Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας (17 Οκτωβρίου)
ΑΡΘΡΟ
του
Άγγελου Τσιγκρή
Δικηγόρου – Καθηγητή Εγκληματολογίας

Ραγδαία υπήρξε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Eurostat, πάνω από ένας στους τρεις Ελληνες πολίτες (35,7%) αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, από 28,1% το 2008. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. Μεγαλύτερα ποσοστά από την Ελλάδα παρουσιάζουν μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία (41,3% και 37,3%).

Βασικά αγαθά και υπηρεσίες στερείται το 39,9% του πληθυσμού στην Ελλάδα, ενώ το 35,7% βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα, 4.512.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το δείκτη «ποσοστό ατόμων με υλικές στερήσεις», σχεδόν το 40% των κατοίκων της χώρας μας (39,9%), δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά ή στερείται, λόγω οικονομικής αδυναμίας, τουλάχιστον 3 από τον παρακάτω κατάλογο αγαθών και υπηρεσιών:

  1. Πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως ενοίκιο ή δόση δανείου, πάγιοι λογαριασμοί (ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αερίου κλπ.), δόσεις πιστωτικών καρτών ή δόσεις δανείου για οικοσκευή, διακοπές κλπ., ή αγορές με δόσεις κύριας κατοικίας.
  2. Διακοπές για μία εβδομάδα.
  3. Διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας.
  4. Έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας, περίπου, 540 ευρώ.
  5. Τηλέφωνο (περιλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο).
  6. Τηλεόραση.
  7. Πλυντήριο ρούχων.
  8. ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο.
  9. Ικανοποιητική θέρμανση.

[the_ad id=”57928″]

Από την άλλη, το 35,7% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Την ίδια στιγμή, ποσοστό 26,6% των παιδιών (ηλικίες 0-17 ετών) αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται στο 22,5% στις ηλικίες 18-64 ετών και στο 13,7% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Απέναντι στην παραπάνω θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει η κοινωνίας μας και τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης εκατοντάδων χιλίαδων συνανθρώπων μας, κανένας δεν πρέπει να μένει αδιάφορος και απαθής._

[the_ad id=”46371″]

________________

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]