Σε συζητήσεις με την κυβέρνηση είναι οι τράπεζες προκειμένου τον επόμενο μήνα οι συντάξεις του ΙΚΑ να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η μαζική συγκέντρωση πολιτών στα καταστήματα. Πιθανόν αυτό να γίνει με αλφαβητική σειρά, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πως θα γίνει.

Σημειώνεται ότι οι συντάξεις των διαφόρων ταμείων πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς σταδιακά σε διαφορετικές ημέρες αλλά του ΙΚΑ που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων, οι συντάξεις μπήκαν όλες μαζί σήμερα στους λογαριασμούς. Δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη είσοδος των πελατών στα υποκαταστήματα των τραπεζών δημιουργήθηκαν οι ουρές έξω από αυτά.

Να σημειωθεί ότι εκτός των συνταξιούχων του ΙΚΑ, σήμερα έσπευσαν στις τράπεζες και όσοι είχαν επιταγές που έληγαν. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ κατ΄αρχήν και κυρίως, και όσοι είχαν επιταγές δευτερευόντως είναι οι αιτίες για τις ουρές έξω από τα καταστήματα. Τραπεζικές πηγές εξηγούσαν πως οι φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά περί υποχρέωσης αυτοπρόσωπης παρουσίας κόκκινων δανειοληπτών στα καταστήματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και βασική αιτία είναι οι συνταξιούχοι που έχουν συνηθίσει όταν μπαίνουν οι συντάξεις να πηγαίνουν οι ίδιοι στις τράπεζες είτε για αναλήψεις, είτε ακόμη και για ενημερώσεις βιβλιαρίων.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ουρές έξω από τα καταστήματα δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές που το ίδιο φαινόμενο συνέβαινε και κατά το παρελθόν, όπως π.χ. στην Καλλιθέα, στο Μενίδι, στον Πειραιά, σε συγκεκριμένα σημεία στη Βόρειο Ελλάδα κ.ά. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες για να αποφύγουν τη μαζική προσέλευση των συνταξιούχων είχαν ήδη λάβει διάφορα μέτρα. Για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα έστειλε 250.000 SMS σε συνταξιούχους που ανέφεραν ότι μπήκε στους λογαριασμούς η σύνταξη τους και αναφερόταν το υπόλοιπο. Επίσης από την Εθνική τηλεφώνησαν σε όσους είχαν κάρτες και κωδικούς που δεν τις χρησιμοποιούσαν, προτρέποντας τους για τη χρήση ώστε να μην καταφεύγουν στα καταστήματα. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν πάρει και οι άλλες τράπεζες.