Δύο μήνες μετά από τη φονική φωτιά στο Μάτι έρχεται στο φως της δημοσιότητας το νέο πόρισμα για την τραγωδία στο μάτι που στέρησε τη ζωή σε 99 συνανθρώπους μας.

Πρόκειται για την έκθεση του πραγματογνώμονα που ορίστηκε από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσει τα αίτια της «μαύρης Δευτέρας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το «Έθνος» η έρευνα «καίει» την Πυροσβεστική. Αποκαλύπτει ψευδή στοιχεία σε ό,τι αφορά στην ώρα κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθυστέρηση έλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων στο Νταού Πεντέλης, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, παραλείψεις των στελεχών του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της κρίσης, καθυστερήσεις αλλά και σημαντικές ανακρίβειες στις απαντήσεις σχετικά με τις εντολές εκκένωσης σε Νέο Βουτζά και Μάτι.

Το πόρισμα Engage και τα ψευδή στοιχεία
Σε ό,τι αφορά στα ψευδή στοιχεία που διαπίστωσε ο πραγματογνώμονας, στο πόρισμα αναφέρεται ότι είχαν προσκομιστεί λάθος ώρες από το σύστημα Engage του Επιχειρησιακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται για το πρόγραμμα που καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως και το που βρίσκεται κάθε μέσο και κάθε αξιωματικός.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη Δικαιοσύνη είχαν περαστεί στο σύστημα με το χέρι και πολλά ήταν αναληθή. Το πόρισμα, σύμφωνα πάντα με το Έθνος, «καίει» βαθμοφόρους της Πυροσβεστικής καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, υπήρχε η επιλογή στο Engage να μη γίνει χειροκίνητα η καταγραφή των στοιχείων.

[the_ad id=”46371″]

Οι παρατυπίες που διαπιστώνει το πόρισμα είναι:

  • Πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην Ανατολική Αττική δεν φαίνονταν πουθενά στο Engage
  • Δύο υδροφόρα οχήματα του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών που φαίνονταν στα… χαρτιά ότι βρίσκονταν την ώρα της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, στην πραγματικότητα επιχειρούσαν στην Κινέτα
  • Ένα πυροσβεστικό όχημα από την Ανατολική Αττική εμφανιζόταν στα καταγεγραμμένα δεδομένα πρώτα να φτάνει στο πύρινο μέτωπο και μετά να ενημερώνεται για την πυρκαγιά
  • Η παρουσία δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής στα μέτωπα της φωτιάς δεν φαίνεται πουθενά στο σύστημα Engage, ενώ δύο ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη με συντονιστικό ρόλο εμφανίζονται να ειδοποιούνται για την πυρκαγιά μία ώρα μετά την εκδήλωσή της (στις 17:30)
  • Σε σχέση με την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, στα στοιχεία αναφερόταν ότι ήταν στις 16:49 ενώ ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι ήταν στις 16:41.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στο «Έθνος» ότι «οι αναντιστοιχίες στις ώρες διαπιστώθηκαν έπειτα από διασταύρωση των στοιχείων του Engage με τα στοιχεία από τα τηλεματικά ίχνη (ψηφιακά αποτυπώματα), τα οποία έφτασαν στην κατοχή του πραγματογνώμονα σε δεύτερο χρόνο και είναι τα πλέον αξιόπιστα για να δείξουν τις ακριβείς ώρες κινητοποίησης οχημάτων και αξιωματικών. Αυτός που θα κρίνει αν υπήρξε δόλος είναι ο εισαγγελέας, ο οποίος διενεργεί ξεχωριστή έρευνα για το θέμα. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Σημαντικό είναι πάντως να τονιστεί ότι το που βρισκόταν κάθε αξιωματικός καθορίζει και τον βαθμό ευθύνης του».

Το πόρισμα είναι 180 σελίδες. Από αυτές, οι 90 είναι το καθαρό κείμενο του πυραγού που ανέλαβε τη σύνταξη της έκθεσης και οι υπόλοιπες αφορούν σε τεχνικές λεπτομέρειες, όπως πχ πως λειτουργεί το σύστημα Engage.

crashonline.gr

[the_ad id=”46704″]