Θετικά αποτιμούν την εφετινή χρονιά στο κάστανο οι ντόπιοι παραγωγοί, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, κυρίως όσον αφορά στις τιμές, αλλά και στην ζήτηση. Γιατί από την άποψη του όγκου παραγωγής, οι αναφορές από τις βασικές παραγωγικές ζώνες, κάνουν λόγο, ως επί το πλείστον, για κάμψη της σοδειάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Πιερίας, αγρότες με τους οποίους μίλησε ο ΑγροΤύπος ανέφεραν προβλήματα από έναν μύκητα –κατ’ εκείνους- ο οποίος και προξένησε φθορές στην παραγωγή. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε επί του πρακτέου, η ζήτηση γενικά για το ελληνικό κάστανο κυμάνθηκε σε πολύ καλά επίπεδα για το προϊόν, τόσο από την αγορά του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού.

Νομός Αρκαδίας
Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αρκαδίας», κ. Βαγγέλης Παρασκευόπουλος μας ανέφερε τα εξής: «η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη τουλάχιστον 30%, σε σχέση με πέρσι στην περιοχή μας. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και από την Ιταλία. Εμείς, ως Συνεταιρισμός αγοράζουμε από τους παραγωγούς τα κάστανα φέτος, σε τιμές που ξεκινούν από 1 ευρώ το κιλό (τα σκασμένα) έως και 3 ευρώ το κιλό τα πιο ποιοτικά. Στην περιοχή μας η συγκομιδή τώρα βαίνει προς το τέλος της σιγά-σιγά».

Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Ο κ. Μιχάλης Κουμπαρούλης, παραγωγός κάστανου από το Άνω Κεράσοβο Μεσολογγίου μας είπε τα ακόλουθα: «η χρονιά φέτος μπορώ να πω ότι ήταν ανεξήγητα προβληματική. Η συγκομιδή ξεκίνησε ένα μήνα πριν το κανονικό. Συγκεκριμένα, αρχίσαμε να μαζεύουμε από τις αρχές Σεπτεμρβρίου και στις 20 του μήνα είχαμε τελειώσει. Τα προηγούμενα χρόνια αρχίζαμε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου το μάζεμα και αυτό κράταγε ένα μήνα. Φέτος τελειώσαμε νωρίς, όμως, γιατί η παραγωγή ήταν μικρή. Μάλλον ο καιρός και οι πολλές βροχοπτώσεις το Μάιο προκάλεσαν προβλήματα. Επίσης, παρουσιάστηκε το εξής παράξενο φαινόμενο: τα δέντρα μέχρι τη μέση τους είχαν καρποφορία, αλλά από τη μέση και πάνω δεν είχαν καθόλου. Ζήτηση υπάρχει, αλλά είχαμε λίγες ποσότητες, υπολογίζω 50-60% κάτω, σε σύγκριση με πέρσι. Οι τιμές παραγωγού στην περιοχή μας κυμάνθηκαν από τα 1-1,5 ευρώ τα χαμηλής ποιότητας έως και 2 ευρώ το κιλό, τα πολύ καλά ποιοτικώς κάστανα».

Σημειωτέον ότι στο Άνω Κεράσοβο, που βρίσκεται στην περιοχή της ημιορεινής Μακρυνείας Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ Μεσολογγίου και Αγρινίου, παράγονται κάθε χρόνο πάνω από 50-60 τόνοι κάστανα, όπως είπαν στον ΑγροΤύπο, αγρότες από το συγκεκριμένο μέρος.

Νομός Πιερίας
O κ. Λευτέρης Πούλιος, παραγωγός κάστανου με κτήματα στα Πιέρια Όρη μας ανέφερε τα εξής: «Έχουμε ολοκληρώσει το μάζεμα. Η χρονιά ήταν καλή, είχαμε μέγεθος, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις στην περιοχή μας υπήρξαν αναφορές για προβλήματα, με σάπιο καρπό. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν αναφορές για έναν μήκυτα, που κατέστρεφε στο εσωτερικό τον καρπό, αν και εξωτερικά δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Η ζήτηση είναι ικανοποιητική, τόσο στο εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό, ιδίως από την Ιταλία. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, στα Πιέρια Όρη τα κάστανα έπιασαν τα 3 ευρώ, στην Σκοτίνα Πιερίας τα 3,10 ευρώ το κιλό και στην Αγιά, ακόμη και τα 3,40-3,50 ευρώ το κιλό».

[the_ad id=”46371″]

Επισημαίνεται ότι η καστανοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια αφήνει ένα κάποιο εισόδημα στον παραγωγό, με αποτέλεσμα να παρατηρείται στροφή ολοένα και περισσότερων παραγωγών στην χώρα μας.

Παράλληλα, αρκετοί γεωπόνοι και μελετητές αρχίζουν και ειδικεύονται στην καλλιεργητική φροντίδα και στην εξερεύνηση κοινοτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 90% της ελληνικής παραγωγής κάστανου καταναλώνεται στο εσωτερικό, ψητό ή βραστό. Το 10% διατίθεται στην αγορά ως marrons glaces και πωλείται σε υψηλές τιμές (16-20 ευρώ ανά κιλό) ή ως γλυκό συντηρημένο σε σιρόπι που παρασκευάζεται τοπικά από οικογενειακής κλίμακας μικρές επιχειρήσεις. Τα τελευταία επτά χρόνια οι Ιταλοί έμποροι σαρώνουν την ελληνική αγορά, αναζητώντας προϊόν.
agrotypos.gr

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]