Παθητικό κάπνισμα και προστασία της δημόσιας υγείας. Καθολική εφαρμογή των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

[the_ad id=”46371″]

Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη,
αξιότιμα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου,
οι ανωτέρω φορείς, διαπνεόμενοι από την ίδια ανησυχία και αγωνία για τα ποσοστά του παθητικού καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, συναντηθήκαμε και συζητήσαμε αναλυτικά και διεξοδικά το ανωτέρω θέμα και αφού λάβαμε υπ’ όψιν μας τόσο τα στοιχεία που στη συνέχεια σας καταθέτουμε όσο και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και την από 31.01.2018 σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, θέλουμε να σας καταστήσουμε υπεύθυνους για την προστασία των μη καπνιζόντων πολιτών από τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος λόγω της μη εφαρμογής του σχετικού νόμου.

Είναι γεγονός και το γνωρίζετε πολύ καλά ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής αλλά και πολλές από τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, δεν εφαρμόζουν τον νόμο περί καπνίσματος, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των συμπολιτών μας, να υποφέρουν.

Από τις σχετικές παραθέσεις στοιχείων στη συνέχεια, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι το κάπνισμα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, εκτός της νομικής του απαξίωσης, ενέχει και σημαντική ηθική και πολιτισμική απαξίωση ενώ αποτελεί στην κυριολεξία, έργω προσβολή και εξύβριση της προσωπικότητας των συμπολιτών μας.

Όλοι οι αιρετοί και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και λοιποί λειτουργοί, οφείλουν υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους και μάλιστα έχουν ορκιστεί επ’ αυτού. Δε δικαιούνται επομένως να εφαρμόζουν το Νόμο κατά το δοκούν. Η εφαρμογή των Νόμων είναι αδιαπραγμάτευτη.
Η εικόνα εκπροσώπων του Κράτους, που … φωτογραφίζονται να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, αποτελεί ισοπεδωτική πρακτική για τους λοιπούς πολίτες.

Προς ενημέρωσή σας και προκειμένου να θεμελιώσουμε τις ενστάσεις μας για την αδράνεια των μηχανισμών έλεγχου του καπνίσματος, σας παραθέτουμε πρόσφατα στοιχεία από αξιόπιστες έρευνες και δράσεις διαφόρων Οργανισμών, τα οποία αναφέρουν:
• Με συντηρητικές εκτιμήσεις, υπολογίζονται στα 7,1 εκατομμύρια οι θάνατοι διεθνώς το 2016, λόγω του καπνίσματος (5,1 εκατ. άνδρες και 2 εκατ. γυναίκες). Από την άλλη, τα συνδυασμένα ετήσια κέρδη των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών του κόσμου υπερέβησαν τα 62,27 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ερευνητής δρ Νιλ Σλούγκερ επεσήμανε ότι «ο καπνός προκαλεί βλάβη σε κάθε στάδιο του κύκλου της ζωής του, από την καλλιέργεια έως τη διάθεσή του. Συνδέεται με έναν ολοένα αυξανόμενο κατάλογο ασθενειών, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και επιδεινώνει τη φτώχεια, ιδίως όταν αρρωσταίνει λόγω του καπνίσματος και πεθαίνει ο στυλοβάτης ενός νοικοκυριού». Οι περισσότεροι από τους 7,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 12% δηλ. περίπου 884.000 θάνατοι, σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα. Από το παθητικό κάπνισμα πεθαίνουν κάθε χρόνο 165.000 νήπια ! Σύμφωνα με τον «Παγκόσμιο Άτλαντα Καπνού», η ενεργητική χρήση καπνού και η παθητική έκθεση των ανθρώπων σε αυτόν κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία πάνω από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, σχεδόν το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

[the_ad id=”46274″]

• Το παθητικό κάπνισμα που πολλοί θεωρούν σχεδόν ανύπαρκτο ως πρόβλημα, είναι σχετικά με κάποιες ουσίες, πιο επικίνδυνο από το ενεργητικό κάπνισμα. Η νιτροζαμίνη, πχ μια από τις πιο καρκινογόνες ουσίες του τσιγάρου, βρίσκεται σε 50 φορές μεγαλύτερη ποσότητα στον καπνό που δεν διέρχεται μέσα από την καύτρα του τσιγάρου, που κυρίως εισπνέει ο παθητικός καπνιστής.

• Σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 2016, το 27,1% του πληθυσμού στην Ελλάδα δηλώνει ότι καπνίζει, έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα το 2012. Η πτώση αυτή των 9,6 ποσοστιαίων μονάδων σε μία πενταετία, αποτελεί ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ιδιαίτερα μεγάλη είναι την ίδια περίοδο η μείωση των καπνιστών στις νεαρές ηλικίες μεταξύ 16 – 24 χρόνων που φτάνει στο 33.3% ενώ η μείωση στο γενικό πληθυσμό τη δεκαετία 2007-2016 άγγιξε το θεαματικό 49% !

• Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο της έρευνας, που διεξήχθη σε 13 Περιφέρειες της χώρας, το 96,6% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε κλειστό δημόσιο χώρο μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και σε ποσοστό 88,1% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θεωρούν εθνικό στόχο τη μείωση του καπνίσματος.

• Ο καθηγητής Μπεχράκης είναι ιδιαίτερα επικριτικός με το παθητικό κάπνισμα και τη μη εφαρμογή του νόμου στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά πρόκειται για εκποίηση της Δημόσιας Υγείας σε συγκεκριμένα συμφέροντα, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση». Το 80% των πολιτών τονίζει, «ντρέπονται» γι’ αυτό που συμβαίνει. «Έχουμε ένα σωστό νόμο, λαό που θέλει την εφαρμογή του και την Πολιτεία που δεν τον εφαρμόζει».

[the_ad id=”46371″]
• Η έρευνα εστίασε και στο θέμα της νομοθεσίας για το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με το 83,8% να χαρακτηρίζει ως πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου και το 76,1% των Ελλήνων να δηλώνουν θυμωμένοι, για το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί τη μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία δεν παίρνει μέτρα για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών της.

• Σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν, σημειώνεται, ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου και εκτιμούν ότι μεταξύ των δημόσιων χώρων που δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος είναι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης (93,9%), οι δημόσιες υπηρεσίες (58,3%), οι χώροι του Κοινοβουλίου (54,8%), τα σχολεία (45,3%) και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (37,5%).

• Αντίστοιχα, ευθύνη και στις δημοτικές αρχές δίνουν οι Έλληνες, με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δε συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

• Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση της έρευνας, ότι το 69,8% των Ελλήνων είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά σε δράσεις για τη μείωση του καπνίσματος, ειδικά σε νέους.

• Όλα τα παραπάνω δηλώνει ο κος Μπεχράκης, καταδεικνύουν ότι η πρωτοβουλία του δημάρχου Τρικκαίων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αποτελεί αναγκαιότητα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα και ο πολιτικός κόσμος της χώρας καλείται να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

• «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δήλωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου καθώς ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά. Ως Δήμος Τρικκαίων συνεχίζουμε την προσπάθεια. Αυτό, εξάλλου, είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία της σύγχρονης πόλης: το να ενδιαφέρεται και να δρα για τους κατοίκους της» υπογραμμίζοντας ότι η μέχρι σήμερα πρωτοβουλία, δεν ήταν ένα απλό πυροτέχνημα.

[the_ad id=”46371″]
• Το Σωματείο Κέντρων Διασκέδασης-Μπαρ & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων «Η ΠΑΜΒΩΤΙΣ» στις 05.03.2018 πραγματοποίησε Συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή των μελών, και ανακοίνωσε τη συμμόρφωσή του με τον αντικαπνιστικό νόμο και το σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον εξουσιοδοτήθηκε το προεδρείο του σωματείου να έρθει σε επαφή με τους τοπικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς (Υπηρεσίες Δήμου Ιωαννίνων, Περιφέρειας και ΕΛ.ΑΣ.) προκειμένου να τους ενημερώσει για τους προβληματισμούς που υπάρχουν και για τις σχετικές αποφάσεις που έλαβε η Συνέλευση, προς την κατεύθυνση της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων με σεβασμό στους καταναλωτές -πελάτες.

• Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, στη συνεδρίαση του την 11.01.2018 ασχολήθηκε και με το θέμα του καπνίσματος σε καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης κ.τ.λ. τονίζοντας. «Λαμβάνοντας αφ’ ενός υπ’ όψιν τη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των προαναφερθέντων χώρων σε συνάρτηση με το κάπνισμα και αφ’ ετέρου το γεγονός ότι, άπαντες είναι ισότιμοι πολίτες και ότι οι ευπαθείς ομάδες, μα και οι μη καπνίζοντες συνάνθρωποί μας, έχουν εξίσου δικαίωμα σεβασμού και προσέλευσης στους ανωτέρω χώρους, χωρίς στιγματισμούς και αποκλεισμούς, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, ΖΗΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ 1. Την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου σχετικά με το κάπνισμα γενικώς. 2. Έκαστος εκ των εμπλεκομένων φορέων (Αντιπεριφέρεια-Δήμοι-Αστυνομία) στο βαθμό που του αναλογεί, να αναλάβει τις ευθύνες του. 3. Ο Ιατρικός Σύλλογος δεσμεύεται, όποτε του ζητηθεί, να συμμετέχει σε εκδηλώσεις με αντικειμενικό σκοπό την ενημέρωση των συνανθρώπων μας σχετικά με το κάπνισμα, αλλά και για άλλα θέματα πρόληψης, συμπεριφοράς και θεραπείας διαφόρων ασθενειών, εθισμών κλπ.

• Λόγω επιβολής αντικαπνιστικών νόμων η συχνότητα έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε μπαρ και εστιατόρια το 2017 σε αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχετικά χαμηλή (<10%) αλλά είναι πολύ υψηλότερη (~80%) σε κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα.

• Μετά από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Τουρκία το 2009, η συχνότητα της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας και στα εστιατόρια μειώθηκε σημαντικά, από 37% και 56% αντίστοιχα το 2008 σε 16% και 13% το 2012.

• Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα στα εστιατόρια είναι συνήθης σε πολλές χώρες της Ασίας. Για παράδειγμα στην Ινδονησία και το Πακιστάν, περισσότερο από 80% των ανθρώπων εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Επομένως, οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι παρόμοιες με αυτές της Ινδονησίας και του Πακιστάν.

• Το παθητικό κάπνισμα, τονίζει ο κος Μπεχράκης, αποτελεί γνωστό καρκινογενετικό μηχανισμό στον οποίο εκτίθενται υποχρεωτικά πάνω από 130.000 εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια ενός εργασιακού οκταώρου, με χρόνο καύσης ενός τσιγάρου τα δέκα λεπτά, όπου δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για το κάπνισμα, ένας μη καπνιστής εργαζόμενος καπνίζει !!! εκούσια πάνω από δυο πακέτα! εκθέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία του. Επειδή στην προκειμένη περίπτωση εκτός από την παραβίαση του νόμου για το κάπνισμα, παραβιάζονται και οι κανονισμοί για την υγιεινή και την ασφάλεια, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε έννομο συμφέρον να αντιδράσουν.

[the_ad id=”46274″]
Με βάση τα ανωτέρω αναφερόμενα
και με δεδομένο ότι έχουν πρόσφατα αναλάβει δράση για τον έλεγχο του παθητικού καπνίσματος οι Δήμοι Τρικκαίων, Κοζάνης, Πρέβεζας, Βόλου, Δράμας και Ιωαννίνων καθώς και ομάδες πολιτών σαν και μας, στα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα κλπ
• Επειδή ο Νόμος δε θα εφαρμοστεί ποτέ αποτελεσματικά με αποσπασματικές ενέργειες, αλλά μόνο με συνεχή και καθημερινό έλεγχο.
• Επειδή, ήδη ξεκίνησε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν αναφοράς Έλληνα πολίτη, για την πραγματικότητα της μη εφαρμογής του Νόμου στην Ελλάδα.
• Επειδή η παράβαση του Νόμου από δημόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους κλπ, πέραν των συνεπειών του Νόμου, συνιστά και πειθαρχικό παράπτωμα (αρ.6 παρ.1 Ν.3730/2008).
• Επειδή σημαντικό μέρος των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιθυμούν και οι ίδιοι την εφαρμογή του Νόμου αλλά η επιθυμία τους αυτή αναστέλλεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των καταστηματαρχών που ουδόλως ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία,
ζητάμε
από τον Περιφερειάρχη κο Απόστολο Κατσιφάρα
α) να φέρει το συντομότερο το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου αυτό να εκφράσει την πολιτική του βούληση για καθολική και συνεχή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και να δεσμευτεί με συγκεκριμένες ενέργειες που θα υλοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ευθύνης του, για την προστασία των πολιτών από την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα και
β) να μας επιτρέψει στο εν λόγω Συμβούλιο να κάνουμε σχετική παρέμβαση.

Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας,
ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ,
ΚΟΙΝΟ-ΤΟΠΙΑ,
ΟΙΚΙΠΑ,
Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής ΚΥ Χαλανδρίτσας,
Σύλλογος ΚΕΑΝΑ.

 

[the_ad id=”48922″]