Σε συγκινησιακό κλίμα το δοκιμαστικό δρομολόγιο μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Κιάτου και Αιγίου με την ευχή να ξαναμπεί όπως προγραμματίζεται στις ράγες μετά από περίπου μια δεκαετία…

Όπως έχει γίνει γνωστό, το τρένο θα λειτουργήσει στα τέλη του καλοκαιριού ωστόσο το δοκιμαστικό δρομολόγιο παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών αποτελεί μια πρώτη «φιέστα» για λόγους… προεκλογικούς.

Το πρωί της Τετάρτης, δύο βαγόνια στα οποία επέβαιναν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μεταφορών κ. Σπίρτζης και οι γ.γ. του υπουργείου κ.κ. Βούρδας και Δέδες, καθώς και στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, της κατασκευάστριας ΜΕΤΚΑ και δημοσιογράφων του ανάλογου ρεπορτάζ, πραγματοποίησαν το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο στη νέα γραμμή Κιάτο-Αίγιο, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της επιδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων. Το τρένο ξεκίνησε στην ώρα του από το Κιάτο, έφτασε στο Ξυλόκαστρο κάνοντας στάση για να αποχωρήσουν οι κ.κ. Σπίρτζης και Δέδες και το ταξίδι συνεχίστηκε με μια στάση ακόμα στην Ακράτα, για να φτάσει στη 1.00 το μεσημέρι στον σταθμό του Αιγίου.

[the_ad id=”46371″]

Όλα λειτούργησαν όπως αναμενόταν, οι επιβάτες θαύμασαν την ιδιαίτερη ομορφιά της διαδρομής και στο Αίγιο παρατέθηκε μια μικρή δεξίωση για το «καλωσόρισμα» στους εσωτερικούς χώρους του σταθμού.

Παρόντες μεταξύ άλλων στο χθεσινό δρομολόγιο διοικήσεις της σιδηροδρομικής οικογένειας: Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Γιώργος Κακουλάκης και κ. Παναγιώτης Θεοχάρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Διονέλης, η Πρόεδρος της ΡΑΣ κ. Ιωάννα Τσιαπαρίκου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΕΣΣΤΥ κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος. Στον σταθμό του Αιγίου, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

*Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ πρόκειται για τμήμα σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 70 χλμ., σε συνέχεια του λειτουργικού τμήματος Κόρινθος- Κιάτο, που περιλαμβάνει τρεις νέους σταθμούς σε Ξυλόκαστρο, Ακράτα και Αίγιο και έξι στάσεις σε Διμηνιό, Λυκοποριά, Λυγιά, Παραλία Πλατάνου, Διακοπτό και Ελίκη.

Η ΕΡΓΟΣΕ ολοκλήρωσε την κατασκευή νέας σύγχρονης υποδομής που περιλαμβάνει 6 σήραγγες συνολικού μήκους 11 χλμ., 8 σήραγγες διαφυγής συνολικού μήκους 1.700 μ., 19 σιδηροδρομικές γέφυρες, 63 κάτω διαβάσεις και 10 άνω διαβάσεις και που επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων τρένου (άνω των 200 χλμ./ώρα).

Το συγκεκριμένο δρομολόγιο είναι το πρώτο, μετά από 8 χρόνια αναστολής της κυκλοφορίας τρένων στο εν λόγω τμήμα, λόγω κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.

[the_ad id=”46274″]

 

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: “Αίρουμε και τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Δυτικής Ελλάδας”

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζης, «Εκτός από τον οδικό αποκλεισμό της Δυτικής Ελλάδος, αίρουμε και το σιδηροδρομικό αποκλεισμό». Και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο από το Κιάτο μέχρι τη Ροδοδάφνη. Επομένως, θα ενταχθεί στα δρομολόγια του προαστιακού κανονικά και το Αίγιο». Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι  «Μετά το Πάσχα θα υπογραφεί η σύμβαση για την ηλεκτροκίνηση του Κιάτο – Ροδοδάφνη, με χρονοδιάγραμμα 1,5 χρόνο, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα υπογράφεται και το τμήμα του προαστιακού για τη σύνδεση του Λουτρακίου. Πιστεύω, ότι το μεγάλο έργο της σιδηροδρομικής υποδομής της χώρας είναι το πιο σημαντικό και πρέπει να το υλοποιήσουμε. Και το υλοποιούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σας καλούμε λοιπόν, πολύ σύντομα, στον επόμενο σταθμό από το Αίγιο, στο επόμενο έργο, που θα είναι η σύνδεση, η δοκιμαστική λειτουργία της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με ηλεκτροκίνηση». Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ακόμη, ότι στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου είναι η ανάταξη και συντήρηση του παλιού σιδηροδρομικού Δικτύου σε όλη την Ελλάδα σε αντίθεση με τις πολιτικές δυνάμεις του παρελθόντος, οι οποίες το είχαν αφήσει στο περιθώριο: «Η γραμμή του Ναυπλίου, η παλιά γραμμή της Πελοποννήσου, η γραμμή της Στερεάς Ελλάδας, η γραμμή των Τεμπών και όσες γραμμές ήταν μετρικές, όπως γνωρίζετε, θεσμικά πλέον μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε, γιατί από την προηγούμενη κυβέρνηση βρήκαμε απαγόρευση της χρήσης τους. Σε πάρα πολλά σημεία γίνεται ανάταξη και συντήρηση αυτού του παλιού δικτύου και θα μπουν, σε συνεργασία με την Τοπική και την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση,  τουριστικά και επιβατικά δρομολόγια».

*Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών κ. Θάνος Βούρδας, δήλωσε σχετικά: «Νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για το σιδηρόδρομο. Ο σιδηρόδρομος ξαναέρχεται στην Πελοπόννησο. Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα, το δοκιμαστικό. Αυτό που σε μένα προσωπικά έλεγαν το 2015, ότι ‘‘15 χρόνια το ακούμε και δεν γίνεται’’… Και όμως γίνεται! Και για μένα προσωπικά, νομίζω πολύ περισσότερο για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, 150 χρόνια μετά την ίδρυση του, είναι μία πολύ σημαντική στιγμή. Συνεχίζουμε όμως. Έχουμε σε εξέλιξη τις εργολαβίες μέχρι το Ρίο. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα βγαίνει η εργολαβία από το Ρίο μέχρι το λιμάνι της Πάτρας. Νομίζω ότι ξαναμπήκε ο σιδηρόδρομος στον βασικό πυρήνα της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας».

[the_ad id=”46274″]

 

[the_ad id=”46704″]