Φιλιππινέζος γιατρός: Οι τρέχουσες στρατηγικές για τη μείωση των βλαβών από το κάπνισμα είναι αναποτελεσματικές

0

Δημοσίευση από Manila Bulletin

Φιλιππινέζος γιατρός: Οι τρέχουσες στρατηγικές για τη μείωση των βλαβών από το κάπνισμα είναι αναποτελεσματικές

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τη μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα εκτός από την προσέγγιση «διακοπή ή θάνατος» που αποτελεί τη μόνη λύση που συνταγογραφείται από πολλές υγειονομικές αρχές σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, όπως λέει ένας Φιλιππινέζος γιατρός που παρακολούθησε ένα διεθνές φόρουμ που διοργάνωσε το The Economic Times της Ινδίας.

Ο Dr. Lorenzo Mata Jr., πρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης Quit for Good, είπε ότι η μείωση της βλάβης που περιλαμβάνει πραγματικές, πρακτικές και απτές λύσεις, προσφέρει την καλύτερη προσέγγιση για να σταματήσει κανείς εντελώς το κάπνισμα.

«Στο επίκεντρο της μείωσης της βλάβης από τον καπνό, τα προϊόντα ατμίσματος ή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού είναι διαθέσιμα ως ασφαλέστεροι τρόποι για να συνεχίσουν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν νικοτίνη, αλλά χωρίς τους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία. Το «διακοπή ή θάνατος» δεν είναι πλέον η μόνη επιλογή για ενήλικες καπνιστές που δεν εγκαταλείπουν τη νικοτίνη», είπε.

Ο Dr. Mata είναι ένας από τους ομιλητές με θέμα «Εκκαθάριση του καπνού: Αξιολόγηση της επιστημονικής βάσης για τη μείωση της βλάβης και δημιουργία πλαισίου για την ενσωμάτωση της επιστήμης στη χάραξη πολιτικής». Η συζήτηση είναι μέρος της 3ης Έκδοσης του Conclave για την Ελευθερία των Καταναλωτών της Economic Times που συζητούσε την «Αναπλαισίωση των κοινωνικών απόψεων για τη μείωση της βλάβης: Μια ιατρική και επιστημονική προοπτική». Το 2021, ο μη κυβερνητικός οργανισμός Harm Reduction International, ανέφερε ότι 98 χώρες έχουν «υποστηρικτικές αναφορές στη μείωση της βλάβης στα εθνικά έγγραφα πολιτικής». «Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε όλοι την αποτελεσματικότητα των ατμιστικών προϊόντων ή των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού ως στρατηγική μείωσης του κινδύνου για τους ενήλικες καπνιστές, εάν μιλάμε για εναλλακτικές λύσεις χωρίς κάπνισμα ως θεραπεία υποκατάστασης», είπε ο Dr. Mata.

Είπε ότι στις Φιλιππίνες εξακολουθούν να υπάρχουν 17 εκατομμύρια καπνιστές με το τιποτένιο ποσοστό πετυχημένης διακοπής του καπνίσματος στο 4%, μετρούμενο από το 2015, το οποίο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από το 2009, όταν οι καπνιστές βασίζονταν μόνο στη μέθοδο “διακοπή ή μαχαίρι” ή σε φαρμακολογικές θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης, όπως τσίχλες νικοτίνης, επιθέματα και σπρέι νικοτίνης.

«Τα ψυχρά δεδομένα σχετικά με την επικράτηση του καπνίσματος στις Φιλιππίνες αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα αυτών των επιλογών για την αντιμετώπιση της συνήθειας καπνίσματος στη χώρα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους μείωσης της βλάβης που σχετίζεται με το κάπνισμα αντί να καθόμαστε να βλέπουμε τους απείθαρχους καπνιστές να επιστρέφουν στα καύσιμα τσιγάρα», είπε.

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων των Φιλιππίνων επικύρωσαν πρόσφατα την ενοποιημένη έκθεση για το νομοσχέδιο για το άτμισμα, το οποίο επιδιώκει να ρυθμίσει την κατασκευή, το εμπόριο και τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, προϊόντων θερμαινόμενου καπνού και άλλων λιγότερο επιβλαβών εναλλακτικών λύσεων για τα καύσιμα τσιγάρα. Το νομοσχέδιο περιμένει την υπογραφή του Προέδρου.

Ο Dr. Mata είπε ότι αυτά τα νέα προϊόντα διαφέρουν από τα παραδοσιακά τσιγάρα επειδή δεν περιλαμβάνουν καύση και δεν παράγουν καπνό. «Αυτά τα προϊόντα θερμαίνουν μόνο το υγρό στα προϊόντα ατμίσματος και αντίστοιχα τον καπνό στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, σε αντίθεση με τα εύφλεκτα τσιγάρα που παράγουν καπνό μέσω καύσης. Τα επιβλαβή συστατικά απελευθερώνονται όταν καίγεται ο καπνός σε ένα τσιγάρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου – όπου τουλάχιστον οι 250 είναι επιβλαβείς και περισσότερες από 50 λέγεται ότι προκαλούν καρκίνο», είπε.

Ο Dr. Mata είπε ότι πιστεύει ακράδαντα στην έννοια της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα, η οποία ορίζεται από την έκθεση για την Παγκόσμια Κατάσταση της Μείωσης της Βλάβης από τον Καπνό (THR) του 2021, ως «μια σειρά ρεαλιστικών πολιτικών, κανονισμών και δράσεων που είτε μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία παρέχοντας ασφαλέστερες μορφές προϊόντων ή ουσιών ή ενθαρρύνει λιγότερο επικίνδυνες συμπεριφορές». Σύμφωνα με την έκθεση, η THR ή «η χρήση ασφαλέστερων προϊόντων νικοτίνης [ή ηλεκτρονικών προϊόντων ατμού], προσφέρει νέες επιλογές σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα ή άλλες επικίνδυνες μορφές χρήσης καπνού, αλλά δεν μπόρεσαν με τις προηγούμενες διαθέσιμες επιλογές.» Ο Dr. Mata παραδέχτηκε ότι υπάρχει έντονη ανάγκη εκπαίδευσης τόσο των ενήλικων καπνιστών όσο και των ειδικών γιατρών για ό,τι αφορά την επιστήμη πίσω από τη λιγότερο επιβλαβή φύση των εναλλακτικών λύσεων χωρίς καύση, όπως τα προϊόντα ατμού και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.

«Η κλινική εφαρμογή της μείωσης της βλάβης από τον καπνό όσον αφορά τα ατμιστικά προϊόντα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού θα πρέπει να ενισχυθεί για να επιταχυνθεί η μείωση της επικράτησης του καπνίσματος», δήλωσε.

Ο Dr. Mata είπε ότι όταν τον πλησιάζει ένας απείθαρχος καπνιστής, του λέει πάντα να διακόψει τελείως το κάπνισμα. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την εξάλειψη των βλαβών από τα καύσιμα τσιγάρα. Ξέρω όμως επίσης ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών μου δεν σταματάει πραγματικά. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, η συνηγορία μας για άλλους τρόπους διακοπής των καύσιμων τσιγάρων έχει μεγάλη επίδραση. Αυτό γίνεται όταν τα ατμιστικά προϊόντα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού μπαίνουν στο παιχνίδι», είπε.

Επιβεβαίωσε ότι το ποσοστό επιτυχίας με θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης όπως τσίχλες, επιθέματα και σπρέι νικοτίνης είναι πολύ χαμηλό. «Αλλά οι προοδευτικοί γιατροί όπως εγώ, δεν τα παρατάμε και αντ’ αυτού πηγαίνουμε σε ένα άλλο επίπεδο, στο φάσμα μείωσης του κινδύνου και προτείνουμε προϊόντα ατμού χωρίς καπνό και προϊόντα θερμαινόμενου καπνού σε απείθαρχους καπνιστές. Αυτό είναι στην πραγματικότητα όπου στηρίζεται η μείωση της βλάβης», είπε.

Ο Dr. Mata είπε ότι δυστυχώς, πολλοί γιατροί εξακολουθούν να προσυπογράφουν την παλιά προσέγγιση διακοπής ή απλώς συνταγογραφούν θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης παρά την πληθώρα επιστημονικών μελετών που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους και υποστηρίζουν τα οφέλη μείωσης του κινδύνου των προϊόντων ατμίσματος και των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού.

«Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε παρά να υπερτονίσουμε ότι οι επαγγελματίες υγείας και οι κλινικοί γιατροί σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να μελετήσουν και να αξιολογήσουν τα εκτενή επιστημονικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα, τα οποία υποστηρίζουν τη μείωση της βλάβης από τον καπνό και τα σχετικά με αυτή προϊόντα ως καλύτερες εναλλακτικές λύσεις στα εύφλεκτα τσιγάρα—τα οποία με βάση επιστημονικές μελέτες είναι λιγότερο επιβλαβή και στενά συνδεδεμένα με τη διακοπή του καπνίσματος—για να μειωθεί σημαντικά ο επιπολασμός του καπνίσματος στη χώρα», είπε.

Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν ότι το κάπνισμα καύσιμων τσιγάρων σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

«Αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για κάθε κυβέρνηση, έτσι ώστε να επενδύσει πραγματικά στη βελτίωση της συνολικής δημόσιας υγείας με κάθε δυνατό μέσο», είπε.

Στη Replace Smoke μπορείτε να αναζητήσε ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και υγρά αναπλήρωσης όπως είναι τα Vaporesso, τα οποία είναι λιγότερο επιβλαβή για την υγεία από τα ευφλεκτα τσιγάρα.

Πηγή: https://mb.com.ph/2022/03/28/filipino-doctor-current-strategies-ineffective-in-reducing-harm-of-smoking/?fbclid=IwAR0dE43miacRHNLcO0jyrYGry5CmxokI0EUJgsgbGQ3F60rT6xdgW-gXwvQ