Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Δήμο Καλαβρύτων, αφιέρωμα στα θύματα και τους ήρωες του ’21 με τίτλο  «Άσβηστος Δόξα. Αφιέρωμα – Αναφορά

στα θύματα και ήρωες του ΄21», το βράδυ του Σαββάτου, 23 Μαρτίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων.

Προσκεκλημένοι ήταν ο Σύλλογος Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, η Ιόνιος βιβλιοθήκη Αιγίου και η Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας όπου παρουσίασαν αυτό το αφιέρωμα.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος κος Γιώργος Λαζουράς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου κα Χρύσα Παπαδάτου, πολλοί Εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

[the_ad id=”46371″]

Ο Δήμαρχος στο σύντομο χαιρετισμό του ανάφερε μεταξύ άλλων: «Είναι μια ιδιαίτερη εκδήλωση σήμερα σε συνεργασία με το Σύλλογο Κεφαλλήνων & Ιθακησίων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι και εσείς καλύπτεται την περιοχή μας, αντίστοιχα και η Ιόνιος βιβλιοθήκη και η Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας που με τη συμμετοχή της θα κάνει την εκδήλωση με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμάς. Είναι μία ποιοτική εκδήλωση, συνδυάζει ποίηση, μουσική, απαγγελίες».

Ιστορική αναδρομή με αναφορές  στην ένδοξη εποχή του ΄21  παρουσίασε  με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο η  Γωγώ Παπαφράγκου  εθελόντρια  της Ιονίου Βιβλιοθήκης, η οποία είχε και την επιμέλεια των κειμένων.

Απαγγελίες κείμενων  με ιστορικά στοιχεία,  απέδωσαν η  Αγγελική Ευαγγελίου-   Καβαλιεράτου, ο  Γεράσιμος Ανδρικόπουλος  και ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου  εθελοντές της Ιονίου Βιβλιοθήκης,  που με το ιδιαίτερο ύφος τους,  μας μετέφεραν σε εκείνη την εποχή.

Απόσπασμα από το έργο «Θούριος»  του Ρήγα  Φερραίου αποδόθηκαν με λυρικό ύφος από την Λένα  Παντελάκη και τον Γεράσιμο Ανδρικόπουλο, εθελοντές της Ιονίου Βιβλιοθήκης.

[the_ad id=”46274″]

Η ερμηνεία της  Αλίκης Ζαφείρη ήταν συγκλονιστική σε  τραγούδια του Χρ. Λεοντή από τον «Θούριο» του Ρ. Φερραίου και από τους «ελεύθερους πολιορκημένους» του Δ. Σολωμού, συνοδεία πιάνου από τον μουσικοσυνθέτη Αντρέα Αδαμόπουλο.

Απαγγελία  του ποιήματος  “Διχόνοια”   του Διονύσιου Σολωμού  αποδόθηκε με συγκινητικό τρόπο,  από την Κούλα Τρακαδά και τον Νίκο Ταξιαρχόπουλο.

Ωδές από το σπουδαίο ελληνικό κλασικό έργο  «Ύμνος εις την ελευθερία» του Δ. Σολωμού – Ν. Μάντζαρου απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο  η Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας,   σε προηχογραφημένη ενορχήστρωση Λουκά Αδαμόπουλου υπό τη Διεύθυνση της Αλίκης Ζαφείρη. Η παρουσίασή του ιστορικού των επιμέρους Ωδών έγινε από την Βασιλική Ταξιαρχοπούλου  και  τον Γιώργο Παντελακάκη, εθελοντές της Ιονίου Βιβλιοθήκης, προκαλώντας την βαθειά συγκίνηση και το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Η εκπρόσωπος του Δήμου κα Χρύσα Παπαδάτου  τήρησε  ενός λεπτού σιγή, εις μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας  και η εκδήλωση έκλεισε με την απόδοση του Εθνικού μας Ύμνου, από τη Χορωδία.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων κος  Μιχάλης Ψύχας, που ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της ιστορικής πόλης των Καλαβρύτων, για τη τιμητική αυτή πρόσκλησή τους, προκειμένου να απευθύνουμε όλοι μαζί φόρο τιμής στα

θύματα και τους ήρωες του ΄21, καθώς και  για την άψογη συνεργασία που έγινε με το Δήμο. «Για μας ήταν ιδιαίτερη τιμή αυτή η πρόσκληση» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Ο Δήμαρχος  κος Γ. Λαζουράς με συγκίνηση, ευχαρίστησε από την πλευρά του για τη συνεργασία αυτή, ελπίζει σε νέες συνεργασίες  και πρόσφερε στον πρόεδρο του συλλόγου αναμνηστικά.

Αργά το βράδυ ο Δήμος δεξιώθηκε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τη χορωδία σε γνωστό κέντρο της περιοχής.

[the_ad id=”46371″]

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, «ευχαριστεί  από καρδιάς όλους τους προαναφερόμενους συντελεστές που εργάστηκαν με κέφι και ενθουσιασμό και φροντίζουν πάντα ώστε οι εκδηλώσεις που παρουσιάζονται να είναι υψηλού επιπέδου.

Ευχαριστεί επίσης τη Δανάη Μεσσάρη για την παρουσίαση της εκδήλωσης, την Νόνη Λάφη για την προβολή των ψηφιακών εικόνων, τον Αλέξη Φιλιππόπουλο για την μουσική επένδυση, τη Γωγώ Παπαφράγκου για την επιμέλεια των κειμένων, το Γιάννη Λαγγουρέτο, τον Διονύση Μπούζο για την επεξεργασία του έντυπου υλικού, τον Διονύση Ψύχα για την εκτύπωση του έντυπου υλικού, όλους τους χορωδούς, την Αλίκη Ζαφείρη που έχει τη Διεύθυνση της Χορωδίας , τους μουσικοσυνθέτες Αντρέα & Λουκά Αδαμόπουλο  τον Νίκο Στρουμπούκη για τον ήχο και φως της εκδήλωσης και τον συντονιστή της εκδήλωσης Γεράσιμο Μεσσάρη .

Ευχαριστεί επίσης για την άψογη συνεργασία με  το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Ιστορικού Δήμου Καλαβρύτων καθώς και για τη ζεστή φιλοξενία τους, ευχαριστεί την κα Χρύσα Παπαδάτου  και τον μαέστρο της φιλαρμονικής Καλαβρύτων που μερίμνησε  για την μεταφορά του κλασικού πιάνου του Δήμου, στην αίθουσα της εκδήλωσης. Το Δ.Σ. του συλλόγου  με χαρά θα συνεργαστεί με το Δήμο Καλαβρύτων, όποτε και σε όποια εκδήλωση το επιθυμεί.»

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]