«Εάν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και δεν εφαρμόζεται, τότε επιβεβαιώνονται οι υποψίες μας ότι στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. λειτουργούν αυτονομημένοι ακροδεξιοί θύλακες που επιδιώκουν την κλιμάκωση της βίας».

Παρέμβαση μετά τα χθεσινά επεισόδια στην Κυψέλη έκανε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με αφορμή «διασταυρωμένες πληροφορίες για υπέρμετρη αστυνομική βία χθες το βράδυ στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου».

Σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο Γιώργος Καμίνης καλεί την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «να αποδείξουν στην κοινή γνώμη ότι οι ενέργειές τους στηρίζονται σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνωστισμού στις πλατείες και τους άλλους δημόσιους χώρους».

«Εάν τέτοιο σχέδιο υπάρχει και όμως δεν εφαρμόζεται, τότε επιβεβαιώνονται οι υποψίες μας ότι στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. λειτουργούν αυτονομημένοι ακροδεξιοί θύλακες που επιδιώκουν την κλιμάκωση της βίας», επισημαίνει.

9.5.2020 Επεισόδια στην Κυψέλη: Ποινική δίωξη για τέσσερα πλημμελήματα στους συλληφθέντες Σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια και τις πληροφορίες για υπέρμετρη αστυνομική βία, όπως λέει, ο Γ. Καμίνης τονίζει μεταξύ άλλων πως «Υπερβολικές αστυνομικές αντιδράσεις, όμως, όπως η χθεσινή επιτυγχάνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: δημιουργούν περιττές εστίες έντασης και νομοτελειακά οδηγούν σε περαιτέρω αντιδράσεις».

«Θα ήταν ανεπίτρεπτο, η κοινωνική συναίνεση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα και για την οποία είμαστε όλοι περήφανοι, να υπονομευθεί λόγω του ρεβανσιστικού ζήλου κάποιων αστυνομικών ή των λανθασμένων εντολών που λαμβάνουν. Η αστυνομία οφείλει να είναι παρούσα με επαγγελματισμό, σχέδιο και μέτρο», σημειώνει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γιώργου Καμίνη:

Μετά τις διασταυρωμένες πληροφορίες για υπέρμετρη αστυνομική βία χθες το βράδυ στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, η Ελληνική Αστυνομία και η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οφείλουν να αποδείξουν στην κοινή γνώμη ότι οι ενέργειές τους στηρίζονται σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνωστισμού στις πλατείες και τους άλλους δημόσιους χώρους. Εαν τέτοιο σχέδιο υπάρχει και όμως δεν εφαρμόζεται, τότε επιβεβαιώνονται οι υποψίες μας ότι στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. λειτουργούν αυτονομημένοι ακροδεξιοί θύλακες που επιδιώκουν την κλιμάκωση της βίας.

Είναι προφανές ότι οι κοινωνικές συναθροίσεις πρέπει να τηρούν τους κανόνες που έχουν θέσει οι ειδικοί επιστήμονες. Είναι επίσης προφανές ότι ειδικά οι μεγάλες συναθροίσεις πρέπει να αποφεύγονται. Υπερβολικές αστυνομικές αντιδράσεις, όμως, όπως η χθεσινή επιτυγχάνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: δημιουργούν περιττές εστίες έντασης και νομοτελειακά οδηγούν σε περαιτέρω αντιδράσεις.

Θα ήταν ανεπίτρεπτο, η κοινωνική συναίνεση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα και για την οποία είμαστε όλοι περήφανοι, να υπονομευθεί λόγω του ρεβανσιστικού ζήλου κάποιων αστυνομικών ή των λανθασμένων εντολών που λαμβάνουν. Η αστυνομία οφείλει να είναι παρούσα με επαγγελματισμό, σχέδιο και μέτρο.

Θέλω να πω και κάτι τελευταίο, έχοντας την τιμή να υπηρετήσω τον Δήμο Αθηναίων σε χρόνια δύσκολα. Καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια, ώστε μια ταλαιπωρημένη γειτονιά όπως η Κυψέλη, να απαλλαγεί από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία. Η ανανεωμένη Πλατεία Αγίου Γεωργίου, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη, αποτελούν σύμβολα αυτής της μεταμόρφωσης. Με ανησυχεί βαθιά το ενδεχόμενο η ιστορική γειτονιά της Αθήνας να γίνει θέατρο βίαιων συγκρούσεων με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα.

 

Πηγή:lifo.gr