Δεν είναι απαραίτητο να είστε στην εφηβεία για να έχετε σπυράκια ή  σημάδια ακμής που έχουν αφήσει  “ουλές” στο δέρμα σας. Μην τα παραβλέπετε αλλά και να μην τα πειράζετε και μην τα συμπιέζετε γιατί το πύον και τα βακτήρια να μπουν βαθύτερα στο δέρμα, προκαλώντας  μεγαλύτερη ζημιά. Επίσης, για  κανένα λόγο,μην χρησιμοποιείτε βιταμίνη Ε επάνω στις ουλές. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η εφαρμογή της βιταμίνης Ε σε μια ουλή θα βοηθήσει να επουλωθεί γρηγορότερα. Αλλά, είναι μύθος. Σύμφωνα με μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αυτή η μέθοδος έχει αντίθετα αποτελέσματα και παρεμποδίζει την επούλωση. Η βιταμίνη Ε είτε δεν είχε καμία επίδραση. Είτε έκανε τα πράγματα χειρότερα είτε προκάλεσε δερματίτιδα εξ επαφής.

Αν θέλετε να επουλώσετε τα σημεία ή να σβήσετε τα σημάδια της ακμής, έχετε τις εξής λύσεις:

 

Κρέμες με κορτιζόνη

Αν ουλή σας είναι κόκκινη ή πρησμένη, χρησιμοποιήστε μια κρέμα κορτιζόνης για να ηρεμήσει το δέρμα σας.

Η κορτιζόνη απορροφάται από τα κύτταρα του δέρματος και μειώνει τη φλεγμονή.

Στη συνέχεια, όμως, πρέπει να εστιάσετε στην ελάφρυνση του σκούρου αποχρωματισμού που αφήνουν αυτά τα σημάδια.

Η υδροκινόνη, ένα δημοφιλές μέσο λεύκανσης του δέρματος, απορρίπτεται τώρα τελευταία και παραλείπεται από πολλές κρέμες προσώπου, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σε ερεθισμό και έχει καρκινογόνες ιδιότητες. Αλλά υπάρχουν και άλλα συστατικά σε κρέμες για το δέρμα που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή και τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν. Το κοξικό οξύ (kojic – ένα φυσικό μέσο λεύκανσης του δέρματος από εκχύλισμα μανιταριών), η αρβουτίνη (arbutin – από εκχύλισμα κουμαριάς) και η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις συστατικών, για να τα αναζητήσετε σε κρέμες λεύκανσης όπως γράφει το iatropedia.gr.

Θεραπείες λέιζερ και Filler

Εάν τα σημάδια ακμής σας δεν “σβήνουν” από μόνα τους, μπορεί να είναι η ώρα να κλείσετε ένα ραντεβού με το δερματολόγο σας.

Σε μία έως τρεις συνεδρίες θεραπείας με λέιζερ, το δέρμα σας θα είναι λείο, ενώ θα αυξηθεί και ο σχηματισμός νέου κολλαγόνου.

Το νέο κολλαγόνο θα βοηθήσει το δέρμα σας να “γεμίσετε” τις ουλές της ακμής.

Οι ενέσεις “πλήρωσης/γεμίσματος” των ουλών μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την όψη του δέρματός σας.
medicalland.gr

[the_ad id=”46704″]