«Σαν τα τρελά πουλιά»: Εκδήλωση Μικρασιατικής Μνήμης από τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου

0

Εκδήλωση Μικρασιατικής Μνήμης από τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου

«Σαν τα τρελά πουλιά» 

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022, ώρα 21:00 – Υπαίθριο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς»

Είσοδος ελεύθερη

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου τιμά το «2022 έτος μνήμης προσφυγικού ελληνισμού» και παρουσιάζει εκδήλωση μικρασιατικής μνήμης και ειδικό αφιέρωμα στους πρόσφυγες του Αιγίου, που ήρθαν κυρίως από την Προποντίδα, τη θάλασσα του Μαρμαρά, τα Προικοννήσια.

Με τίτλο «Σαν τα τρελά πουλιά», από το ομότιτλο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, και την υψηλού συμβολισμού «μαρμαρινή σαντάλα», το αλιευτικό που προπορευόταν της ψαράδικης πομπής στο Μαρμαρά, η εκδήλωση ξετυλίγει το αφήγημά της γύρω από τέσσερις μουσικοχορευτικές σουίτες: Προποντίδα, Ερυθραία, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη.

Χορεύουν το νεανικό εφηβικό τμήμα ή τμήμα παραστάσεων, το τμήμα ενηλίκων και το τμήμα παλαιών χορευτών. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Γεωργούλης βιολί, Περικλής Κατσώτης κρουστά, Ζωή Μήλιου  κανονάκι και τραγούδι, Θεοδόσης Συκιώτης λαούτο.

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου τιμά τους πρόσφυγες του Αιγίου

Η Ιωνία, η Μικρασία είναι εκεί

Κι εδώ είναι αυτοί που τη θυμούνται… και όλοι θα βρίσκονται εκεί με το δικό τους τρόπο για να αφηγηθούν το βίωμα της προσφυγιάς. Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 στις 9.00 μ.μ. στο Υπαίθριο Θέατρο «Γ.Παππάς».

Τα σχολεία του Συνοικισμού Νικ.Πλαστήρα

Μαθητές και μαθήτριες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου έδωσαν ραντεβού στο προαύλιο του σχολείου και της εκκλησίας, γνώρισαν τα παιδικά παιχνίδια των παππούδων τους (βασιλιά βασιλιά, τζαμί, πόλεμος και ειρήνη, κουμπί, τυφλόμυγα, μαντηλάκι) κι έγιναν πρωταγωνιστές στα γυρίσματα μιας μικρής ταινίας. Πληροφοριακό υλικό: Σύλλογος ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ. Βίντεο: Γρηγόρης Ρηγόπουλος. Φωνή: Θοδωρής Γιατράς. D:\Back up .μ ΕΞΩΤ.ΔΙΣΚΟΣ 31.08.2021\Avanti Maestro 2021-2022\9. ΜΑΙΟΣ 2022\IMG_20220523_100646.jpg

Η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Αιγίου έχει επιλέξει να αποδώσει ζωντανά μαρμαρινές μελωδίες: ένα παιδικό τραγούδι που όλοι έχουν τραγουδήσει αλλά λίγοι γνωρίζουν τη μαρμαρινή προέλευσή του και γαμήλια τραγούδια, τα μαρμαρινά νυφικάτα, τραγούδια της αγάπης και του έρωτα με τα χαρακτηριστικά κοντύματα, δηλ. δίστιχα που κάποτε κάθε Μαρμαρονησιώτης ήξερε να αυτοσχεδιάζει. Διδασκαλία: Μαρία Σταυράκη.

Οι προσφυγικοί σύλλογοι του Αιγίου: Προποντίς & Α.Ε.Α. 

Με την έλευση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο, αναδείχθηκε η ανάγκη για τον προσφυγικό κόσμο συγκρότησης σωματείων και συλλογικής τους εκπροσώπησης στις κατά τόπους αρχές. Οι πρόσφυγες του Αιγίου το 1929 συνέστησαν σωματείο με την επωνυμία «Προποντίς» και σκοπό τη προάσπιση των συμφερόντων τους και την πνευματική προαγωγή τους ενώ το 1931 ίδρυσαν την Α.Ε.Κ. Αιγίου και μετέπειτα Α.Ε.Α κι ένα γήπεδο για να αθλούνται. Σήμερα, τα σωματεία είναι ιστορικά, ενεργά και διασώζουν πολύτιμο αρχειακό υλικό συμβάλλοντας στη διατήρηση της μνήμης. ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ και Α.Ε.Α. δίνουν το δυναμικό τους παρόν στη εκδήλωση. D:\Back up .μ ΕΞΩΤ.ΔΙΣΚΟΣ 31.08.2021\ΑΙΓΙΕΥΣ\ΑΙΓΙΕΥΣ Μ\ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΩΝ\ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟ Μ.ΑΣΙΑΣ\Ε.ΔΑΔΙΚΟΥ ΠΑΡΙΣΗ\ΔΑΔΙΚΟΥ 1.jpgD:\ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 7.8.2022\ΑΕΑ\ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΕΑ\αρχείο Γιώργου Τίντα\tintas-n_plastira_ground_old.jpg

Η προσφυγική ενορία  

Το Κειμηλιαρχείο, το μικρό μουσείο –  μουσείο που στεγάζεται στο πνευματικό κέντρο δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεομήτορος Αγίας Άννης, ανοίγει τις προθήκες του. Καλωσορίζει ο πρωτοπρεσβύτερος Αγαθόνικος Τσάκαλος και ξεναγεί η θεολόγος-αρχαιολόγος Χρύσα Δημητρίου σε μια σύντομη εικονική περιήγηση στο χώρο όπου φιλοξενούνται οικογενειακά κειμήλια, άγιες εικόνες, ιερά σκεύη, ιερά άμφια, σταυροί αγιασμού και ευλογίας, ιερά Ευαγγέλια, λειτουργικά βιβλία, χειρόγραφοι κώδικες κ.ά. που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες του Αιγίου. Βίντεο: Γρηγόρης Ρηγόπουλος

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου ευχαριστεί τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τοπικό Αρχείο Αιγίου για το ψηφιοποιημένο υλικό.

Λίγα λόγια για τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου 

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου 1978 είναι ένα ιστορικό σωματείο της Αιγιάλειας κι ένα από τα μεγαλύτερα σε αριθμό χορευτών πολιτιστικά σωματεία της χώρας με αντικείμενο τη διδασκαλία, παρουσίαση και διάδοση ελληνικών παραδοσιακών χορών. Έχει δώσει εκατοντάδες παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Μαρόκο, Τουρκία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία,  Η.Π.Α., Σερβία, Τσεχία, Ουκρανία, Κύπρος).

Λειτουργούν: τμήμα παιδικό, τμήμα νεανικό εφηβικό ή τμήμα παραστάσεων, τμήμα ενηλίκων αρχαρίων και προχωρημένων και τμήμα παλαιών χορευτών. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Χρήστος Κιλιάς. Χοροδιδάσκαλοι: Βαγενά Χρύσα, Κωνσταντινίδου Αθηνά, Κατσίβελος Γεώργιος.

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου διοικείται από Δ.Σ. που απαρτίζεται από τους: Γιώργο Νικολόπουλο (Πρόεδρο), Κατερίνα Δουδούμη – Αργυροπούλου (Αντιπρόεδρο), Γωγώ Μποτίνη – Νικολοπούλου (Γενικό γραμματέα), Παναγιώτη Πλάτανο (Ταμία), Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο (Έφορο δημοσίων σχέσεων),  Σπυριδούλα Μπαλικούρα – Μπουσμάδη και Γιώργο Καραδημητρίου (Εφόρους υλικού).