Είτε δημιουργούμε από την αρχή το νέο μας σπίτι είτε το ανακαινίζουμε, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι το χρώμα των τοίχων. Όμως αγνοούμε ότι οι κουρτίνες είναι αυτές που μπορούν να αναδείξουν ή να «ρίξουν» μια καλή διακόσμηση. Πώς όμως μπορούμε να βρούμε αυτές τις κουρτίνες ή τα στόρια που θα συνοδεύουν κατάλληλα τα υπόλοιπα έπιπλα του χώρου αλλά και τα χρώματά του; Ας δούμε μερικές συμβουλές:

  1. Ύφασμα

Υπάρχουν οι κουρτίνες που πρωταγωνιστούν σε έναν χώρο, υπάρχουν και οι κουρτίνες που τον «υπακούν». Τι είδους κουρτίνας χρειαζόμαστε λοιπόν; Αυτό το ερώτημα το απαντάμε ανάλογα με τα θέλω μας: Θέλουμε να μπαίνει ο ήλιος μέσα στο σπίτι ή να διατηρήσουμε πιο χαμηλό φωτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας; Ανάλογα την απάντησή μας διαλέγουμε είτε ένα ελαφρύ ύφασμα όπως είναι το λινό, είτε ένα βαρύ όπως το βελούδο. Υπάρχουν και ειδικές κουρτίνες συσκότισης, σε περίπτωση που χρειάζεται να διασφαλίσουμε το απόλυτο σκοτάδι (π.χ. δουλεύουμε νύχτα και τα πρωινά το φως του ήλιου δεν μας βοηθάει στον ύπνο).

  1. Χρώμα

Αυτό είναι λίγο πιο εύκολο να το απαντήσουμε, μια και συνήθως έχουμε την απάντηση ήδη κατά νου. Συνήθως για τις κουρτίνες επιλέγουμε χρώμα ανάλογα με το χρώμα των τοίχων, είτε ακριβώς το ίδιο είτε μια συγγενική τους απόχρωση. Στην περίπτωση ενός παιδικού δωματίου μπορούμε να «παίξουμε» λίγο με μοτίβα εμπνευσμένα από αγαπημένα παιδικά κινούμενα σχέδια.

  1. Μήκος

Ίσως να έχουμε στο μυαλό μας ως κανόνα τις κουρτίνες να φτάνουν ακριβώς μέχρι το πάτωμα, όμως δεν πρέπει να αγνοούμε και τη δυνατότητα να επιλέξουμε κι ένα μακρύ μήκος. Οι μακριές κουρτίνες μπορούν να προσφέρουν και μια «οφθαλμαπάτη», αφού κάνουν το δωμάτιο να δείχνει μεγαλύτερο και πιο ψηλοτάβανο.

  1. …και κάτι extra

Μπορεί να έχουμε βρει το κατάλληλο ύφασμα και μοτίβο, αλλά είναι πιθανό ότι χωρίς τα κατάλληλα αξεσουάρ οι κουρτίνες μας δε θα αναδειχθούν. Για παράδειγμα, ένα ιδιαίτερο κουρτινόξυλο ή μια όμορφη δέστρα ώστε να στέκεται όμορφα στο πλάι η κουρτίνα μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Ειδικά αν θέλουμε στον χώρο μας να μπαίνει περισσότερο φως, μια δέστρα θα μας εξυπηρετήσει. Μάλιστα, πέρα από το ότι αποτελεί διακοσμητική πινελιά, δίνει μία αίσθηση «βασιλικού» δωματίου.

Σε μια ανακαίνιση χώρου δεν πρέπει να καταπιανόμαστε με τις κουρτίνες τελευταία στιγμή. Οι κουρτίνες, πέρα από το ότι τονίζουν τα χρώματα του χώρου, είναι και αυτές που καθορίζουν κατά κύριο λόγο το φυσικό φως που θα μπαίνει μέσα.