Μετά από προσπάθειες των μελών της παράταξής μας και επιμελητηριακών συμβούλων Σωτήρη Βίλλιου – Δημήτρη Δρούκα

Σε συνέχεια των προσπαθειών της παράταξής μας για στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω του κορωνοϊου, έγινε ακόμα ένα θετικό βήμα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και αποτελούν τον πυλώνα του τουρισμού και της οικονομίας στην περιοχή μας.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες οι επιμελητηριακοί σύμβουλοι και μέλη της Συντονιστικής της «Αιγιαλέων Πόλις» κ΄.κ΄.Σωτήρης Βίλλιος και Δημήτρης Δρούκας μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ζήτησαν την παρέμβαση του Επιμελητηρίου για το σοβαρό θέμα της εστίασης όχι μόνο προς τους δήμους αλλά και προς Κτηματική και ΕΤΑΔ και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση στο δημαρχείο Αιγιαλείας, αφού η θέση μας είναι σαφής για απόλυτη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται! Αποτελεί δέσμευση, σε συνεννόηση με το δήμαρχο στα πλαίσια της συνεργασίας των παρατάξεων που συγκροτούν τη δημοτική αρχή, η στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων στον σωστό χρόνο κι επί πραγματικών δεδομένων με την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους. Σήμερα έγινε ακόμα ένα καθοριστικό βήμα με το έγγραφο που εστάλη από το Επιμελητήριο Αχαϊας με τα αιτήματα των καταστηματαρχών εστίασης προς Κτηματική και ΕΤΑΔ.

Συγκεκριμένα, Βίλλιος –Δρούκας, θέτοντας το θέμα στις συνεδριάσεις του Επιμελητηρίου που γίνονται με τηλεδιάσκεψη και σε απόλυτη συνεννόηση και δράση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ΄.Πλ.Μαρλαφέκα, έγινε η παρέμβαση προς τους Δημάρχους του νομού για τη μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και σήμερα 21η Απριλίου υπεβλήθησαν σειρά αιτημάτων προς την ΕΤΑΔ και την ΚΕΔ για την ανακούφιση των επιχειρήσεων εστίασης που πλήττονται ανεπανόρθωτα λόγω των έκτακτων συνθηκών που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό με το 287/21-04-2020 έγγραφο του Επιμελητηρίου Αχαΐας αναφορικά με την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής που κάνουν χρήση του αιγιαλού κατά την θερινή περίοδο και των προβλημάτων που έχουν προκύψει τίθενται σειρά σημαντικών ζητημάτων προς ΕΤΑΔ και Κτηματική.

Αναλυτικά το έγγραφο του Επιμελητηρίου προς ΕΤΑΔ και Κτηματική αναφέρει:

«Κύριοι,
Με την παρούσα αναφερόμαστε στην λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής που κάνουν χρήση του Αιγιαλού κατά την θερινή περίοδο. Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, που έχουν προκόψει από την υγειονομική κρίση, όλα τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, είναι κλειστά με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλες ζημιές που στο πλήθος των περιπτώσεων αγγίζουν τα όρια της βιωσιμότητας. Είναι βέβαιο δε πως στην θερινή περίοδο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα εφαρμοσθούν πρακτικές, ώστε, εκτός των άλλων, να αποφεύγεται και ο συνωστισμός, που θα επηρεάσει σημαντικά την λειτουργία τους. Κατόπιν των ανωτέρω, και ενόψει της έκδοσης αδειών για την παραχώρηση απλής χρήσης του αιγιαλού από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο φορέας μας εισηγείται τα ακόλουθα:

-Ηλεκτρονική έκδοση των αδειών απλής χρήσης του αιγιαλού για το καλοκαίρι του 2020, με απλοποίηση των διαδικασιών, αποφεύγοντας την φυσική παρουσία στις δημόσιες υπηρεσίες. -Ενιαίο συμβολικό μίσθωμα για όλες τις επιχειρήσεις, αντισταθμίζοντας την απώλεια του τζίρου και τις οδηγίες μη συνάθροισης στα καταστήματα, προτείνουμε δε

1. Συμβολική τιμή χρέωσης 1€ ανά τετραγωνικό,
2. Να καθορισθεί απόσταση 3 μέτρα και όχι 5 από το κύμα και
3. Δικαίωμα διεύρυνσης του ενοικιαζόμενου εμβαδού για την τοποθέτηση ξαπλωστρών, εφόσον δεν υπάρχει ομορότητα μεταξύ καταστημάτων και άρνηση από τους γειτνιάζοντες κατοίκους.

Η χώρα υφίσταται μια μεγάλη και πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση. Οι μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν σημαντικό στυλοβάτη της Εθνικής Οικονομίας και της απασχόλησης, θα πρέπει να στηριχθούν, με μέτρα και αποφάσεις που θα τις καταστήσουν βιώσιμες και στα πλαίσια αυτά, παρακαλούμε να εξετάστε τα αιτήματά μας, σε θετική κατεύθυνση».