Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του British Council, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με τίτλο Skills Clubs: Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα, ολοκλήρωσε την πρώτη χρονιά υλοποίησής του σε σχολεία της χώρας μας, με την πραγματοποίηση του πρώτου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας.

Σχολικές ομάδες από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών, καταθέτοντας ευφάνταστες προτάσεις δράσεων που στόχο τους έχουν να απαντήσουν σε ένα κοινωνικό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινότητά τους, εντός ή εκτός σχολείου.

Η ομάδα του σχολείου μας αποτελούμενη από τους μαθητές Βάλια Καρακάση, Άγγελο Κάσα, Μάριο Κατεργάρη και Χαράλαμπο Κουζουτζάκογλου με καθοδηγητή τον καθηγητή τους Νικόλαο Διαμαντόπουλο προκρίθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού όπου και τελικά κατέλαβε την 3η θέση μπροστά από μια τριμελή κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τις προτάσεις των μαθητών, με βάση τον ξεχωριστό κοινωνικό τους αντίκτυπο και την καινοτομία του πλάνου τους, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την περασμένη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022.

Οι μαθητές του σχολείου μας παρουσίασαν την ιδέα τους για μια υποστηρικτική κοινότητα για τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους όπου θα περιλαμβάνει καφετέρια και ένα κέντρο πληροφόρησης και νοητικών δραστηριοτήτων υπογραμμίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που επικρατεί με την απομόνωση των ατόμων αυτών και θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν τις δημόσιες αρχές και τους συμπολίτες τους.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κα Αναστασία Ανδρίτσου, διευθύντρια του British Council, η οποία δήλωσε ότι «Στον οργανισμό μας πιστεύουμε ότι η δημιουργικότητα, η αντίληψη για την κοινωνική καινοτομία και η συμμετοχή στα κοινά είναι απαραίτητες δεξιότητες για τον πολίτη του 21ου αιώνα. Το σχολείο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη καλλιέργειά τους και προετοιμάζει τους μαθητές για την ένταξή τους στη κοινωνία, στη τριτοβάθμια ή την επαγγελματική εκπαίδευση και την εργασία.

Για αυτό το σκοπό ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης προκειμένου να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα Skills Clubs – διότι θέλαμε να προσφέρουμε στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα ένα εργαλείο και ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στη καινοτομία. Φέτος, σε αυτή τη πιλοτική χρονιά, κατορθώσαμε να επιμορφώσουμε περισσότερους από 370 εκπαιδευτικούς και 1500 μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και να δημιουργήσουμε ένα καινούριο εκπαιδευτικό υλικό που θα είναι πάντα ελεύθερο και προσβάσιμο σε κάθε δάσκαλο και καθηγητή.»

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η κα Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η οποία δήλωσε ότι «Βασική προτεραιότητα για το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση αποτελεί η συνδρομή του στη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και στη νέα εκπαιδευτική και επαγγελματική πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα “Skills Clubs” του British Council, ενός φορέα με πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαθέτει ακριβώς εκείνα τα στοιχεία που πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στον απαραίτητο πλέον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 14-18 ετών έρχονται σε επαφή με σημαντικές για την πορεία της ζωής τους έννοιες και δεξιότητες όπως η ενεργητική ακρόαση, η επίλυση προβλημάτων και η ομαδοσυνεργατική εργασία, καλλιεργώντας παράλληλα την αντίληψή τους για την κοινωνική καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.».

Την εκδήλωση συντόνισε ο οικονομολόγος και εκπαιδευτής νέων, Κωνσταντίνος Στεργίου, ενώ την κριτική επιτροπή αποτελούσαν η κυρία Λουκία Ψαράκη, από την Διαχείριση Προγραμμάτων και Δωρεών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η κυρία Μαρία Νομικού, υπεύθυνη τομέα Youth, Skills and Communities του British Council και ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, ερευνητής στο Adam Smith Βusiness School του University of Glasgow.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη τελική εκδήλωση είχαν την δυνατότητα, μεταξύ άλλων να εμπνευστούν από τις ιστορίες δυο καινοτόμων προσπαθειών νεαρών ανθρώπων. Η Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι, Iδρύτρια της ΑμΚΕ KINITRO, και ο Ηλίας Ψυρούκης, Co-Founder & CEO at SPIN – Space Innovation και National Geographic Young Explorer, παρουσίασαν τη δική τους εμπειρία και το κοινωνικό αποτύπωμα της δουλειάς τους.

Το βίντεο της εκδήλωσης καθώς και οι παρουσιάσεις των πέντε φιναλίστ είναι διαθέσιμα στη σελίδα του British Council στο facebook.