Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας και συγκεκριμένα με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., στο πλαίσιο της ανάδειξης και της προβολής των εκθεμάτων εθνικής, πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς, που κληροδότησε στην Ιερά Μητρόπολη ο εθνικός ευεργέτης μακαριστός Ιάκωβος Τσούνης, πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής 27 Νοεμβρίου 2022 εκδήλωση με σκοπό να επισημοποιηθεί η τακτική πλέον λειτουργία του ομώνυμου Μουσείου, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του Κέντρου Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» της Ιεράς Μητροπόλεως στην οδό Πολυχρονιάδου 8 στο κέντρο του Αιγίου.

tsounis2Στην εν λόγω εκδήλωση παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και βουλευτής Αχαΐας κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Ιάσονας Φωτήλας, ο  Πρέσβης ε.τ. και Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας κ. Βασίλειος Ροδόπουλος, ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού Ταξίαρχος Τρύφων Χατζηγιάννης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Αντωνόπουλος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Σμήναρχος Ιπτάμενος Πέτρος Σάσσαρης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Μαρία Γιδά, ο κ. Κωνσταντίνος Φιλιππακόπουλος, ως εκπρόσωπος της οικογένειας Τσούνη, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και πολιτιστικών φορέων, καθώς και πλήθος ιερέων.  

tsounis3Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την τιμητική τους παρουσία, αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Μουσείου, η οποία επιτεύχθηκε χάριν της μακράς φιλαδέλφου σχέσεως του μακαριστού Ιακώβου Τσούνη με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, ο οποίος συνέλαβε και υλοποίησε την ιδέα της αξιοποίησης αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς, φιλοξενώντας σε έναν ανακαινισμένο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως με σύγχρονες μουσειακές εγκαταστάσεις τα εκθέματα της ιδιωτικής συλλογής του τελευταίου Βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο και την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Μαρία Τσουκαλά για την άμεση και ένθερμη ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά του να συνεργαστούν με σκοπό την ανάδειξη και την τοπική και πανελλήνια προβολή του Μουσείου.

tsounis4Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος αναφέρθηκε στο ήθος και την προσωπικότητα του μακαριστού Ιακώβου Τσούνη, καθώς και στην προσωπική φιλία που τους συνέδεε. Υπογράμμισε τη φιλοπατρία, την έμπρακτη πίστη του στον Χριστό και το θυσιαστικό του πνεύμα, αξίες που θα πρέπει να εμπνεύσουν την κοινωνία μας σήμερα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών.

Επίσης, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος στη σύντομη παρέμβασή του ανέφερε ότι η ύπαρξη του εν θέματι Μουσείου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη του Αιγίου.

Τέλος, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Μαρία Τσουκαλά ανέφερε ότι το Μουσείο θα είναι επισκέψιμο σε τακτές ημέρες και ώρες, για τις οποίες θα υπάρξει σύντομα σχετική ανακοίνωση, τόσο για το κοινό, όσο και για τα σχολεία, ενώ το Μουσείο μέσα στις γιορτές θα αποτελεί σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και θα περιλαμβάνεται σε ένα πλαίσιο θρησκευτικών διαδρομών του Δήμου μας και της περιοχής μας.