Αποκαλυπτική ως προς τις εξελίξεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.

Σε λιγότερο από ένα μήνα όλα περιουσιακά στοιχεία και οι εγκαταστάσεις των δήμων για την καθαριότητα περνούν στον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης με ότι αυτό συνεπάγεται για τον δήμο Αιγιαλείας (ΧΥΤΑ Αιγείρας, υπό κατασκευή εργοστάσιο στο Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Τέμενη και υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στην Παπανικολού).

Την επικινδυνότητα των χειρισμών στη διαχείριση των απορριμμάτων κατέδειξε για μία ακόμα φορά ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος μέσα από έντονες αντιπαραθέσεις.

[the_ad id=”46371″]

***Στα χέρια του Ενιαίου ΦΟΣΔΑ η διαχείριση των απορριμμάτων -Σε λιγότερο από ένα μήνα αλλαγή καθεστώτος…

Σε ένα μήνα περίπου η διαχείριση των απορριμμάτων για όλους τους δήμους της Αχαϊας θα περάσει στα χέρια του ενιαίου Φορέα Διαχείρισης, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά δια στόματος δημάρχου Αιγιαλείας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κι ως εκ τούτου αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα σημάνει αυτό για τον δήμο Αιγιαλείας.

Κι αν για τον απερχόμενο δήμαρχο και όσους συντάχθηκαν στην κυβερνητική γραμμή για τη δημιουργία του ενιαίου ΦΟΣΔΑ προκειμένου να φύγει από τα χέρια τους η «καυτή πατάτα» αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη, τα πράγματα δεν είναι έτσι αφού πλέον για την τύχη των πολύπαθων εγκαταστάσεων του δήμου Αιγιαλείας που στα χαρτιά φέρεται να έχει ένα ΧΥΤΑ υπό κατασκευή στην Παπανικολού, ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης με κατατεθειμένο ΤΟΠΣΑ για κατασκευή εργοστασίου στην Τέμνη και ένα ΧΥΤΑ στην Αιγείρα, το λόγο πλέον θα έχει το 11μελές Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης.

Συγκεκριμένα στον ΦΟΣΔΑ η Αιγιάλεια θα εκπροσωπείται από 3 μέλη, αφού η εκπροσώπηση πηγαίνει πληθυσμιακά κι ως εκ τούτου 5 μέλη προέρχονται από την Πάτρα κι από ένα από τους άλλους δήμους του νομού.

[the_ad id=”46274″]

***Προχωρά η κατασκευή ΧΥΤΑ στην «Παπανικολού»

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες προκειμένου να επανεκκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στην «Παπανικολού» αφού μετά την απόφαση του ΣτΕ από πλευράς δήμου Αιγιαλείας και Περιφέρειας οι ενέργειες στην κυριολεξία έτρεξαν «χέρι με χέρι» ώστε να μη χαθεί χρόνος και να ξεκινήσει και πάλι το έργο.

Η στοχευμένη ερώτηση του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου κατά τη συνεδρίαση έφερε και την απάντηση Παναγόπουλου πως στην «Παπανικολού» οι εργασίες επανεκκινούν βάσει της αρχικής μελέτης για την κατασκευή ΧΥΤΑ.

«Τι εργασίες θα εκτελεστούν στην Παπανικολού; θα γίνει ΧΥΤΑ; έχει γίνει κάποια τροποποίηση από την εργολαβία που είχε αρχικά ανατεθεί; δεδομένου ότι στο Τοπικό Σχέδιο που έχει εγκριθεί η Παπανικολού προβλέπεται ως Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Δηλαδή αυτό που θα κατασκευαστεί πλέον θα είναι ένας ΧΥΤΑ και όχι ΚΔΑΥ» ανέφερε απευθυνόμενος προς το Θ.Παναγόπουλο ο Γρηγόρης Τριανταφυλλλόπουλος υποχρεώνοντας τον δήμαρχο να παραδεχθεί ότι στην Παπανικολού θα κατασκευαστεί ΧΥΤΑ ο οποίος, όπως διεμήνυσε ο εργολάβος από την ώρα που θα εγκατασταθεί και πάλι απαιτούνται ακόμα 4 μήνες για να ολοκληρωθεί το έργο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό σε περίπου ένα μήνα ο εργολάβος θα ξεκινήσει και πάλι εργασίες.

Άλλωστε είναι σαφές ότι από την πρώτη στιγμή που υπήρξε εξέλιξη στην «Παπανικολού» ο κ΄.Παναγόπουλος «έβλεπε» ως λύση για τα σκουπίδια της Αιγιάλειας την «Παπανικολού» δεδομένων των ατυχών χειρισμών των τελευταίων ετών και τον υπερκορεσμό στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας.

[the_ad id=”46274″]

*Στο δημοτικό συμβούλιο ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος ήταν συγκεκριμένος, ζητώντας από το δήμαρχο να εξηγήσει πού ακριβώς πηγαίνουν τα σκουπίδια σήμερα που είναι κλειστός ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας κι από την απόφαση για μεταφορά σε γειτονικούς ΧΥΤΑ 12.000 τόνων βάσει του ΦΕΚ λόγω της έκτακτης ανάγκης, τι ποσότητες έχουν μεταφερθεί και τι δυνατότητες μεταφορές έχιε ακόμα ο δήμος ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των βουνών απορριμμάτων στους δρόμους.

Ο Θανάσης Παναγόπουλος απήντησε ότι μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί σε ΧΥΤΑ ακριβώς 6.000 τόνοι και για τους άλλους 6.000 που το ΦΕΚ προβλέπει μεταφορά η προθεσμία είναι μέχρι και το τέλος Απριλίου, ωστόσο έχει ζητήσει ήδη τροποποίηση της ημερομηνίας έχοντας λάβει την δέσμευση του αρμοδίου Γραμματέα ότι θα πάει και πιο πίσω ο χρόνος κι αν απαιτηθεί θα αυξηθεί και η ποσότητα.

Βεβαίως όλη αυτή η ιστορία εγκυμονεί πάντοτε κινδύνους για το κατά πόσον όντως τα πράγματα θα εξελιχθούν χωρίς προβλήματα…
Imerisios Achaia

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]