Εν όψει  της επετείου της Μυστικής συνέλευσης της Βοστίτσας ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης ‘Βοστίτσα 1821’ ,τιμώντας την ιστορία της πόλης μας αλλά και τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, οργανώνει σε αγαστή συνεργασία με το δήμο Αιγιαλείας τις εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού στο Αίγιο. Επιθυμία τόσο του δήμου όσο και του συλλόγου μας είναι να διοργανωθεί μια λαμπρή γιορτή και κάτω από αυτό το πρίσμα συμβάλλουμε ώστε να κερδηθεί το «στοίχημα» μιας επιτυχημένης προσπάθειας το Αίγιο να λάβει την αναγνώριση και τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες πόλεις που ασχολούνται με την αναβίωση και τις τοπικές  εορταστικές εκδηλώσεις  τους.

« Η σύναξη του ξεσηκωμού»

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί βραδινή πομπή ως φόρος τιμής και μνήμης στους πρωτεργάτες του ξεσηκωμού, στους συμμετέχοντες στην μυστική συνέλευση. Η πομπή θα ξεκινήσει από το Παναγιωτοπουλέικο όπου η παρουσία συλλόγων αρματωμένων και αγημάτων διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας, οι οποίοι δέχθηκαν με χαρά την πρόσκλησή  μας, θα δώσει ένα ξεχωριστό και μοναδικό ύφος στην πομπή. Αξίζει να σημειωθεί πως το πολιτιστικό σωματείο ‘Άρατος, παράρτημα Νοτίου Ελλάδος’ και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων  Βασίλης Γεωργαντάς θα φέρουν τα άρματα του στρατηγού  Πετμεζά και Ζαΐμη. Θα υπάρξει μια σύντομη τιμητική εκδήλωση στο Παναγιωτοπουλέικο προς τιμή των ηρώων. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας αναβίωσης της Ελληνικής Επανάστασης, υπό την διοργάνωση του σωματείου ‘Άρατος΄,καθώς και έκθεση αρμάτων και φορεσιάς του συλλόγου Ελληνομνήμονες  Καλαμάτας από την προσωπική συλλογή του προέδρου τους Σπύρου Κατσίρα. Την  εκδήλωση θα τιμήσουν τα χορευτικά της πόλης μας και η Φιλαρμονική Αιγίου  όπου θα  λαμπρύνουν την βραδιά με την παρουσία τους στην πλατεία Αγίας Λαύρας.

Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό Φανερωμένης θα ακολουθήσει πομπή μεταφοράς της επιτύμβιας στήλης του Α. Λόντου από τον μητροπολιτικό ναό Φανερωμένης στο Λαογραφικό μουσείο Αιγίου και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνου. Κατά τη πορεία προς το μουσείο θα πραγματοποιηθεί μικρό θεατρικό δρώμενο, υπό των οδηγιών του κυρίου Κ. Κλάγκου, με την παρουσία μελών του συλλόγου μας ο οποίος θα αποτελεί και το τιμητικό άγημα της πομπής. Στη συνέχεια έπεται λαμπρή παρέλαση επί της Μητροπόλεως. Όπως αρμόζει στη φιλόξενη πόλη μας θα ακολουθήσει γεύμα στους προσκεκλημένους μας των αδελφών συλλόγων, που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους, στην αίθουσα της ΔΗΚΕΠΑ.

[the_ad id=”46371″]

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου ο σύλλογος ιστορικής αναβίωσης ‘Βοστίτσα 1821’ θα παρευρεθεί στην δοξολογία  στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Τεμένης όπου θα τελεστεί δέηση εις μνήμην Α. Λόντου και θα αποδοθούν τιμές, καθώς ο παλαιός ναός του Αγίου Γεωργίου θεωρείται ένα από τα σημεία συνάντησης των συνέδρων στην μυστική συνέλευση. Σημειωτέον στο ιερό ναό θα παρευρίσκονται τα παράσημα του Α. Λόντου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Κ. Κλάγκο και την κυρία Β. Μπεντεβή για την πρότασή τους να συμμετάσχει ο σύλλογός μας στο θεατρικό έργο που ετοιμάζουν με θέμα τη μυστική συνέλευση της Βοστίτσας , το οποίο είναι ένα πόνημα πολλών μηνών έρευνας και προετοιμασίας. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στον ‘Απόλλωνα’ το Σάββατο 26 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου ενώ την Κυριακή 27 Ιανουαρίου η παράσταση θα ανέβει στην Τέμενη.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στο δήμαρχο Αιγίου κύριο Θανάση Παναγόπουλο για τη συνεργασία και τη στήριξή του σε όλους τους τομείς προκειμένου να ευοδωθεί αυτή μας η προσπάθεια ώστε το Αίγιο να διαδραματίσει περεταίρω  ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα.

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]