Πορεία διαμαρτυρίας πριν λίγη ώρα «για την επιχειρούμενη παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας», με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. κ. Αμβροσίου.
Η πορεία ξεκίνησε από τα φανάρια της Μητροπόλεως και κατέληξε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος. Εκεί κλήρος και λαός έψαλαν « το Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια» και στο τέλος  τον Εθνικό μας Ύμνο. Την ίδια ώρα οι καμπάνες απ’ όλες τις Εκκλησίες του Αιγίου χτυπούσαν, στέλνοντας το μήνυμα της άρνησης της παραχώρησης του ονόματος Μακεδονία στην ΠΓΔΜ.

[the_ad id=”46371″]

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Σεβασμιότατος έχει εκφράσει πολλές φορές την έντονη δυσαρέσκειά του, χωρίς να δέχεται καμία διαπραγμάτευση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας.

Σήμερα σε ολιγόλεπτη ομιλία του κάλεσε τους πιστούς να παραστούν στο Συλλαλητήριο την Κυριακή στις 11 Το πρωί στην Πλατεία Φανερωμένης. Μεταξύ άλλων είπε «ας μην μας κατακρίνουν (αναφερόμενος, στα διάφορα που γράφονται και λέγονται κατά καιρούς)εμείς από τα μικρά μας χρόνια, μάθαμε ν’ αγαπάμε τον τόπο μας και την Ιστορία μας. Σήμερα δώσαμε το ερέθισμα …και ευχόμαστε να φωτίσει ο θεός αυτούς που έχουν στα χέρια τους την τύχη του έθνους μας».

Το ψήφισμα
Ακολούθως, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος ανέγνωσε το κάτωθι ψήφισμα, το οποίο ενέκριναν (διά της υπογραφής τους) άπαντες οι ιερείς:
«Στράβων: Ἔστι μὲν οὖν Ἑλλὰς καὶ ἡ Μακεδονία.
Ως γνωστόν, η Μακεδονία μας υπήρξε άλλοτε θύμα βαρβαρικών εισβολών, σήμερον δε ζει υπό την απειλή της απληστίας του κράτους των Σκοπίων, το οποίο από το 1991, μετά την απόσχισή του από το ομοσπονδιακό κράτος της Γιουγκοσλαβίας καπηλεύεται και απροκάλυπτα σφετερίζεται το όνομα της Μακεδονίας μας, αμφισβητώντας την ελληνικότητά της. Αλλά η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι, ως γνωστόν, αρρήκτως συνδεδεμένη με την Ιστορία της Ελλάδος εδώ και τέσσερεις χιλιάδες χρόνια. Οι παραχαράκτες γείτονές μας ανέκαθεν διαστρεβλώνουν την ιστορία της Μακεδονίας και παραποιούν την ιστορική αλήθεια.
Όμως, το ελληνικό αίμα σε δύσκολους καιρούς κατά την πορεία της Ιστορίας της Μακεδονίας και ο τίμιος ιδρώτας των Ελλήνων κατά τις ημέρες ειρήνης και ευτυχίας, πότισαν επί ολόκληρες χιλιετίες την ελληνική μακεδονική γη.
Εξ άλλου, το ελληνικό έθνος στον χώρο αυτό της Μακεδονίας μεγαλούργησε διά μέσου των αιώνων και ερμήνευσε με την λεπτότητα του πνεύματός του τις υψηλές διδασκαλίες των φιλοσόφων του, τις οποίες από εκεί διέδωσε και μεταλαμπάδευσε σε όλο τον κόσμο. Ο χώρος της Μακεδονίας είναι συνδεδεμένος άρρηκτα με τη δράση του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι μεγαλούργησαν υλοποιώντας το μεγαλόπνοο σχέδιό τους για την πολιτιστική και πολιτισμική ενότητα του τότε γνωστού κόσμου. Στη Θεσσαλονίκη έδρασαν μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες του Βυζαντίου, όπως ο Συμεών και ο Γρηγόριος ο Παλαμάς Αρχιεπίσκοποι της πόλεως και γεννήθηκαν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι ιεραπόστολοι και φωτιστές των Σλάβων.
Και τώρα, ένα αλλογενές κρατίδιο, εκμεταλλευόμενο τις γενικότερες ανακατατάξεις στον ευαίσθητο τούτο χώρο της Βαλκανικής χερσονήσου, σφετερίζεται και διεκδικεί εκείνο το οποίο δεν του ανήκει, δηλαδή το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας, και τοιουτοτρόπως τραυματίζει την ελληνική αξιοπρέπεια και την ιστορική πραγματικότητα.
Προχθές μάλιστα η αλβανική ιστοσελίδα «infoshqip.com», επικαλούμενη «αξιόπιστες ελληνικές πηγές», αναφέρει ότι η επωνυμία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» θα είναι το όνομα στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Σκόπια.
Μάλιστα, το αλβανικό Μέσο μεταδίδει πληροφορίες ακόμη και για την ονομασία της εθνικότητας ως Νεομακεδονική ή της εκκλησίας των Σκοπίων ως «Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέας Μακεδονίας».
Σήμερα λοιπόν παρατηρείται μία έντονη διπλωματική δραστηριότητα για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων εν όψει μάλιστα του γεγονότος ότι στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Όλοι οι φορείς των πολιτικών κομμάτων αλλά και πρόσωπα που σημάδευσαν με την παρουσία τους τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας καθημερινά κάνουν δηλώσεις και παρεμβάσεις για το θέμα.
O μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ιστορικό στέλεχος άλλοτε της Αριστεράς καλεί την Κυβέρνηση να μείνει πιστή στην εθνική γραμμή που αποφάσισε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία». Σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα σημειώνει πως «τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού που μας οδήγησε στην σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας».
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωσή του είπε: «Η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει και εθνικά και πολιτικά χωρίς ενδιαφέρον, αλλά πολύ περισσότερο τίθεται ένα θέμα της ονομασίας της Εκκλησίας αυτής, που έχει απήχηση στην πορεία την εκκλησιαστική γενικότερα και στην οικογένεια των Εκκλησιών που είναι στην Ορθοδοξία μας. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτό που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από πλευράς, εθνικής, πολιτικής, να μετακυλήσει στον χώρο της Εκκλησίας».
Η Εκκλησία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη όταν πρόκειται περί επιβουλής κατά των προαιώνιων ιδανικών του Έθνους μας, παρά τω πλευρώ του οποίου βρέθηκε πάντοτε πρόμαχος.
Γνωρίζει το καθήκον και το ιερό και ιστορικό χρέος αυτής και θα το πράξει, όπως απ’ αρχής μέχρι σήμερον ευσυνειδήτως και επιμελώς το έπραξε.
Διά τούτο αποφασίζομε:
Διακηρύσσουμε απεριφράστως ότι η Μακεδονία μας είναι Ελληνική και μόνον.
Εκφράζομε την έντονη αγωνία και ανησυχία μας για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Διαμαρτυρόμεθα εντόνως και καταδικάζομε όλες τις μεθοδεύσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε μία λύση του θέματος εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και θα θέσουν σε κίνδυνο την εδαφική και εθνική της ακεραιότητα.
Συντασσόμεθα απολύτως και υποστηρίζουμε την πρόσφατη απόφαση της ΔΙΣ ότι «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».
Εφιστούμε την προσοχή και την εγρήγορση του ευσεβούς Ορθοδόξου Χριστιανικού πληρώματος διά το εθνικής και μεγίστης ιστορικής σημασίας θέμα.
Προτείνουμε:
Να πραγματοποιηθεί πορεία των κληρικών της Αιγιαλείας με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, ημέρα συζήτησης του εθνικού μας θέματος, και ώρα 12 το μεσημέρι, στην οδό Μητροπόλεως του Αιγίου, η οποία θα εκκινήσει από τα φανάρια στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Σολωμού και θα καταλήξει στο παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος. Την ίδια ώρα να κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ιερών Ναών του Αιγίου. Επίσης την ημέρα αυτή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες των Ιερών Ναών της πόλεως.
Μετά το πέρας της πορείας οι ιερείς να μεταβούν στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών στο ύψος των βενζινάδικων διά μία ώρα με σκοπό να διανείμουν φυλλάδια στους διερχομένους οδηγούς.
Καλούμε σε γενικό συλλαλητήριο εντόνου διαμαρτυρίας και εθνικής αγωνιστικότητας όλους τους φορείς της περιφέρειάς μας μαζί με τον θεοφιλή λαό της Αιγιαλείας την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 μετά την Θεία Λειτουργία και ώρα 11π.μ. στην κεντρική πλατεία του Ιερού Ναού Φανερωμένης.
Στο πλαίσιο αυτό να εκτυπωθούν φυλλάδια διαφωτιστικά ως προς το θέμα και να διανεμηθούν σε όλο το λαό μας προς ενημέρωση και αφύπνισή του.
Να δημοσιοποιηθεί το ψήφισμα στα ΜΜΕ και να διαβαστεί την ημέρα του συλλαλητηρίου.
Να διαβιβασθεί στον εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους φορείς των ελληνικών κομμάτων του Κοινοβουλίου».

Το aigialeiapress ήταν εκεί….

Ιωάννα Δημουλά

[the_ad id=”48922″]

 

[the_ad id=”46704″]