Οικογενειακός ιατρός μας… τελείωσε πριν καν αρχίσει!!!

0
253

Ο Οικογενειακός ιατρός μας… τελείωσε πριν καν αρχίσει, καθώς υπήρξε απροθυμία ένταξης στο σύστημα από τους ιατρούς. Μη υποχρεωτική καθίσταται τελικά η εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό. Την είδηση αυτή έκανε γνωστή την Παρασκευή 7/12, από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Ευστράτιος Πλωμαρίτης, ερωτώμενος σχετικά από την συντάκτρια της εφημερίδας “Χρόνος”.

Οι Οικογενειακοί ιατροί

Οικογενειακοί γιατροί είναι οι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι ή παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό που ανήκουν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και στα Κέντρα Υγείας. Επίσης οικογενειακοί γιατροί είναι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, γενικοί γιατροί ή παθολόγοι ή παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό, έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν θα εφαρμοστεί από 1/1

«Πιθανόν οι διαθεσιμότητες του συστήματος να μην καλύπτουν όλον τον πληθυσμό της Κομοτηνής. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους, γιατί δεν είχαμε προσέλευση γιατρών για να στήσουμε άλλες δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Κομοτηνή. Επίσης υπάρχουν γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν δέχονται να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να μπουν και να εγγράφουν λίστα και να γίνουν οικογενειακοί γιατροί», εξήγησε ο κος Πλωμαρίτης για να πει ότι η υποχρεωτικότητα εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό από την 1η Ιανουαρίου 2019 δεν θα εφαρμοστεί.

Πρόκειται για κάτι που το είπε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δημόσια, αλλά δεν έφτασε στα αυτιά του κόσμου, παραδέχτηκε ο κος Πλωμαρίτης.

Δεν θα χρειάζεται παραπεμπτικό

Η μη υποχρεωτικότητα εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό, σημαίνει ότι ο ασθενής δεν θα χρειάζεται το παραπεμπτικό του γενικού γιατρού, για να πάει στον ειδικό γιατρό ή στο νοσοκομείο.

Για όσους έκαναν ήδη την εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό, διοικητής της 4ης ΥΠΕ έσπευσε να πει «ο οικογενειακός γιατρός δεν είναι μία ιδιοτροπία της πολιτείας και του συστήματος υγείας, είναι καλό για τον κόσμο. Δεν είναι μία απλή εγγραφή και μία λίστα, ο οικογενειακός γιατρός είναι υποχρεωμένος να τηρεί τον φάκελο του ασθενή και να τον ενημερώνει».

Για όσους ενδιαφέρονται για την εγγραφή τους σε οικογενειακό γιατρό, η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί: μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή απευθείας στον οικογενειακό γιατρό.

Ελάχιστο ενδιαφέρον στις Σέρρες

Απροθυμία ένταξης των ιατρών στον θεσμό του οικογενειακού ιατρού υπήρξε και στις Σέρρες. Χαρακτηριστικά σε όλο το νομό Σερρών, μόλις εννιά (9) ιατροί εγγράφηκαν στο σύστημα ως οικογενειακοί ιατροί. Από αυτούς μόλις τρεις στον Δήμο Σερρών και οι υπόλοιποι έξι στον Δήμο… Ηράκλειας, ενώ στους άλλους δήμους του νομού η συμμετοχή ήταν… μηδενική!!!

Απροθυμία εγγραφής στο σύστημα

Η πρώτη καταληκτική ημερομηνία ένταξης όλων των πολιτών ήταν η 31 Ιουλίου 2018. Στη συνέχεια δόθηκε παράταση από το Υπουργείο Υγείας για της 31 Δεκεμβρίου 2018. Όμως ,όπως φαίνεται, θέλοντας να προλάβει το πιθανόν αλαλουμ, που θα επικρατούσε από την εφαρμογη του από 1/1 και βλέποντας τη μη συμμετοχή στο σύστημα τόσο των ιατρών, όσο και των πολιτών, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε να μην εφαρμοστεί.