π. Γεώργιος Δορμπαράκης: «Η αγάπη αποτελεί τη σύνοψη όλων των εντολών του Θεού»

0
240

Με προσκεκλημένο τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Δορμπαράκη που ανέπτυξε το θέμα «Όλους σαν ένα… Η πνευματική παρακαταθήκη τού Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου», συνεχίστηκαν χθες στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» οι εσπερινές ομιλίες που έχει καθιερώσει κάθε Κυριακή η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Ο π. Γεώργιος στάθηκε στο πρόσωπο του Οσίου Πορφυρίου, με βάση ένα κείμενο που αγαπούσε ο ίδιος με τον τίτλο «Όλους τους πιστούς σαν ένα…» και το διένειμε σε όσους τον επισκέπτονταν στο κελί του. Πρόκειται για ένα κείμενο που εν μέρει προέρχεται από τον Άγιο Συμεών το Νέο Θεολόγο και συμπληρώθηκε από τον Όσιο Πορφύριο.

Στη συνέχεια εξήγησε γιατί επέμενε ο Όσιος Πορφύριος στο συγκεκριμένο κείμενο. Ο Όσιος είχε έρθει σε επαφή με πολλά κείμενα της Εκκλησίας μας, αγιογραφικά, πατερικά και λειτουργικά. Είτε ο ίδιος, είτε, όταν έχασε το φως του, ακούγοντας πνευματικά του παιδιά να του διαβάζουν, ερχόταν σε επαφή με την Παρακλητική, το Τριώδιο, το Πεντηκοστάριο, όλα τα βιβλία που ακούγονται στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών. Και όμως, από όλα τα κείμενα και τα βιβλία, το απόσπασμα αυτό επέλεξε να αφήσει ως παρακαταθήκη και διαρκή προτροπή στους χριστιανούς.

«Γιατί το κείμενο του Αγίου Συμεών και η δική του προσθήκη παραπέμπουν στα λόγια εκείνα του Κυρίου, τα οποία συνιστούν τον πυρήνα του όλου ευαγγελικού λόγου, «αγαπάτε αλλήλους». Η κεντρική αυτή εντολή του Κυρίου, είναι εκείνη που συμπυκνώνει κατά μοναδικό τρόπο ό,τι ο Θεός έδωσε ως βασική κατεύθυνση ζωής στον άνθρωπο, προκειμένου αυτός να βρίσκεται σε κοινωνία μαζί του. Και ακόμα, το απόσπασμα αυτό παραπέμπει στη διευκρίνηση του Κυρίου ότι ο άλλος, ο συνάνθρωπος, δεν είναι ο ξένος, δεν είναι η κόλασή μου, αλλά είναι ο άγνωστος εαυτός μου, η δική μας η επέκταση, το περιεχόμενο της ζωής μας. Πέραν από το ότι μας διευρύνει ως ανθρώπους, μας φέρνει σε επαφή  και με έναν άλλο τρόπο της παρουσίας του Θεού. Η αγάπη επομένως αποτελεί τη σύνοψη όλων των εντολών του Θεού», σημείωσε ο ομιλητής.

[the_ad id=”46371″]

«Ο πιστός», συνέχισε ο π. Γεώργιος, «κατά την όραση που έχει δώσει ο Κύριος, πρέπει να βλέπει τους άλλους πιστούς ως τον ίδιο τον Κύριο, συνεπώς όλους να τους βλέπει ως ένα».

Και πρόσθεσε: «Ο πιστός βλέπει και αισθάνεται διπλά, και σωματικά, και πνευματικά. Ο πιστός βλέπει στο πρόσωπο των συνανθρώπων του και ιδίως των πιστών τον ίδιο τον Χριστό. Ο άλλος είναι μία παρουσία τού Θεού, ο αδελφός τού Χριστού, το μέλος Εκείνου».

Και ο π. Γεώργιος ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής: «Αγαπάμε τον κάθε άνθρωπο για τον κρυμμένο Χριστό, για την εικόνα του Θεού. Απόδειξη της αγάπης προς τον Θεό είναι η αγάπη προς αυτόν που είναι ίδιος με εμάς. Μετράμε την αγάπη μας προς τον Θεό, από το ποσόν και το ποιόν της αγάπης μας προς τον συνάνθρωπό μας. Είναι η αγάπη μας αυτή, κατά τον Όσιο Πορφύριο, η προετοιμασία μας για να αγαπήσουμε περισσότερο τον Θεό».

[the_ad id=”59804″]

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]