Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και 52 Αρχιερέων ενθρονίστηκε το Σάββατο 23η Νοεμβρίου, ο νέος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου.

Η επίσημη υποδοχή του νέου Μητροπολίτου μας έγινε λίγο πριν τις 11π.μ. στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου τον καλωσόρισε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική και πολύ σημαντική, καθώς, όπως είπε, «το Αίγιο υποδέχεται σήμερα με αισθήματα σεβασμού, αγάπης και τιμής τον νέο πνευματικό του ηγέτη, έναν εξαίρετο κληρικό με κύρος και πνευματική καλλιέργεια».

imka-enthronisi-ieronimou3

«Η πανηγυρική και σχεδόν ομόφωνη εκλογή σας από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος καταδεικνύει την αξία της προσωπικότητάς σας και τα χαρίσματα που σας διακρίνουν. Είμαι βέβαιος ότι οι πιστοί, οι οποίοι έχουν κατακλύσει σήμερα την πλατεία Αγίας Λαύρας και τους δρόμους της πόλης μας, βλέπουν στο πρόσωπό σας τον καλό ποιμένα, εκφράζοντας τη σιγουριά τους πως, με την πραότητα, την εργατικότητα, την πνευματική καλλιέργεια και εμπειρία που διαθέτετε, θα βρίσκεστε δίπλα μας πατέρας και καθοδηγητής. Γύρω από τέτοιους ποιμένες θέλει να συσπειρωθεί ο λαός μας, ο οποίος στρέφεται και πάλι προς την Εκκλησία, τη βρυσομάνα του Έθνους και προσδοκά απ’ αυτήν όραμα και νόημα ζωής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογερόπουλος

Συνεχίζοντας την προσφώνησή του ο δήμαρχος Αιγιαλείας εξέφρασε την ευχή η ποιμαντορία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας να είναι πολυχρόνιος και καλλίκαρπος, ώστε με τη βοήθεια και τη Χάρη της Παναγίας Τρυπητής και της Μεγαλοσπηλαιώτισσας να χαράξει μία ελπιδοφόρα πορεία και να γράψει λαμπρές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας.

Παράλληλα, ο κ. Καλογερόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ο οποίος, όπως είπε, αφήνει πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο, υπηρετώντας τον λαό του Θεού επί 40 και πλέον έτη με θυσία και αυταπάρνηση. «Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο για την πολυετή προσφορά του και τον διαβεβαιώνουμε ότι θα είναι πάντα χαραγμένος στις καρδιές μας ως φιλόστοργος πατέρας αλλά και δυναμικός Ιεράρχης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αιγιαλείας, ο οποίος, ολοκληρώνοντας, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερώνυμο έναν Σταυρό Ευλογίας, ευχόμενος υγεία, δύναμη και έμπνευση.

Εμφανώς συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε λέγοντας τα εξής: «Όλο αυτόν τον καιρό, μετά τη χειροτονία μου, σκέπτομαι πώς ο Θεός μέσω πολλών ανθρώπων ενήργησε, ώστε να λάβω από τα τίμια χέρια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας τον τρίτο βαθμό της Ιεροσύνης. Εισερχόμενος στο Αίγιο είδα νέους ανθρώπους με τους οποίους έχω ανταλλάξει πολλές συζητήσεις, πνευματικού και κοινωνικού περιεχομένου, γι’ αυτό και ευχαριστώ τον Θεό διότι είδε την ταπείνωσή μου, αξιώνοντάς με να έρθω εδώ για να ποιμάνω αυτόν τον ευλογημένο λαό, διαδεχόμενος τον πνευματικό μου πατέρα, Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο, έναν μεγάλο άνδρα της Εκκλησίας μας. Είμαι έτοιμος να υπηρετήσω αυτόν τον λαό, όχι από το ύψος του Θρόνου αλλά με ταπείνωση, αυταπάρνηση και αγάπη. Αυτά δηλαδή τα προσόντα τα οποία πρέπει να διαθέτει ένας πνευματικός ηγέτης ώστε να εμπνέει τον λαό για να οδηγηθεί στην Βασιλεία του Θεού. Σας διαβεβαιώνω ότι θα με έχετε οδηγό και σύντροφο σε ό,τι με χρειαστείτε. Σας αγκαλιάζω όλους! Από δω και πέρα έρχομαι για να ζήσω μαζί σας αλλά και να πεθάνω μαζί σας! Εύχομαι η Χάρη της Παναγίας Τρυπητής να σκεπάζει και να αγιάζει όλους μας!».

Κατόπιν, εν πομπή και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, της Φιλαρμονικής Αιγίου, τμήματος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου και σχολικών τμημάτων, έγινε η μετάβαση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κατά το καθιερωμένο τυπικό. Από πολύ νωρίς εκατοντάδες πιστών (εντός και εκτός τού Καθεδρικού Ναού) περίμεναν καρτερικά τον νέο Ποιμενάρχη μας, τον οποίο υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και αναφωνώντας «Άξιος!». Από άμβωνος ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα κι αμέσως μετά ακολούθησαν οι προσφωνήσεις.

imka-enthronisi-ieronimou3

Ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος στην προσφώνησή του μεταξύ άλλων τόνισε: «Η καρδιά μας πλημμυρίζει από ευγνωμοσύνη προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την Κυρά του Αιγίου, η οποία σας επέλεξε και σας έφερε κοντά μας ως ποιμένα των ψυχών και των σωμάτων μας. Ιδού, λοιπόν, επέστη η ώρα κατά την οποία, ευδοκία του Μεγάλου Αρχιερέως και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, έπειτα από 41 έτη μίας ταπεινής ποιμαντορίας, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, σας παραδίδω όχι απλώς την ποιμαντορική ράβδο αλλά και την όλη ευθύνη της διαποιμάνσεως και καθοδηγήσεως του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της ιστορικής αυτής Επαρχίας. Επιθυμώ να σας τονίσω ότι από σήμερα είστε ο απόλυτος μονάρχης, ο εξουσιαστής και αυθέντης της εκκλησιαστικής ταύτης επαρχίας ΄΄εις τύπον και τόπον Χριστού΄΄ και ουδεμία εξάρτηση θα έχετε εξ εμού».

Και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κατέληξε ως εξής: «Την 19η Νοεμβρίου 1978, εισερχόμενος στην πόλη του Αιγίου, έδωσα την υπόσχεση πως θα είμαι μία φωταυγής λαμπάδα που θα καίγεται και θα αναλίσκεται καθημερινώς για να φωτίζεσθε εν Κυρίω όλοι εσείς οι αδελφοί μου. Σήμερα, 23η Νοεμβρίου 2019, σας ικετεύω να μην με ξεχάσετε… Στα γηρατειά οι δυνάμεις μάς εγκαταλείπουν… Χρειαζόμεθα ένα μπαστουνάκι. Εάν θέλετε, σταθείτε εσείς η βακτηρία μου και η παρηγοριά μου… ΄΄Ως ευ παρέστητε΄΄, λοιπόν, Σεβασμιώτατε εν Χριστώ αδελφέ! ΄΄Είησαν τα έτη της ζωής υμών ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά΄΄ και κατάκαρπα εις δόξαν Κυρίου. Εις πολλά έτη, Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας!».

Από την πλευρά του ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, ως εκπρόσωπος του Ιερού Κλήρου, στην προσφώνησή του τόνισε πως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος έρχεται στην Ιερά Μητρόπολή μας ως απεσταλμένος άγγελος του Θεού και της Εκκλησίας, άξιος διάδοχος προκατόχων σπουδαίων, μεγάλων και αγίων. «Έρχεσθε πλήρης θείων ευλογιών και χαρισμάτων, ώστε σε καιρούς δύσκολους να υπεραμυνθείτε του Ιερού Κλήρου σας αλλά και να κατηχήσετε στην πίστη, να ποιμάνετε, να παρηγορήσετε, να ειρηνεύσετε, να δώσετε χαρά, ελπίδα και προπάντων την πατρική σας αγάπη και φροντίδα στον ευσεβή, φιλότιμο, φιλόθεο και ευγενικό λαό μας, που μέσα στην ψυχή του αποζητά από την Εκκλησία χείρα βοηθείας και συμπαραστάσεως. Επιδιώκει να κρατηθεί από το χέρι ενός πατέρα που θα αφουγκράζεται τους προβληματισμούς του και θα θεραπεύει τα τραύματα της ψυχής του, που θα μεταλαμπαδεύει με τρόπο αυθεντικό το βίωμα των Αγίων της Ορθοδοξίας. Αυτός ο λαός προσδοκά να εμπνευστεί από τη θεάρεστη ζωή, τις καλλίκαρπες αρετές και τα αγιοπνευματικά χαρίσματα του Επισκόπου του», επισήμανε ο π. Ιωακείμ για να καταλήξει ως εξής: «Σεβασμιώτατε, σας ανοίγουμε την καρδιά μας και καταθέτουμε στο ωμοφόριό σας ολόκληρη την ιερατική μας διακονία και ζωή προκειμένου όλοι μαζί από κοινού, πρώτος εσείς, ο Επίσκοπός μας, και μετά εμείς, ως εργάτες του Αμπελώνος, συγκυρηναίοι στο έργο σας, να συνεργαστούμε θυσιαστικά για τη σωτηρία αυτού του αξιοπρεπούς και πονεμένου λαού. Να αγωνιστούμε μαζί για να κερδίσει η Εκκλησία του Χριστού κάθε ψυχή που αναμένει ένα φιλάνθρωπο πλησίασμα ελπίδας, ώστε στη συνέχεια η ίδια να ανταποκριθεί στο ψυχοσωτήριο κάλεσμα».

Ακολούθησε η προσφώνηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκταρίου Φαρμάκη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα σταθούν πιστοί και άκαμπτοι σύμμαχοι στο έργο τού νέου Ποιμενάρχου μας, επιζητώντας παράλληλα όμως τις προτροπές και τις πατρικές συμβουλές του.

imka-enthronisi-ieronimou3

Σε άλλο σημείο της προσφώνησής του ο κ. Φαρμάκης επανέλαβε ότι η ιστορική ενότητα των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας πρέπει να αποτελέσει πρωταγωνίστρια των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι προς αυτή την κατεύθυνση η στήριξη αλλά και η δράση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής.

«Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας έχει οδηγηθεί σε μία μεγάλη πνευματική κατάπτωση, με πολλαπλές οδυνηρές επιπτώσεις για την πατρίδα. Απέναντι σε αυτή την κατάπτωση πρέπει να θέσουμε ισχυρά αναχώματα. Να την σταματήσουμε. Και να εργαστούμε για να γίνει και πάλι η Ελλάδα μας τόπος φωτός και ηθικής ακμής. Είμαι βέβαιος ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστείτε άοκνα, ως άξιος διάδοχος των Ιεραρχών που επιλέγουν ως δρόμο τους τον Σταυρό και ως αποστολή τους την πατρική προσφορά και θυσία. Σας εύχομαι εκ βάθους καρδίας τη δύναμη του Σαμψών και την υπομονή του Ιώβ. Και σας υπόσχομαι ότι η προσπάθειά σας δεν θα είναι μοναχική», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος που προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας  ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στους πολύχρονους δεσμούς φιλίας που έχει με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, για τον οποίο εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πετύχει στη δύσκολη αποστολή που εκλήθη να αναλάβει.

Τέλος, ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ξεκίνησε με τα εξής λόγια: «Έρχομαι κοντά σας, αδελφοί τίμιοι, «ου καθ’ υπεροχήν λόγου ή σοφίας», ουχί αυτόκλητος αλλά θεόκλητος και σφόδρα επιποθών να καταστώ και δημόκλητος, αλλ’ εν συνοχή καρδίας και συστολή πνεύματος διαπορών δι’ όσα σήμερον, ένδοξα τε και θαυμάσια, τελεσιουργούνται στο ταπεινόν μου πρόσωπον και δοξολογών το υπερύμνητον όνομα του Τρισαγίου Θεού. Από του ύψους του Επισκοπικού μου θρόνου, που ομοιάζει δι’ εμέ περισσότερον με ικρίωμα Σταυρού και ουδόλως με θρόνον εξουσίας και ανέσεων, σας αγκαλιάζω όλους νοερώς και αδελφοποθήτως. Στέκομαι ενώπιόν σας, αδελφοί, σήμερον με ἀπόφασιν ἱερά να ἐκδαπανηθῶ εὐχαρίστως, «ὡς ἱεράρχης θυόμενος» για την δόξαν τοῦ Ἁγίου Θεοῦ, τήν εὐστάθειαν τῆς φιλοστόργου μητρός ὅλων, ἁγίας Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας και την κατά Χριστόν προκοπήν τοῦ καθενός σας προσωπικῶς».

Αφού ευχαρίστησε τους 50 και πλέον Αρχιερείς που μετέβησαν σήμερα στο Αίγιο προκειμένου να προσευχηθούν για την ελαχιστότητά του, απευθύνθηκε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο αλλά και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο: «Εὐγνώμονες ευχαριστίες καταθέτω σήμερον ἐνώπιον τοῦ σεπτοῦ Προκαθημένου τῆς ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας μας, Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν και πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου Β΄, δι’ ὅσα ἡ φιλόστοργος καρδία του εἰργάσατο με λόγους και ἔργα για την ἐλαχιστότητά μου. Μακαριώτατε πάτερ, «ἐθαυμάστωσας ὄντως ἐπ’ ἐμοί τάς εὐεργεσίας σου καί τά ἐλέη σου». Δεχθεῖτε παρακαλῶ, ὡς ταπεινόν ἀντίδωρον τῶν μεγάλων εὐεργεσιῶν σας  πρός τό ταπεινόν μου πρόσωπον την ὁλόθυμον διαβεβαίωσιν τῆς πρός Ὑμᾶς, υἱικῆς, ἀβαροῦς καί διακριτικῆς ἀγάπης καί ἀφοσιώσεως. Παρακαλῶ μήν παύσητε να με σκεπάζητε με την ἁγίαν προσευχήν σας. Μετά βαθείας συγκινήσεως ἀτενίζω δε πρός το σεπτόν καί τετιμημένον πρόσωπον τοῦ γεραροῦ γέροντος, εὐεργέτου και διδασκάλου μου, πολιοῦ Μητροπολίτου Ἀμβροσίου, τοῦ ἄχρι τῆς παρούσης στιγμής Τοποτηρητοῦ τῆς ἱερᾶς αὐτῆς ὀλκάδος. Ἐπαναλαμβάνω μέ ὅλην τήν δύναμιν τῆς ψυχῆς ὅσα ἐλάλησα κατά τήν ἱερωτάτην στιγμήν τῆς εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονίας μου. Πανσεβάσμιε γέροντα, ἕως τέλους θά ἀγωνισθῶ νά εἶμαι γιά Σᾶς υἱός ὁλοπρόθυμος καί εὐγνώμων. Εὐχηθεῖτε για μένα».

imka-enthronisi-ieronimou3

Και συνέχισε ως ακολούθως: «Προσκαλοῦμαι σήμερον ἀπό τῆς νέας αὐτῆς εὐθυνοφόρου ἀποστολικῆς ἐπάλξεως να ὑπηρετήσω το ἐκκλησιαστικὸ γεγονὸς ὡς ἀποκάλυψη τοῦ Θεοῦ, ἡ ὁποία χωρὶς ἄλλο φανερώνει ὅτι ἡ ἁγία τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησία ὑπάρχει και ἐργάζεται για να γεννᾷ οὐρανοπολίτες, να θεραπεύει τις πληγὲς τῆς ἀνθρωπίνης ὑπάρξεως, να νοηματοδοτεῖ, να φωτίζει, να ἁγιάζει και να θεοποιεῖ τον ἄνθρωπο. Καλούμεθα και σήμερον οι ἱεροί Ποιμένες να θεραπεύσουμε, με την θεία χάρη, τις τραγικές συνέπειες απὸ την λήθη τοῦ Θεοῦ, να καθαρίσουμε τα στίγματα στο ἱερό ἀπὸ τὴ δράση τοῦ βεβήλου, να χωρίσουμε την ἕξη ἀπὸ την λατρεία, την διαφθορὰ ἀπὸ την διαχείριση τῶν ἱερῶν της Ἐκκλησίας πραγμάτων, την κενοδοξία ἀπὸ το ἀποστολικό ἔργο, τὴν καταλαλιὰ ἀπὸ το ἐνδιαφέρον, τα πρόσκαιρα ἀπὸ την αἰωνιότητα, το θράσος ἀπὸ το θάρρος, την ὑποκρισία ἀπὸ τὴν καλοσύνη, την ἰδιοτέλεια ἀπὸ την ἀγάπη. Οἱ ὡς ἄνω ἀναφερθεῖσες πραγματικότητες θα ἀγωνισθῶ με την βοήθεια τοῦ Θεοῦ, να γίνουν οι μόνιμες προτεραιότητες τῆς ποιμαντορίας μου.

Ἐπιποθῶ να ἐπικεντρώσουμε, με ὅση δύναμη μοῦ χαρίσει ὁ Κύριος, το ἐνδιαφέρον μας στην προσπάθεια διαφυλάξεως τῆς ταυτότητος καί ἰδιοπροσωπείας τοῦ τόπου μας, ὅπως αὐτὴ εκφράστηκε μέσα ἀπὸ την ἔνδοξη ἱστορία και παράδοσή του. Ἐπιθυμῶ διακαῶς να ἐργαστοῦμε μαζὶ με τούς καλούς ἱερεῖς μας, τὸν θεοσεβῆ λαὸ καὶ ὅλους τούς φορεῖς τοῦ τόπου πρός τήν κατεύθυνση αὐτή. Μὲ τὴν χάρη τοῦ Θεοῦ, θα ἐπιχειρήσουμε τὴν καλλιέργεια και οὐσιαστική ἐμβάθυνση τοῦ, καιρίας σημασίας γιά τήν ἐκκλησιαστική ζωή καί μαρτυρία, λειτουργικοῦ βιώματος και κατὰ προέκταση τὴν λατρευτικὴ ἀναζωπύρωση καὶ τήν περαιτέρω εὐπρέπεια τῶν ἱερῶν χώρων λατρείας και προσευχῆς. Ἡ ἐντρύφηση στοὺς ἱεροὺς πνευματικούς θησαυροὺς τῶν Μονῶν καὶ Ἐνοριῶν θα είναι ἀπὸ τα πρῶτα βήματα τοῦ πνευματικοῦ, μορφωτικοῦ καὶ ἐπικοινωνιακοῦ ἔργου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας.

Με την συνδρομὴ όλων ὑμῶν θα ἀγωνισθοῦμε για τὴν  οὐσιαστική ἀναβάθμιση τῆς ἐνοριακῆς ζωῆς μέσα στα πλαίσια τῆς ἁγίας λειτουργικῆς και ἁγιαστικῆς Παραδόσεως τῆς Ἐκκλησίας μας. Με την συνεργασία, την ὁποίαν και ἐπιζητῶ,  ὅλων ἀνεξαιρέτως τῶν κληρικῶν μας, θα ἐργασθῶμεν ἀπό κοινοῦ, με φόβον Θεοῦ, ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, εντιμότητα  και με οδηγούς την ἱεράν πατερικήν μας παράδοσιν καί τίς ἀνάγκες τῶν καιρῶν, για την κατά Χριστόν καλλιέργεια και την ουσιαστική, ποιοτική αναβάθμιση τοῦ ἱεροῦ μας κλήρου. Τῆς ἐπισκοπικῆς μου στοργής θα απολαμβάνουν πάντοτε οἱ ἱερατικές μας οικογένειες, οι στυλοβάτες τῆς  Ἐκκλησίας καί τοῦ ἔθνους μας.

Μὲ βαθύτατο σεβασμό στρέφομεν την σκέψιν μας αὐτήν τὴν ὥρα σὲ ὅλες ἀνεξαιρέτως τίς Ἱερές Μονές καὶ τὰ ἅγια προσκυνήματα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας. Μὲ τίς πρεσβεῖες τῆς Κυρίας Θεοτόκου καί ὅλων τῶν τοπικῶν μας Ἁγίων ἔχουμε τὸν διακαῆ πόθο νὰ σταθοῦμε διακριτικοί βοηθοί καί ὁλόθυμοι συμπαραστάτες στό ἅγιο ἔργο τους.

Μὲ τὴν συνδρομὴ ὅλων καὶ ἔχοντες ὑπ’ ὄψη τὸν πόνο καί τίς ποικίλες ἀνάγκες πολλῶν εὐλογημένων νοικοκυριῶν τῆς περιφερείας μας, θά ἐργασθοῦμε γιά τὴν συστηματικὴ ἀνάπτυξη, στήριξη καί συνέχιση τοῦ σπουδαίου φιλανθρωπικοῦ ἔργου τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, σέ ἐπίπεδο κεντρικῆς διοικήσεως καί ἐνορίας. Ἡ ἐπισκοπική μας καρδιά θά πάλλεται  ἐπίσης καθημερινῶς ἀπό εἰλικρινές πατρικό ἐνδιαφέρον γιὰ ὅλους τούς ἀδελφούς μας μὲ εἰδικὲς ἀνάγκες ἤ δεξιότητες, ὅπως ἐπίσης καί γιά τούς καθ’ οἱονδήποτε τρόπον ἀναγκεμένους καί ἀναξιοπαθοῦντες ἀδελφούς μας, τίς ἡρωικές πολύτεκνες οἰκογένειες, τούς ἀνέργους, τά ὀρφανά, τά ἀθῶα θύματα τῆς ἐν πολλοῖς ὑποκριτικῆς καί ἀδιάφορης κοινωνίας μας.

Ἡ μέριμνά μας, μὲ τὴν βοήθεια τοῦ Θεοῦ, θὰ στραφεῖ ὅλως ἰδιαιτέρως καί πρός τὴν χρυσή ἐλπίδα τοῦ τόπου, τὴν νεολαία μας, τὰ ἀγόρια καί τά κορίτσια. Ἀνοίγουμε τήν πατρική μας καρδιά καί τούς καλοῦμε νά συγχωρήσουν τίς ἀτέλειές μας καί νά ζητήσουν τόν Χριστό. Νά ἔλθουν στήν Ἐκκλησία Του χωρίς προκαταλήψεις, ἐμμονές κάθε εἴδους, φόβους καί ἀναστολές. Δέσμευσή μας εἶναι νά ἐργασθοῦμε ὥστε στίς ἐκκλησιαστικές νεανικές συνάξεις, νά καλλιεργεῖται τό ὀρθόδοξο ἐκκλησιαστικό φρόνημα, ὁ ἐλεύθερος ὑγιής στοχασμός, ἡ ἁπλότητα, ὁ διάλογος καί ἡ εἰλικρίνεια, ὡς προϋπόθεση γνωριμίας καί συνάντησής τους μέ τόν Θεό ὡς πρόσωπο καὶ ἀγάπη. Ἐλᾶτε, ἀγαπητά μου παιδιά, μαζὶ νὰ κτίσουμε νεανικὲς συνάξεις – συναντήσεις πού θά φωτίζονται ἀπὸ τὸ ἱλαρὸ φῶς τῆς ἀκοίμητης κανδήλας τῆς Ἐκκλησίας ποὺ  καθαρίζει καὶ διαλύει τὴ μούχλα τῶν ὑπογείων μιᾶς ζωῆς χωρίς νόημα καί ἀξίες, καί τήν σκιά τῶν ψεύτικων παραδείσων πού κάποιοι ἐντέχνως καί ἰδιοτελῶς σᾶς ὑπόσχονται. Δώστε τίς καρδιές σας μέ ἐμπιστοσύνη στήν Ἐκκλησία πού ζωογονεῖ καί κυβερνᾷ ὁ ἴδιος ὁ Χριστός καί μόνον Ἐκεῖνος, γιά νά σᾶς ὁδηγήσει μέ ἀσφάλεια κοντά Του, στόν μόνο Αἰώνια Νέο, τόν Κύριό μας Ἰησοῦ Χριστό.

Μέ πολλή στοργή στρέφομαι πρὸς τὸν ἀγαπημένο λαὸ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας. Ἐσὺ λαὲ τοῦ Θεοῦ εὐλογημένε ποὺ γνωρίζεις νὰ ζωντανεύεις καὶ νὰ κρατᾷς τὶς ἅγιες παραδόσεις τῆς πίστεώς μας, ἐσὺ ποὺ μὲ τὸ εὐλαβικό σου προσκύνημα, κάνεις τοὺς Ἁγίους μας ἄμεσους προστάτες καί συντρόφους τῆς καθημερινότητος τῆς ζωῆς σου, ἐσὺ ὁ τόσο φιλάγιος, φιλότιμος, φίλεργος, φιλοπρόοδος καὶ φιλόξενος, ἐσὺ, που καὶ σήμερα δέχεσαι ἐμὲ τὸν ἐλάχιστον, ὡς πνευματικό σου πατέρα, Ποιμένα καί προστάτη, γνώριζε καλῶς ὅτι δέν θά φεισθῶ κόπων καί θυσιῶν γιά τήν δική σου πνευματική ἀσφάλεια καί τήν κατά Χριστόν οἰκοδομή. Σήμερα μέ ἄφατη συγκίνηση ἐπιστρέφω στόν τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα καί ἀγαπῶ, μέ ἀπόφαση νά μείνω πλέον κοντά σας γιά πάντα, πατέρας, Ἐπίσκοπος, ἀδελφός. Ἐπιθυμῶ μόνον νὰ σᾶς ὑπηρετήσω μὲ τὶς ταπεινές μου δυνάμεις μέ τήν ἐλπίδα ΄΄τοῦ ἰδεῖν ἀγαθὰ Κυρίου ἐν γῇ ζώντων΄΄. Γι’ αὐτὸ, αὐτοπροσφέρομαι στὴν ἀγάπη σας καὶ ζητῶ τήν προσευχήν σας».

Και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ολοκλήρωσε με την εξής κατάθεση ψυχής: «Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, γνωρίζω το μεγάλο, δυσαναπλήρωτο κενὸ ποὺ ἀφήνει ἡ ἐκούσια παραίτηση τοῦ πολυσεβάστου Γέροντός μας Μητροπολίτου Ἀμβροσίου. Θέλω ὅμως νὰ γνωρίζετε ὅτι τίποτε ἀπ΄ ὅσα  ἐκεῖνος, με πολύ κόπο ἀγωνίστηκε νὰ πραγματώσει δὲν θὰ σταματήσει. Ὅλα θὰ συνεχισθοῦν μὲ νέα πνοή. Μὰ πάνω ἀπ΄ ὅλα θὰ ὑπάρξει εἰλικρινής διάθεση γιὰ κοινωνία, συνεργασία, συμπόρευση, συλλειτουργία, τόσο μὲ τοὺς σεβασμίους πατέρας καὶ ἀδελφούς μας κληρικοὺς, που φιλοτίμως καὶ μετὰ φόβου Θεοῦ διακονοῦν στὶς ἐνορίες, ὅσο καὶ μὲ τοὺς εὐλαβεῖς μοναχοὺς καὶ τὶς μοναχὲς τῶν Ιερῶν Μονῶν μας, τούς ἐντίμους ἄρχοντας τοῦ τόπου μας, ἀλλὰ καὶ μὲ τὸν πιστὸ καὶ εὐσεβῆ λαό μας. Δὲν θὰ προσθέσω ποτέ βάρη στα βάρη σας, μήπως καί θεωρήσετε πως ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ πού διακονῶ δὲν μπορεῖ πράγματι νὰ ἀνακουφίσει τὸν σύγχρονο ἄνθρωπο ἀπό τά βάρη καί τίς ἐνοχές του καὶ φύγετε ἀπελπισμένοι μακριά της. Ὁ Χριστός τῆς Ὀρθοδοξίας μας, τῆς μίας καί μόνης Ἐκκλησίας, εἶναι ἀγάπη, φῶς, ἐλευθερία, ἀλήθεια, συγχώρησις, ζωή, αἰωνιότης! Θά ἀγωνισθῶ ὥστε ὅλοι σας νὰ βρεῖτε στό ταπεινό μου πρόσωπο, Ἐπίσκοπο καί Πατέρα ποὺ καταλαβαίνει τὶς ἀνάγκες σας, αἰσθάνεται τοὺς σταυροὺς  ποὺ φέρετε στοὺς ὤμους σας, ποὺ ἔρχεται ὄχι  ὡς ἐξουσιαστὴς ἀλλὰ ὡς διάκονος Ἰησοῦ Χριστοῦ, τύπος γινόμενος τῶν πιστῶν ἐν ἔργῳ, ἐν λόγῳ, ἐν ἀναστροφῇ».

Στην τελετή ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου παρέστησαν επίσης, πλην των προαναφερθέντων, ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης ως εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, βουλευτές, πολιτευτές, ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι και διοικητές Οργανισμών, εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τοπικών φορέων και συλλόγων.