Την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 3 Μαΐου, επί τη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα το Αίγιο θα εορτάσει την Πολιούχο του, Παναγία Τρυπητή, στο Ιερό Προσκύνημα της οποίας θα προσέλθουν για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί χιλιάδες πιστών από όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ

Μέγας πανηγυρικός εσπερινός: Στις 7μ.μ. θά τελεσθεί Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. κ. Αμβροσίου, συμπαραστατουμένου και υπό άλλων Αρχιερέων. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους θα αποδώσει η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» υπό τη διεύθυνση του κ. Φώτη Θεοδωρακοπούλου.

Ολονύκτια αγρυπνία: Στις 11μ.μ. θα τελεσθεί ολονύκτιος κατανυκτική αγρυπνία, ήτοι Παράκληση, Όρθρος και Θεία Λειτουργία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 2.30π.μ.

[the_ad id=”46371″]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ

Θεία Λειτουργία: Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβροσίου και συλλειτουργούντων των προσκεκλημένων Αρχιερέων, Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίου, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Όρθρος

7π.μ.: Έναρξη Όρθρου.

7.30π. μ.: Προσέλευση των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

8.20π.μ.: Έναρξη Θείας Λειτουργίας.

9.30 έως 9.45π.μ.: Άφιξη των επισήμων.

10:30π.μ. περίπου: Απόλυση Θείας Λειτουργίας.

Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας

10.45π.μ.: Εκκίνηση της Ιεράς Πομπής

Η Ιερά πομπή θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου και θα αναπεμφθεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρική ομιλία. Ακολούθως ή Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος, εν πομπή, θα κατευθυνθεί, δια της οδού Μητροπόλεως, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, όπου και θα παραμείνει έως ότου ολοκληρωθούν οι επισκευαστικές εργασίες του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής.

Απόδοση τιμών: Οι προς την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος οφειλόμενες τιμές θα αποδοθούν από τιμητικά αγήματα του Πεζικού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα συμμετάσχουν και Φιλαρμονικές.

[the_ad id=”46274″]

Τελετάρχες της Ιεράς Μητροπόλεως: Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος, Εφημέριος Ιερού Ναού Άγιου Ιωάννου Αιγίου.

Τελετάρχες του δήμου Αιγιάλειας: Η προϊσταμένη του Τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του δήμου Κωνσταντίνα Μουγκάση και οι υπάλληλοι Χρήστος Τρίψας και Αριστομένης Σταματόπουλος.

Οι παρακάτω ακολουθίες θα τελεστούν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης:

Εσπερινός και Παράκληση: Στις 7μ.μ. της ιδίας μέρας θα ψαλλεί Εσπερινός, Χαιρετισμοί και Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

[the_ad id=”46274″]

Απόδοση της εορτής – Κυριακή του Θωμά, (5-5-2019)

Περί ώρα 7μ.μ. χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Αμβροσίου, θα ψαλλούν oι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου – Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα λιτανευθή εντός του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Φανερωμένης και θα τοποθετηθεί στον Θρόνο Της.

Ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης

“Επιθυμούμε να ενημερώσουμε τον ευσεβή λαό της πόλεως του Αιγίου αλλά και όλους τους απανταχού ευλαβείς προσκυνητές του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής ότι κατά την εγγίζουσα εορτή της Πολιούχου της πόλεώς μας, ήτοι την Παρασκευή 3 Μαΐου, μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την Ιερά Λιτάνευση, η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Αιγίου, όπου και θα παραμείνει καθ’ όλη την διάρκεια των ανακαινιστικών εργασιών στο Ιερό Προσκύνημα.

Επομένως, εκεί θα πραγματοποιηθεί και η απόδοση της εορτής την Κυριακή του Θωμά 5η Μαΐου.

Προσφάτως, με ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, το Ιερό Προσκύνημα ενετάχθη σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με σκοπό την πλήρη ανακαίνισή του. Οι εργασίες θα γίνουν υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, αναμένεται να ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα διαρκέσουν 3 έτη.

Καθ’ όλο το χρονικό αυτό διάστημα το Ιερό Προσκύνημα θα παραμείνει κλειστό και οι προσκυνητές θα δύνανται να μεταβαίνουν για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου. ”

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]