Τι συμβαίνει στην διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου Αιγιάλειας σήμερα;

0
165

Επιστολή με ερωτήματα για την κατάσταση τον απορριμμάτων του δήμου Αιγιάλειας έστειλε προς τους αρμόδιους η  Δράση για την Αιγιάλεια “Η Ίριδα”

ΠΡΟΣ  :

-Δήμαρχο Αιγιαλείας

Αντιδήμαρχο καθαριότητας

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ;

Κύριοι/ες,

Η  Περιβαλλοντολογική Δράση για την Αιγιάλεια ‘’ΙΡΙΔΑ’’  έχοντας κερδίσει γνώση και εμπειρία από την  πολύχρονη ενασχόληση της με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στον Δήμο μας, καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

Με απογοήτευση παρατηρούμε ότι μετά από ένα χρόνο παρουσίας της νέας δημοτικής αρχής, δεν  έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο μας. Διαπιστώνουμε ότι:

  • Στην αποκομιδή, αντί του ΧΥΤΑ Αιγείρας, τα απορρίμματα στοιβάζονται στο Νησί Τεμένης , δημιουργώντας την απαράδεκτη κατάσταση που περιγράφεται παρακάτω
  • Στην επαναχρησιμοποίηση με διαλογή στην πηγή δηλ εκεί που παράγονται (σπίτι, αγρός, επιχείρηση, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες, σχολεία) οι βηματισμοί είναι  σημειωτόν.
  • Στην διαχείριση των βιοαποβλήτων και των ογκωδών (υλικά κατεδάφισης, κατεστραμμένα έπιπλα,  κλπ. )  είμαστε στο μηδέν.
  • Στην διαχείριση των κλαδεμάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους που στον Δήμο μας ανέρχονται σε ποσότητες 5000 έως 6000 τόνων ετησίως, δεν  προχωρά ο επί τόπου θρυμματισμός τους, δεν μετατρέπονται σε γίνονται εδαφοβελτιωτικό κομπόστ, ούτε  καν ανασχεδιάζεται ο τρόπος συλλογής και μεταφοράς τους για εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικών πόρων
  • Στην  ανακύκλωση συσκευασιών  είμαστε κάτω από τα όρια που θέτει ο νέος ΕΣΔΑ
  • Οι χειρισμοί του δήμου είναι ερασιτεχνικοί και η γνωστική και επιχειρησιακή υποστήριξη τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε μεταφορά εμπειρίας από καλές πρακτικές και καινοτόμες δράσεις σε άλλους Δήμους είναι σχεδόν μηδενική.

 

Ιδιαίτερα τονίζουμε την απελπιστική κατάσταση στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στο  Νησί Τεμένης που ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε παράνομη χωματερή εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης και μακρόχρονης παραμονής των απορριμμάτων. Εδώ έχουμε την χειρότερη διαχείριση όλων των εποχών στον Δήμο μας καθώς σε απόσταση ενός  χιλιομέτρων από την πόλη:

– είναι  άμεσος ο κίνδυνος πυρκαγιάς, η κατάσβεση της οποίας,  λόγω της φύσης των υλικών, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το τελευταίο περιστατικό που συνέβη πριν λίγες ημέρες δίπλα από τον ΣΜΑ  είναι η τελευταία προειδοποίηση.

– είναι άμεσος ο κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών από τα τρωκτικά, έντομα και αδέσποτα ζώα, όσο και από τον μολυσμένο αέρα όταν φυσά ο αέρας. Για τους  εργαζόμενους του Δήμου που εργάζονται  εκεί  είναι άμεσος ο κίνδυνος  ασθενειών  ενώ, σε μικρή απόσταση από τον ΝΕΟ ΧΑΔΑ Τεμένης λειτουργούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

– είναι άμεσος ο κίνδυνος μόλυνσης των υπόγειων υδάτων από κάθε είδους  επικίνδυνες ουσίες και μάλιστα από βαρέα μέταλλα.  Αυτό θα επιφέρει καταστροφή των πιστοποιημένων βιολογικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής, ενώ  αρνητικές συνέπειες θα έχουν οι γεωργικές  καλλιέργειες ακόμη και σε μεγάλη απόσταση.

Έως την αποσυμφόρηση του ΣΜΑ, συστήνουμε:

Προς τον  δημόσιο δρόμο που είναι δίπλα στο ποτάμι να μεταφερθούν τα απορρίμματα, σήμερα κιόλας, προς το εσωτερικού του οικοπέδου και να καλυφθεί η πρόσοψη αυτή σε όλο της το μήκος από μη αναφλέξιμα υλικά.

Να μεταφερθούν τόσο τα αυτοκίνητα όσο  και οι εργαζόμενοι σε ασφαλή απόσταση από τον ΣΜΑ . Η φύλαξη να γίνεται με περιπολίες δια οχήματος.

 

Επίσης, η ΙΡΙΔΑ δηλώνει για μία ακόμα φορά την απόλυτη αντίθεσή της στην καύση των απορριμμάτων που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για την χειρότερη  μορφή διαχείρισης με τεράστιες συνέπειες  στο περιβάλλον την υγεία των ανθρώπων και υπέρογκα κοστοβόρο για τους πολίτες, με μόνους ωφελημένους τους «εθνικούς εργολάβους». Με δυσάρεστη έκπληξη είδαμε την δική μας Δημοτική Αρχή να σπεύδει πρώτη υπέρ της περιβαλλοντοκτόνας αυτής πρακτικής, προσκαλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο εταιρεία-εργολάβο και εγκαινιάζοντας τα σχετικά σενάρια. Απαιτούμε, το ναυάγιο αυτής της επαφής να σημάνει και την οριστική εγκατάλειψη  κάθε σχεδίου καύσης απορριμμάτων στον τόπο μας. Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει άμεσα την οργάνωση του διαχωρισμού στην πηγή ως πρώτο βήμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Με τιμή

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΙΡΙΔΑΣ