Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε χθες το απόγευμα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Αιγίου, ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Κληρικοί της ευρύτερης περιοχής.

Τους ύμνους απέδωσε χορωδία Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου Βασιλείου Μπίκου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, με θέμα «Η αξία του Σταυρού στη ζωή μας».

Στη θεολογική και βαθυστόχαστη ομιλία του ο π. Αρτέμιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη (χθεσινή) Ευαγγελική Περικοπή, όπου ο Κύριος μάς καλεί να Τον ακολουθήσουμε σηκώνοντας το Σταυρό της προσωπικής μας μαρτυρίας και ομολογίας. «Ο Χριστός μάς καλεί να Τον ακολουθήσουμε παίρνοντας στους ώμους μας τον δικό μας, προσωπικό Σταυρό! Όλοι έχουμε τον Σταυρό μας! Ο Χριστός, όμως, μάς δίδει τη δυνατότητα, μέσω του Σταυρού, να κερδίσουμε την Βασιλεία των Ουρανών. Εμείς, ωστόσο, αρνούμαστε πολλές φορές να κατανοήσουμε ότι οι πειρασμοί και οι δυσκολίες που έρχονται στη ζωή μας είναι μέσα που θα μας οδηγήσουν στη Βασιλεία των Ουρανών. Οι πειρασμοί και οι δοκιμασίες δεν προέρχονται από τον Θεό, διότι Εκείνος μόνο καλό ποιεί, αλλά παραχωρεί στον Διάβολο να μας πειράξει. Και πώς μπορούμε να αντισταθούμε στον Διάβολο; Μόνο μέσα από την προσευχή, την υπομονή, τη μελέτη του Λόγου του Θεού και τον πνευματικό αγώνα, παίρνουμε δύναμη για να σηκώσουμε τον Σταυρό μας και να φέρουμε εις πέρας τις όποιες δυσκολίες, νικώντας έτσι τον Διάβολο», ανέφερε ο χθεσινός προσκεκλημένος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

[the_ad id=”46371″]

Και συνέχισε λέγοντας πως οφείλουμε ως χριστιανοί ορθόδοξοι να σηκώνουμε τον Σταυρό μας, διότι πρώτος Τον σήκωσε ο Αρχηγός και Σωτήρας μας, ο ίδιος ο Χριστός. «Καθώς ενατενίζουμε τον Τίμιο Σταυρό, παίρνουμε κουράγιο και θάρρος. Διότι ο καθένας από εμάς σηκώνει τον δικό του Σταυρό. Μπορεί οι δικοί μας οι Σταυροί να μην μοιάζουν μεταξύ τους. Αλλά όλοι οι Σταυροί γίνονται πιο ελαφρείς όταν ενατενίζουμε τον Κύριο πάνω στον Σταυρό Του. Ο Τίμιος Σταυρός είναι η απαρχή της σωτηρίας τού ανθρώπου. Ενισχύει, στηρίζει και ενδυναμώνει κάθε άνθρωπο στον προσωπικό του αγώνα για να καταξιωθεί και να κερδίσει την εύνοια και την αγάπη του Κυρίου. Είναι σύμβολο αθανασίας, σύμβολο αιωνίου ζωής, σύμβολο της νίκης του Κυρίου μας στην κακία και την αμαρτία. Διότι επάνω στον Σταυρό ο Κύριός μας νίκησε τον Διάβολο, νίκησε τον θάνατο», τόνισε χαρακτηριστικά ο π. Αρτέμιος.

Απευθυνόμενος δε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας είπε τα εξής: «Σεβασμιώτατε, πριν από λίγο καιρό υψώσατε έξω από το Αίγιο τον Τίμιο Σταυρό, που φροντίζει και σκεπάζει αυτήν την πόλη η οποία τόσο έχει ταλαιπωρηθεί αλλά και ταλαιπωρείται. Πραγματικά, η έμπνευσή σας αυτή ήταν δώρο Θεού! Περνώντας δε ένα βράδυ, είδα τον Σταυρό φωταγωγημένο μέσα στο σκοτάδι και σκέφτηκα πως, μέσα στο σκοτάδι που ζει πλέον πνευματικά η κοινωνία μας, ο Τίμιος Σταυρός πάντα λάμπει και πάντοτε θα λάμπει! Αρκεί εμείς να έχουμε ανοιχτά τα… πνευματικά μας μάτια για να τον βλέπουμε. Ο άνθρωπος που επιθυμεί να ζει μακριά από τον Θεό δίχως να νοιάζεται τι υπάρχει μετά την επίγεια ζωή, όσο και να λάμπει ο Σταυρός δεν θα τον βλέπει… Αντιθέτως, θα τον πολεμά διότι θα τον ενοχλεί το φως του! Εκείνος, όμως, που πιστεύει, μέσα στο σκοτάδι της κοινωνίας μας τον βλέπει λαμπερό και αντλεί δύναμη! Θέλω λοιπόν Σεβασμιώτατε να σας ευχηθώ να συνεχίσετε να φέρετε στους ώμους σας τον δικό σας Σταυρό, με τις όποιες δυσκολίες και τους όποιους πειρασμούς, διότι πάντοτε ο Διάβολος και ο κόσμος πολεμά τους Ιεράρχες που αγωνίζονται με πίστη στον Θεό! Και εσείς είσθε ένας από αυτούς! Αλλά ξέρω ότι δεν πτοείστε! Και καλά κάνετε! Διότι το έργο σας είναι έργο Θεού!».

[the_ad id=”46274″]

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Αρτέμιος ευχήθηκε να συσταυρωθούμε για να συναναστηθούμε με το Χριστό μας, στην πορεία μας μέσα στην υπόλοιπη Μεγάλη Τεσσαρακοστή αλλά και σε όλη τη ζωή μας: «Ας προσπαθήσουμε να τιθασεύσουμε τα πάθη μας, μη παραδίδουμε σκέψεις, αισθήματα, συναισθήματα και θελήσεις στον Διάβολο… Ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου μας για άλλη μια φορά έρχεται να παράσχει σε όλους μας βοήθεια, να μας εμψυχώσει στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Εμπρός λοιπόν και εμείς, αφού καθαρίσουμε το μυαλό μας από κάθε λογής κακές σκέψεις και πράξεις, ας βαδίσουμε μαζί με Αυτόν και ας σταυρωθούμε για χάρη Του, ώστε να ζήσουμε αιώνια μαζί Του!».

 

[the_ad id=”48922″]