Συμπληρώνονται 44 χρονιά από την ίδρυση της ΝΔ

0

«Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάς όχι μόνο δικαιούται αλλά και ημπορεί να εξασφαλίσει την εξέχουσα θέση και την ευτυχία του λαού της μέσα στην Ευρώπη όπου ανήκει, αν επιστρατεύσει όλες τις ικανότητες και αν αξιοποιήσει όλες τις αρετές του λαού της. Ανεξάρτητα από το μέγεθός της. Η Ελλάς με την πνευματική κληρονομιά της, την ακτινοβολία του Ελληνισμού, αλλά και την ζωντάνια του λαού της ημπορεί να συμβάλει πολιτικά, ηθικά και πολιτιστικά στην πραγματοποίηση της ιδέας μιας ενωμένης Ευρώπης. Βασική όμως προϋπόθεσις για όλα αυτά είναι η θεμελίωσις στον τόπο μας της αληθινής και συγχρόνου δημοκρατίας.

Σ’ αυτήν αφιερώνεται, ολόκληρη και ομόθυμη, η μεγάλη παράταξις της Νέας Δημοκρατίας. Καλώ όλους εκείνους που συμμερίζονται την αγωνία και τις ελπίδες μου για το μέλλον, όλους εκείνους που διακαίονται από το πόθο μιας πολιτικής αναγεννήσεως, να συστρατευθούν μαζί μας. Και απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους νέους, τους καλώ να αποτελέσουν την πρωτοπορία σε αυτήν την εξόρμηση της εθνικής δημιουργίας. Για μια υπερήφανη και ευτυχισμένη Ελλάδα».

(Κωνσταντίνος Καραμανλής. Από την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας. 4 Οκτωβρίου 1974).

Πριν από 44 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, δημοσιεύοντας την ιδρυτική της διακήρυξη. Ο χρόνος έδειχνε 4 Οκτωβρίου του 1974. «Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Νέα Δημοκρατία είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγώτεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν. Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος -που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας- και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος», είχε γράψει, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης ο πρώτος πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης. Από τις 4 Οκτωβρίου του 1974 μέχρι σήμερα ο πολιτικός χρόνος κατέγραψε για τη Νέα Δημοκρατία σελίδες επί σελίδων.

Την ίδρυσή της ακολούθησαν εκλογικές νίκες, σχηματισμός κυβερνήσεων, χρόνια όπου η παράταξη συγκέντρωσε ποσοστά που ξεπέρασαν το 46% (με απόγειο το 54,37% του 1974) αλλά και πέτρινες εποχές. Στο τιμόνι της, μετά τον Εθνάρχη, βρέθηκαν εννέα πρόεδροι. Ο Γεώργιος Ράλλης. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ο Κώστας Καραμανλής. Ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέσσερις από αυτούς εκλήθησαν να ηγηθούν της χώρας ως πρωθυπουργοί.

Από τις 10 Ιανουαρίου του 2016, όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, η ΝΔ έχει περάσει στην επόμενη φάση της ιστορίας της, με κλειδιά όχι μόνο τη συνεχή ενδυνάμωση του αέρα της κυβερνησιμότητας, αλλά τη συνοχή, τη συμπόρευση και την ενότητα. Την επικοινωνία ενός ανανεωμένου προγράμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Με στόχους την ανανέωση και το άνοιγμα της παράταξης σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων.

[the_ad id=”46371″]

Πιστεύουμε ότι όλοι συνειδητοποιούν ότι είμαστε, πια, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, η μόνη, σίγουρη, αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι στην πιο ανίκανη, απέναντι στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Και για αυτό απευθύνουμε – και θα εξακολουθούμε να απευθύνουμε – μια σταθερή πρόσκληση συνεργασίας και κοινής δράσης σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, που θέλουν να συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα οριστικά να βγει από την κρίση. Δεν ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να φύγει απλά μια κακή, μια ηθικά απαξιωμένη κυβέρνηση. Δεν είναι το ζήτημα να πετύχουμε απλά μια πολιτική δικαίωση. Αυτοί που καταρρέουν σήμερα μέσα στα ψέματα, τα οποία είπαν για να ανέβουν πολιτικά, έχουν ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Η θετική στήριξη είναι το ζητούμενο για την επόμενη μέρα. Και ζητάμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Να μας δώσουν τη δύναμη να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο που θα κάνει καλύτερη την πατρίδα μας και καλύτερη τη ζωή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα!

Χιλιάδες Ελλήνων πότισαν με το αίμα τους τη μακεδονική (και όχι μόνο) γη, γράφοντας ηρωικές και λαμπρές σελίδες ιστορίας. Μακεδονία σημαίνει ελευθερία και αγάπη προς την πατρίδα μας και οι Μακεδόνες πάντοτε αποτέλεσαν και αποτελούν έναν από τους πιο ισχυρούς κορμούς της βάσης του κόμματός μας. Γι’ αυτό και φέτος είναι επίκαιρο όσο ποτέ το δάκρυ του Εθνάρχη για την Μακεδονία μας, για την Ελλάδα μας…
Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών και αποφάσεων, για αυτό και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας και τη διάσωσή της από μεγάλες κρίσεις, εθνικές περιπέτειες και αδιέξοδα. Από τον Εθνάρχη μέχρι και τον σημερινό μας αρχηγό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει καταστεί σαφές πως η ελληνική σημαία είναι η μόνη σημαία του κόμματός μας και των κοινών μας αγώνων, αποδεικνύοντας έμπρακτα και διαχρονικά ότι μόνος γνώμονας αυτής της παράταξης είναι η επιδίωξη, επίτευξη και διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έδωσε μαθήματα Δημοκρατίας, λειτουργίας των θεσμών, κοινωνικού και οικονομικού φιλελευθερισμού, δημιουργώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξή μας στην Ευρώπη.

[the_ad id=”46371″]

Για αυτό το λόγο, σήμερα, ο αρχηγός της παράταξης Κυριάκος Μητσοτάκης και μαζί του, όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, τα στελέχη μας, και κυρίως η «καρδιά» αυτής της παράταξης, ο υπέροχος και αγνός κόσμος της, δίνουμε καθημερινά τη μάχη προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και από την επώδυνη περίοδο της ύφεσης. Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της. Επουλώνοντας τις πληγές μας από την κρίση, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μόνη μας επιλογή στη σημερινή εποχή είναι η ενότητα και η συνεργασία, πέρα από πολιτικές ιδεοληψίες και κομματικά στεγανά του παρελθόντος. Και η Νέα Δημοκρατία καθίσταται το πολιτικό οχηματαγωγό που θα ενώσει και θα οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε μια νέα εποχή. Δεν εκφράζουμε συντεχνίες και επιλεκτικά συμφέροντα. Το κόμμα μας εκφράζει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που θέλει να πετύχει και να προοδεύσει θυσιάζοντας το ατομικό του συμφέρον για το εθνικό συμφέρον.

Μόνη προτεραιότητα όλων μας είναι η πατρίδα και όταν είμαστε ενωμένοι και ομόψυχοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!

 

[the_ad id=”46704″]

 

 

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.Τ.Ο. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ο πρόεδρος

Βασίλειος Σταθακάρος