Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη Χρήστο

Θέμα: «Ανάγκη λήψης μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών και την προστασία από μελλοντικές σεισμικές δονήσεις στον Πλάτανο Αχαΐας»

 

Με την αγωνία εξακολουθούν να ζουν οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Πλατάνου στην Αχαΐα, περιμένοντας να πάρουν απαντήσεις σχετικά με τις καταστροφές τις οποίες υπέστησαν οι περιουσίες τους, εξαιτίας των εργασιών για την διάνοιξη δύο υπόγειων σηράγγων κάτω από το χωριό.

Συγκεκριμένα, αν και οι κάτοικοι προσέφυγαν στην δικαιοσύνη προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για τις καταστροφές σε οικίες, δρόμους και δίκτυα ύδρευσης στην περιοχή, δεν υπήρξε μέχρι και σήμερα ουσιαστική λύση, παρά μόνο παραπομπές σε επαναλαμβανόμενες και κοστοβόρες για τους κατοίκους πραγματογνωμοσύνες. Ενημερώνουμε ότι υπήρχε πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016, η οποία στο πόρισμα της ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να χαρακτηρισθεί τυχαία αυτή η χρονική και χωρική σύμπτωση», ενώ πρόσφατα δόθηκε νέα πραγματογνωμοσύνη για ακίνητο με έδρα τον Πλάτανο, η οποία πραγματοποιήθηκε τις 22/11/1017, βάσει της 1315/2017 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και η οποία μεταξύ άλλων αναγνωρίζει ότι οι ζημιές παρουσιάστηκαν μετά το 2010.

Σήμερα και ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν δεν έχει υπάρξει καμία λήψη μέτρων, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις  να έχει παρατηρηθεί διεύρυνση των ζημιών. Το αίτημα των κατοίκων προς το Υπουργείο για κινητοποίηση των υπευθύνων σχετικά με την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών και την προστασία από μελλοντικές σεισμικές δονήσεις συνεχίζει να μένει αναπάντητο και η ανησυχία έκδηλη.

[the_ad id=”46371″]

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την προστασία από μελλοντικές σεισμικές δονήσεις;
  2. Σκοπεύει το Υπουργείο να μεριμνήσει για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

 

[the_ad id=”46704″]