Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά την 40ημερη αποχή λόγω κορωνοϊού έχει ξεκινήσει και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», σταδιακά θα γίνει το πέρασμα στην «επόμενη φάση» καθώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει διάγγελμα για την σταδιακή άρση των περιορισμών.

Ερωτηθείς για την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «Nα περιμένετε λίγο να δείτε το ελληνικό σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων», προσθέτοντας ότι «τo ζήτημα συνδέεται και με άλλα πράγματα, όπως το ποια είναι η κατανομή των οικογενειών, αν έχουν δηλαδή ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα που ζουν στο ίδιο σπίτι. Γι’ αυτό έχουμε κάνει προεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ και με άλλα  συναρμόδια υπουργεία».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «για να πάει το παιδί στο σχολείο θα προϋποθέτει ότι μετά το μεσημέρι δε θα πάει να το πάρει ο παππούς ή η γιαγιά» συμπληρώνοντας ότι «αν το πάει ο μπαμπάς του ή η μαμά του και μετά φύγει για δουλειά δεν θα μπορεί να το πάρουν το μεσημέρι οι ίδιοι». Άρα έχουμε μια σειρά από προβλήματα και καλό είναι να περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις. Σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα, είπε πως «καλό θα είναι να περιμένουμε το συνολικό σχέδιο», ξεκαθαρίζοντας ότι, σίγουρα μέχρι τις 24 Απριλίου, οι άνθρωποι που έχουν πάρει την άδεια θα ξέρουν».

Διαφωνία στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων

Στα δυο είναι κυβέρνηση για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Παιδείας επιθυμούν να ανοίξουν όλα τα σχολεία, κάτι όμως που δεν βρίσκει σύμφωνο το Μέγαρο Μαξίμου.

Και δεν είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μόνο το Μαξίμου που δεν συμφωνεί με το άνοιγμα όλων των σχολείων, αλλά και οι ειδικοί, τους οποίους και δικαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύεται τυφλά και έχει δικαιωθεί όπως έχει αποδειχθεί από τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού και τον περιορισμό της εξάπλωσής της. Όπως και να έχει δύσκολο φαντάζει να ληφθεί απόφαση που μπορεί να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων εβδομάδων όσο και αν κάποιοι ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο.

Τα δυο σενάρια

Σχετικά με τα σχολεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη είναι πως θα πρέπει να καθίσουν ξανά στα θρανία μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν οριστικά εντός του τελευταίου 10ημέρου του Ιουνίου. Η δεύτερη ορίζει ότι θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά – διαδοχικά, δηλαδή, έως τα τέλη Μαΐου – πρώτα τα Γυμνάσια και μετά τα Δημοτικά.

Ασφαλώς και οι δύο προτάσεις έχουν θετικά κι αρνητικά σημεία και γι’ αυτό θα μπουν στη ζυγαριά των ειδικών της υγείας και του Μαξίμου πριν από τις οριστικές αποφάσεις. Αντιθέτως, τα πανεπιστήμια οριστικά πλέον θα επαναλειτουργήσουν από το φθινόπωρο, καθώς ούτως ή άλλως σειρά μαθημάτων γίνεται και σήμερα εξ αποστάσεως τόσο στα προπτυχιακά όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Όπως και να έχει τον τελευταίο λόγο έχει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σταδιακό άνοιγμα των σχολείων – Πρώτα η επιστροφή των μαθητών της Γ΄Λυκείου 

Τις τελευταίες ώρες πάντως, φαίνεται να προκρίνεται η λύση για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, προκειμένου να τηρηθούν όλοι οι κανόνες για την συνθήκες υγιεινής στα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση η προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες τάξεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να βρεθούν από την πρώτη ημέρα όλοι οι μαθητές μαζί στα σχολεία. Ενδεχομένως να επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες κατά «κύματα» ώστε το πρώτο διάστημα να μπορούν να τηρούνται όλοι οι κανόνες για την υγεία μαθητών και καθηγητών.

Πώς θα γίνονται τα μαθήματα και τα διαλείμματα

Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτα θα γίνει η επιστροφή των μαθητών της Γ΄Λυκείου όπου και θα κάνουν επαναλήψεις και διαγωνίσματα προσομοίωσης ενόψει των Πανελληνίων 2020. Στις τάξεις θα τηρούνται αποστάσεις των 2 μέτρων με μείωση των διδακτικών ωρών ώστε οι τάξεις να χωρίζονται σε περισσότερα τμήματα για να γίνεται το μάθημα καθώς σε κάθε τάξη θα πρέπει να υπάρχει το 1/4 των μαθητών που υπήρχε έως τώρα. Τα διαλείμματα θα γίνονται τμηματικά και με επιτήρηση. Μάλιστα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το ζήτημα των μαθημάτων σε εξωτερικούς χώρους, αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.