win10-logoΤον πλοηγό Διαδικτύου «Internet Explorer» οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, χρήστες υπολογιστών τον γνωρίζουν, καθώς είναι αναπόσπαστο στοιχείο του Λειτουργικού Συστήματος «Windows» της Microsoft, από την εποχή της μεγάλης αλλαγής που έφεραν τα «Windows 95» και το πακέτο αναβάθμισής τους «Plus! For Windows 95». Ο Microsoft Internet Explorer όπως αρχικά ονομαζόταν (αργότερα Internet Explorer 1), βασίστηκε στον προγενέστερο πλοηγό «Spyglass Mosaic» του οποίου εξασφάλισε δικαιώματα χρήσης η Microsoft, από την εταιρεία ανάπτυξής του «Spyglass Inc.». Ο ΙΕ παρόλο που έχει περάσει «σαράντα κύματα» στα είκοσι έτη κυκλοφορίας του, υπό την μορφή πολλαπλών κενών ασφαλείας με σοβαρές συνέπειες στον υπολογιστή του χρήστη, βαρύ «αποτύπωμα» στους πώρους του συστήματος, ακόμα και επίκεντρο για ένα μεγάλο πρόστιμο στην εταιρεία από την ευρωπαϊκή ένωση για μονοπωλιακή τακτική (λόγω ενσωμάτωσης με τα Windows), παραμένει να είναι η νούμερο ένα επιλογή αρκετών χρηστών.

Βέβαια, μέσα στο πέρας των ετών, ο πλοηγός έχει δεχθεί πολλαπλές βελτιώσεις, τόσο αισθητικά όσο και στο «εσωτερικό» του, δικαιολογώντας κατά κάποιο τρόπο την προτίμηση των χρηστών – εντούτοις ο κύριος λόγος που χρησιμοποιείται από μεγάλη μερίδα χρηστών, είναι η ευκολία που προσφέρει στον χρήστη, που δεν γνωρίζει ιδιαίτερα περί χρήσης υπολογιστών, άρα όταν βρίσκεται μπροστά σε έναν, η «ενστικτώδης» κίνησή του είναι να χρησιμοποιήσει τον πλοηγό που βρίσκεται εγγενώς μέσα στα Windows.

Πλέον όμως, ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός, με πλοηγούς που ανταγωνίζονται ευθέως τον Internet Explorer, όπως οι FireFox, Google Chrome, Safari και Opera, προσφέροντας περισσότερη ευελιξία, αλλά και πιο μικρές απαιτήσεις όσο αφορά τη «δύναμη» του υπολογιστή (ισχύς CPU, κατανάλωση μνήμης RAM).
Από πληροφορίες που κυκλοφορούν σε διάφορα «πηγαδάκια» του Διαδικτύου, γίνεται λόγος ότι η Microsoft, παρατηρώντας αυτές τις τάσεις του κοινού, έχει στα σκαριά έναν νέο πλοηγό, με νέο design και αρκετά πιο «ελαφρύ» σε σχέση με την τελευταία έκδοση του Internet Explorer, ο οποίος αναμένεται να ενσωματωθεί στα νέα Windows 10. Η κωδική ονομασία του νέου πλοηγού, προς το παρόν (δηλαδή όσο ακόμα αναπτύσσεται στα εργαστήρια της Microsoft), είναι «Spartan», προμηνύοντας τις μικρές απαιτήσεις που θα έχει από του πώρους του υπολογιστή (Spartan / Σπαρτιάτικος).

Επίσης, οι φήμες αναφέρουν πως ο Spartan πλοηγός, θα χρησιμοποιεί τις ίδιες εσωτερικές «μηχανές» για την λειτουργία του (Microsoft Chakra Javascript Engine, Microsoft Trident Rendering Engine), ενώ παράλληλα, θα υποστηρίζει «επεκτάσεις» (extensions), όπως ακριβώς οι πλοηγοί FireFox και Google Chrome. Όμως, ο Spartan πλοηγός δεν θα είναι ο νέος Internet Explorer 12, που θα ενσωματώνεται στα Windows 10, αντιθέτως θα συνυπάρχει με αυτόν. Έτσι, στη νέα έκδοση των Windows, οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της νέας έκδοσης Internet Explorer (12) και του Spartan πλοηγού, καθώς η Microsoft προφανώς κρίνει ό,τι η νέα τάση πραγμάτων, απαιτεί έναν πλοηγό Διαδικτύου ευέλικτο και ελαφρύ, αλλά όμως δεν θέλει να «ξενίσει» εντελώς τους υφιστάμενους χρήστες του IE. Οπότε θα προσφέρονται ταυτόχρονα οι δύο νέοι πλοηγοί, προσφέροντας την επιλογή στον χρήστη, ανάλογα τις ανάγκες του (όπως και τη «δύναμη» του συστήματός του), να χρησιμοποιήσει αυτόν που τον εξυπηρετεί περισσότερο.

Το τελικό όνομα που θα λάβει ο «σπαρτιάτικος» πλοηγός δεν είναι γνωστό ακόμα, όπως επίσης, δεν έχει οριστικοποιηθεί το αν θα μεταφερθεί και σε άλλα Λειτουργικά Συστήματα φορητών συσκευών, όπως τα Apple iOS και Google Android…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.zdnet.com/article/microsoft-is-building-a-new-browser-as-part-of-its-windows-10-push/

zougla.gr/