηγά, ώστε ο Δήμος να έχει καλύτερη και πιο αξιοπρεπή εικόνα.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΕΜΕΝΗΣ

Κληρονομήσαμε από περασμένες δημοτικές αρχές, χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, που δυσκόλευαν τη λειτουργία του σταθμού, ενώ δεν υπήρχαν ασφάλεια και συνθήκες υγιεινής για το προσωπικό. Ο χώρος σήμερα έχει μια τελείως διαφορετική και σαφώς πολύ καλύτερη εικόνα, απέκτησε νέα αδειοδότηση λειτουργίας και μεταξύ άλλων εγκαταστάθηκε και πλυντήριο για τα απορριμματοφόρα, ενώ όλα τα απορρίμματα ζυγίζονται και καταγράφονται κανονικά.

ΛΑΜΠ-ΟΙΚΟΣ

Ξεκινήσαμε μια καμπάνια για την ανακύκλωση με ήρωα τον Λαμπ-Οίκο, που λοιδορήθηκε πολύ ως προσπάθεια από την αντιπολίτευση. Όμως, χρωστάμε πολλά στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας που συνέδραμαν τα μέγιστα ώστε τουλάχιστον μέχρι την καραντίνα της πανδημίας, οι περίπου 6000 μαθητές του Δήμου να μεταφέρουν και στα σπίτια τους έντυπο υλικό, παιχνίδια και άλλα, να δημιουργηθούν συμβολικές γωνιές ανακύκλωσης στα σχολεία που λειτούργησαν ακόμα και την περίοδο της πανδημίας. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε πάλι την καμπάνια αυτή και να μπουν όλοι οι συμπολίτες μας στη λογική μας πόλης καλύτερης σε επίπεδο εμφάνισης και κουλτούρας.

ΚΑΔΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο Δήμος Αιγιαλείας έχει απωλέσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 1200 κάδους για διάφορους λόγους. Εμείς κληθήκαμε να τους επισκευάσουμε και να τους αναπληρώσουμε ώστε να επανέλθει η κανονικότητα. Ελπίζουμε έως το τέλος του έτους να έχουμε προχωρήσει σε αναπλήρωση της τάξης του 80%. Δυστυχώς η αντιπολίτευση που μας κατηγορεί σήμερα, στους προϋπολογισμούς του παρελθόντος πρώτα τους κάδους «έκοβε» από τα έξοδα. Με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα τοποθετήσαμε τους πρώτους υπόγειους κάδους, ενώ έχουμε υποβάλει πρόταση στο «Αντώνης Τρίτσης» για ενεργοποίηση της ανταποδοτικής ανακύκλωσης με κάδους που θα λειτουργούν με κάρτα ώστε να αφαιρούνται ποσά από τα δημοτικά τέλη όσων τους αξιοποιούν –και το αντίστροφο. Θα προσπαθήσουμε ακόμα και με ίδια κεφάλαια να υπογειοποιήσουμε κι άλλους κάδους, για θέμα αισθητικής αλλά και οσμών. Προχωρούμε σε πείσμα γιατί είναι σαν προσπαθούμε να σύρουμε ένα κάρο που αφήνει σημάδια στο χώμα, δεν έχουμε πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψάχνουμε τρόπους να προχωρούν τα πράγματα και να μην μείνουν στάσιμα.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Πρέπει να υπάρχει αξιολογικό αποτέλεσμα σε ό,τι κάνουμε. Η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει δώσει τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν τον διπλασιασμό του ποσοστού ανακύκλωσης στον Δήμο Αιγιαλείας από το 2019 έως 2021 (99,5%). Πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία και σε εθνικό επίπεδο. Χρησιμοποιούμε όλες τις ορθές πρακτικές, ενώ αντιγράφουμε και ενέργειες αποτελεσματικές που αξιοποιούν άλλοι δήμοι και φορείς. Τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργήθηκαν 65 σημεία ανακύκλωσης σε όλο το Δήμο Αιγιαλείας. Το 2021 ήταν ένας χρόνος-σταθμός για το κομμάτι της ανακύκλωσης και φιλοδοξούμε φέτος να φτάσουμε 2000 τόνους, ήδη τα μαζεύουμε με 3 οχήματα, έχουν αυξηθεί ραγδαία οι διαχειριστικές δυνατότητες συλλογής ανακυκλωσίμων συσκευασίας. Δεν είναι όμως μόνο οι συσκευασίες ανακυκλώσιμες. Ανακύκλωση είναι όλα όσα μπορούμε να μην πηγαίνουν για ταφή. Υπάρχουν κώδωνες εναπόθεσης μπουκαλιών και γυαλιού σε πολλά σημεία του Δήμου, ειδικά κοντά σε καταστήματα εστίασης, έτσι τα αφαιρούμε από τους μπλε κάδους. Λειτουργούν «καρδιές» συλλογής πλαστικών καπακιών, για να δώσουμε το μήνυμα πως προχωράμε σε πολύ καλό επίπεδο. Η «Φανώ» η φάλαινα στην παραλία Αιγίου, μια πολύ καλή προσπάθεια της ΔΗΚΕΠΑ που επίσης προκάλεσε αίσθηση με την τοποθέτησή της αλλά και διάφορα πικρόχολα σχόλια, μαζεύει κάθε εβδομάδα περίπου έναν τόνο πλαστικά μπουκάλια!

ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΜΕΝΗ

Η Αιγιάλεια πρέπει να βρει μια λύση βιώσιμη και μόνιμη, περιβαλλοντολογικά ορθή, για να δημιουργήσουμε παρακαταθήκη στις γενιές που έρχονται. Ξεκινήσαμε εξ αρχής με τη σκέψη να φτιάξουμε δομές που θα λύνουν το πρόβλημα και όχι να συνεχίσουμε τη λογική να τα θάβουμε σε διάφορους χώρους. Προχωρήσαμε στην υποβολή πρότασης για ένταξη σε χρηματοδότηση, στα τέλη του 2019, του εμβληματικού έργου της Μονάδας Επεξεργασίας προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων (βιοαπόβλητα=αποφάγια). Έχει ήδη εξασφαλιστεί περιβαλλοντική αδειοδότηση, εντάχθηκε σε χρηματοδότηση ύψους 5,344 εκ. ευρώ και μάλιστα είναι ο πρώτος ανάλογος χώρος στην Πελοπόννησο, που αναμένεται να απασχολήσει προσωπικό 50 άτομα, ενώ εξασφαλίζουμε και 600.000 ευρώ επιπλέον ώστε να αξιοποιηθούν για εξοπλισμό συλλογής των οργανικών αποβλήτων από τους ειδικούς καφέ κάδους που θα αξιοποιηθούν. Υπολογίζεται ότι το 48% των απορριμμάτων είναι οργανικά απόβλητα, τα οποία αν συλλέγονται στην πηγή (στα νοικοκυριά) θα μειώσουν δραστικά τον όγκο απορριμμάτων στους πράσινους κάδους.

Μέσα σε δύο μόλις έτη έχουμε έτοιμα και τα τεύχη δημοπράτησης που έχουν υποβληθεί για έγκριση στο αρμόδιο Υπουργείο και τέλη Ιουλίου θα είναι έτοιμα. Οφείλω να σημειώσω ότι έχουμε μεγάλη βοήθεια και από τον Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο στην όλη μας προσπάθεια. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 αναμένεται να έχει τελειώσει η διαδικασία της δημοπράτησης ώστε ο ανάδοχος να ξεκινήσει το έργο με ορίζοντα ολοκλήρωσης 18 μήνες. Στην αρχή της λειτουργίας της Μονάδας, θα ξεκινήσουμε πειραματικά με την διανομή κουβάδων χωρητικότητας 15 λίτρων σε νοικοκυριά, για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων που θα τοποθετούνται σε καφέ κάδους, με στόχο να φτάσουμε το 65% ανάπτυξης του προγράμματος μέσα σε 1,5 έτος. Με τη ΜΕΒΑ επίσης θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των κλαδοδεμάτων, τα οποία πλέον θα αποκτούν «αξία» διαφορετική. Το κομπόστ που θα προκύπτει να είναι πολύ καλής ποιότητας και έτσι ο Δήμος θα καλύπτει τις δικές του ανάγκες αλλά και θα βοηθάει αγρότες και οικογένειες του Δήμου, παρέχοντας βιολογικό λίπασμα με πολύ χαμηλό κόστος.

Περνάμε σε νέα γενιά διαχείρισης, πολύ πιο μπροστά από τα σημερινά δεδομένα.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Προχωρούμε σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης μικρών πάρκων και κήπων σε όλη την Αιγιάλεια. Είναι σε εξέλιξη το πρώτο πάρκο πίσω από την κλινική του Καλαμπόκα στα Ψηλαλώνια, το «Στέκι των κυριών» όπως θα ονομάζεται, σε συνεργασία με τις κυρίες του ΚΑΠΗ. Όλοι αυτοί οι χώροι θα «υιοθετηθούν» από διάφορους συλλόγους και φορείς αλλά και τοπικές επιχειρήσεις. Άμεσα προχωρούμε σε παρεμβάσεις αναβάθμισης και μέσα στον Δημοτικό Κήπο Υψηλών Αλωνίων, γύρω από τη λίμνη. Γιατί αγαπάμε τον τόπο και θέλουμε να είναι όμορφος αλλά να σέβονται και οι πολίτες αυτούς τους χώρους.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για πολλά προβλήματα από τις πυρκαγιές. Πέρσι είχαμε την μεγάλη καταστροφή στη Ζήρια, το 2007 θυμόμαστε πως κάηκε όλη η Αιγιάλεια. Πρέπει να μειώνουμε στο ελάχιστο τον κίνδυνο μέσω της πρόληψης. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία σε επίπεδο τεχνοκρατικό και ουσίας, με την πυροσβεστική υπηρεσία, τη δασική υπηρεσία, την αστυνομία, τον στρατό και την πολιτική προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δίνουμε μεγάλη βάση στο κομμάτι αυτό για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Με τον συντονισμό της Πυροσβεστικής σε όλα τα κομμάτια, έχουμε γρήγορη και αποτελεσματική παρουσία. Φέτος κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού στους αγροτοδασικούς δρόμους και σε όσους εφάπτονται με δασικούς δρόμους για να υπάρχει πιο απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Συμμετέχουμε στις 24ωρες περιπολίες τις ημέρες υψηλού κινδύνου. Τοποθετούνται νέοι πυροσβεστικοί κρουνοί σε καίρια σημεία. Προχωρούμε σε κινήσεις ανανέωσης των πυροσβεστικών αγροτικών οχημάτων του Δήμου. Πρέπει όμως και οι δημότες να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους εγκαίρως και όχι να αφήνουν τα ξερά χόρτα να αποτελούν κίνδυνο. Δυστυχώς κάποιοι δημότες, έχοντας κακή νοοτροπία, εναποθέτουν απορρίμματα, μπάζα, έπιπλα, κλαδοδέματα κ.α. σε κοίτες ποταμών, παραλίες κλπ.

Είχαμε σκοπό να δημιουργήσουμε κανονιστικό πλαίσιο για τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου, που θα έσπευδαν σε διάφορες έκτακτες περιπτώσεις, όμως όταν φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιπολίτευση το καταψήφισε με το πρόσχημα της δημιουργίας ενός νέου κωδικού που δεν ξεπερνούσε τις 5.000€, να μην τα ξεχνάμε αυτά. Θα είχαμε πολύ περισσότερες δυνατότητες να χρηματοδοτήσουμε πιστοποιημένες ομάδες πυρασφάλειας και εθελοντισμού…

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Έχουμε κάνει μεγάλη και σοβαρή δουλειά στο κομμάτι διαφάνειας, λογοδοσίας και διαχείρισης στην καθαριότητα, οι υπηρεσίες λειτουργούν με συγκεκριμένο πρωτόκολλο, θα πιστοποιηθούμε και με ISO σε περίπου 6 μήνες. Δημιουργούμε, ήταν και στοίχημα για μένα, έναν μηχανισμό λειτουργιών που δεν θα αλλάζει ανάλογα με το ποιος είναι αντιδήμαρχος. Μέσω αυτού, θα μπορούν οι δημότες να λαμβάνουν γνώση για το τι γίνεται, καθώς ελέγχονται πλέον όλα τα οχήματα του Δήμου, ζυγίζονται όλα τα φορτία και δημιουργούνται συνθήκες ασφάλειας για αιρετούς και προσωπικό. Ο Δήμος έως σήμερα, δεν είχε ένα «στρατηγείο» που να συγκεντρώνει όλο τον εξοπλισμό του, δεν είχε γραφείο κίνησης. Έχουμε ήδη εκπονήσει master plan, περιμένουμε να εγκριθεί πρόταση για το πρώην ακίνητο Ορφανίδη στο Νησί Τεμένης, για να φτιαχτεί εκεί ένα Πράσινο Σημείο, το αμαξοστάσιο του Δήμου και σωστές υποδομές για το προσωπικό, μεγάλη μάντρα υλικών για τον Δήμο, όπως και hot spot για αδέσποτους σκύλους. Δεν μιλάμε για καταφύγιο ζώων, θα είναι σαν «νοσοκομείο» για ζώα που το έχουν ανάγκη, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

__________ _________