Για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από επτά στάδια αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ.Παπαθανάσης τόνισε πως από τις 4 Μαΐου θα ξεκινήσουν το λιανικό εμπόριο, τα ΚΤΕΟ και τα κομμωτήρια. Όπως ανέφερε επανέρχονται στην εργασία τους σχεδόν 68.000 άτομα και επαναλειτουργούν περίπου 26.000 επιχειρήσεις.

Η προέλευση στα κομμωτήρια θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού και ο ιδιοκτήτης θα κρατά συγκεκριμένο κατάλογο. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια και θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις. Δύο μέτρα ανά θέση εργασίας.

Το ωράριο αλλάζει και πλέον τα κομμωτήρια θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ τις καθημερινές και τα Σάββατα από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στα κομμωτήρια ισχύουν οι περιορισμοί ανά τετραγωνικά και έως 20 μέτρα θα επιτρέπονται 4 άτομα. Ίδιοι κανόνες με μάσκα, γάντια, ραντεβού και αποστάσεις θα ακολουθούνται και τα κουρεία.

Παράλληλα ισχύει και ο κανόνας του επιπέδου και στα κομμωτήρια. Αν ένα κατάστημα έχει δυο επίπεδα τότε δεν θα επιτρέπεται άνω των 2 ατόμων ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Πόσοι πελάτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα:

Έως 20 τ.μ παρουσία έως 20 άτομα

20-100 τ.μ παρουσία 4 +1 ανά τ.μ

Άνω των 100 τμ 12+1 ανά 15 τετραγωνικά μέτρα

Στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν ζωολογικά πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι και οι υπηρεσίες ΟΠΑΠ. Δεν επιτρέπεται να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Επίσης από 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα με μάσκα και γάντια για τους εργαζόμενους και εξυπηρέτηση χωρίς καθήμενους. Θα υπάρχει επίσης μέγιστη επιτρεπόμενη παρουσία επισκεπτών στο εμπορικό κέντρο, ένα άτομο ανά 20τ.μ.

Την ίδια ημερομηνία ανοίγουν εστιατόρια και καφετέριες με απόσταση δύο μέτρων και τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Ο Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι παραμένουν τα προληπτικά μέτρα για σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές. Με τους μισούς παραγωγούς δηλαδή θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές και παραμένει η απόσταση ανάμεσα στους πάγκους.