Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε το στρώμα και τον καναπέ μας

0
54

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και αυτό αφορά και τα στρώματα των κρεβατιών. Μπορεί να φαίνεται δύσκολη υπόθεση, αλλά δεν είναι και τόσο. Θέλει τρόπο, όχι κόπο.

Ας ξεκινήσουμε από τον αερισμό. Σηκώνεστε το πρωί από το κρεβάτι και δεν θέλετε να το στρώσετε,παρά να πιείτε τον αγαπημένο σας καφέ; 

Πολύ καλά κάνετε. Ανοίξτε πόρτες και παράθυρα και ετοιμαστείτε για το πρωινό σας.  Με αυτό τον τρόπο το στρώμα θα πάρει αέρα γιατί στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να ιδρώσατε και η υγρασία που δημιουργήθηκε να αφήσει με το πέρασμα του χρόνου, λεκέδες. Η υγρασία στο κλίμα και τον χώρο επίσης, είναι ένας παράγοντας που συν τω χρόνω δημιουργεί λεκέδες. Οπότε τα στρώματα θέλουν να αναπνέουν. 

Βάλτε τη σκούπα στην πρίζα και με το ειδικό βουρτσάκι απαλλάξτε το στρώμα σας από τη σκόνη διατηρώντας το έτσι σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό. 

Αν πάλι δεν τη γλιτώσατε και το στρώμα απέκτησε λεκέδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό και ξύδι. Σε μισό λίτρο ζεστό νερό βάλτε μισό λίτρο ξύδι και ταμποναριστά προσπαθήστε να τους καθαρίσετε. Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην περάσει υγρασία στο εσωτερικό του στρώματος. 

Ένα άλλο μείγμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το λεμόνι και το αλάτι αλλά και το νερό και το υγρό πιάτων (προτιμότερο το διαφανές). 

Μια καλή λύση είναι και ο ατμός που καθαρίζει και απολυμαίνει εύκολα, από οσμές και λεκέδες. 

Ο άλλος παραδοσιακός και επίσης αποτελεσματικός τρόπος, ο  οποίος προέρχεται από τη φύση, είναι ο ήλιος. Αερίζεται  με αυτό τον τρόπο και η ακτινοβολία του ήλιου θα «εξολοθρεύσει» την υγρασία και τα ακάρεα. 

Επειδή όμως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε μια στρωματοθήκη ή ένα επίστρωμα, ούτως ώστε να συγκρατεί ιδρώτα, υγρασία ή σκόνη. 

Περνώντας στην αποστολή νούμερο 2 που είναι οι γωνιακοί καναπέδες, δώστε βάση.

Κι αυτοί τον τρόπο τους θέλουν, όχι πολύ κόπο. Και ξεκινώντας αντίστροφα από την προηγούμενη περίπτωση των στρωμάτων, ρησιμοποιούμε καλύμματα τα οποία εύκολα αφαιρούνται και πλένονται. 

Ωστόσο ως προς τον καθαρισμό,  θα  χρειαστεί να λάβουμε υπόψη το γεγονός αν πρόκειται για υφασμάτινους ή δερμάτινους καναπέδες 

Αν ο καναπές είναι από ύφασμα ι κι εδώ η ηλεκτρική σκούπα είναι must με τα ειδικά βουρτσάκια κι εξαρτήματα για τις γωνίες, αλλά και για το κυρίως σώμα και τα μπράτσα του καναπέ, όπως βέβαια και ο ατμός καθαρισμού. 

Για τους σχετικά εύκολους λεκέδες, (αυτό έχει να κάνει και με το χρώμα του καναπέ) ,μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σφουγγάρι (όχι από τη σκληρή του πλευρά)  με σαπουνάδα από υγρό πιάτων. Δημιουργείστε αφρό χωρίς υγρασία και τρίψτε σχετικά απαλά. 

Ο δερμάτινος καναπές επίσης λέει «ναι» στην ηλεκτρική σκούπα για τον καθαρισμό του, ενώ μπορούμε με ένα προϊόν για καθαρισμό και γυάλισμα δερμάτινων επίπλων κι ένα μαλακό πανί, να τον κάνουμε σαν καινούργιο!  

Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις μεμονωμένων λεκέδων μπορεί να είναι αρκετό ένα μωρομάντηλο ή αν μιλάμε για λεκέδες που αφήνουν λιπαρότητα, χρησιμοποιείστε ταλκ για να τον απορροφήσει. 

Για σιγουριά, πριν χρησιμοποιήσετε ο,τιδήποτε, δοκιμάστε το σε μια πολύ μικρή επιφάνεια του καναπ, ώστε να δείτε τις αντιδράσεις.