Πλούσιο σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες θα είναι το καλοκαίρι για το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματίσει οι υπεύθυνοι του συλλόγου.

Η αρχή έγινε τις πρώτες μέρες του Ιουνίου με γλέντι που οργάνωσε το διοικητικό συμβούλιο κυρίως με αφορμή τη λήξη των μαθημάτων χορού για τη φετινή χρονιά. Η προσέλευση των μελών, χορευτών και φίλων του ΧΕΑ καθώς και συμπολιτών ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και όλοι συμμετείχαν μέχρι αργά διασκεδάζοντας με τον καλύτερο τρόπο. Στο γλέντι παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αιγιάλειας Καλογερόπουλος Δ. (ο οποίος διακρίθηκε για τις χορευτικές και τραγουδιστικές επιδόσεις του), ο αντιδήμαρχος Καραΐσκος Ν., η αντιπρόεδρος του ΕΚΑΜΕ Αλεξανδροπούλου Μ., εκπρόσωποι Δ.Σ. από πολιτιστικούς συλλόγους του Αιγίου, της Τέμενης, της Αιγείρας, των Αμπελοκήπων, της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας κ.ά.

Για το τέλος Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η μετάβαση του Χ.Ε.Α. -μετά από σχετική πρόσκληση της ΔΗΚΕΠΑ και του Δήμου- στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής όπου θα γίνουν εκδηλώσεις αδελφοποίησης του Δήμου Αιγιάλειας με άλλους Δήμους της χώρας που φιλοξένησαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Το διοικητικό συμβούλιο του ΧΕΑ θα δώσει το παρών στις εκδηλώσεις ενώ ένα τμήμα ενηλίκων χορευτών-τριών θα παρουσιάσει Μικρασιάτικα τραγούδια και χορούς με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Στην αποστολή, μαζί με το Δήμαρχο Καλογερόπουλο Δ., την αντιδήμαρχο & πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ Τσουκαλά Μ., θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας, του συλλόγου «Προποντίς» και της ΙΛΕΑ.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου μέλη και φίλοι του Χορευτικού Εργαστηρίου θα ταξιδέψουν στο Αγρίνιο όπου θα πάρουν μέρος σε παραδοσιακό γλέντι που διοργανώνει η Γ.Ε.Α. (συνεργαζόμενος σύλλογος με το Χ.Ε.Α. με σειρά ανταλλαγών) με τη συμμετοχή δύο σπουδαίων ορχηστρών, «Εβρίτικη ζυγιά» και «Χάλκινα Ηχοχρώματα».

Το Σάββατο 9 Ιουλίου ένα τμήμα ενηλίκων χορευτών θα πάρει μέρος σε συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων στην Αιγείρα, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών. Το Χ.Ε.Α., με τη συνοδεία της σπουδαίας ορχήστρας «Πεντάηχο» θα παρουσιάσει τραγούδια και χορούς της Θράκης & της Ανατολικής Ρωμυλίας με αντίστοιχες φορεσιές.

Ωστόσο, η κορυφαία στιγμή του καλοκαιριού για το Χ.Ε.Α. αναμένεται με την παράσταση-αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης η οποία θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Γ. Παππάς» στο Αίγιο, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου. Στη νέα θεματική παράσταση του Χ.Ε.Α. θα συμπράξουν κορυφαίοι – δεξιοτέχνες παραδοσιακοί μουσικοί με υπεύθυνους τον Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι) και το Γιώργο Κωτσίνη (κλαρίνο) και τη συμμετοχή της Μαρίας Αναματερού (τραγούδι), του Κώστα Φιλιππίδη (λαούτο), του Θεολόγου Μιχελή (βιολί) του Στρατή Ψαραδέλλη (πολίτικη λύρα), του Γιάννη Νιάρχου (τραγούδι), του Ανδρέα Παππά (κρουστά).

Η παράσταση θα περιλαμβάνει τη δημιουργική σύνθεση μουσικής, τραγουδιών, χορών, εικόνας, αφηγήσεων & δραματοποίησης, την παρουσίαση της πολιτιστικής κουλτούρας της Σμύρνης με τη συνύπαρξη διαφορετικών λαών αλλά και τις επιρροές από ανατολή και δύση, καθώς και την τελευταία δραματική περίοδο όπως έγινε γνωστή από αρχεία και πηγές της εποχής. Στην παράσταση θα πάρουν μέρος οκταμελής παραδοσιακή ορχήστρα, 50 χορευτές-τριες του Χ.Ε.Α., ηθοποιοί-αφηγητές, χορωδία.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου συζητά προτάσεις για εμφάνιση του συλλόγου σε εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων αλλά και συναντήσεις χορευτικών συγκροτημάτων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.