Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου σε παρέμβασή μας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας προκαλέσαμε εκτός ημερήσιας διάταξης μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα του ΧΥΤΑ.

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, από τις 6 το πρωί αποκλείσαμε το δρόμο προς το ΧΥΤΑ στο ύψος των Μαρμάρων. Ο αποκλεισμός διήρκεσε  6 περίπου  ώρες και ήταν συμβολικός . Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την διάρκεια του αποκλεισμού την επόμενη φορά. Το μπλόκο κάποια στιγμή επισκέφθηκε και ο ευρωβουλευτής κ. Χουντής κάνοντας ολιγόωρη στάση κατά τη μετάβασή του στην Πάτρα. Με τον κ. Χουντή επισκεφθήκαμε και τον χώρο του ΧΥΤΑ ενημερώνοντάς τον και με τα νέα δεδομένα.

[the_ad id=”46371″]

Την Παρασκευή 21/12  το πρωί είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό  Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Καπετάνιο. Εκεί του ζητήσαμε εξηγήσεις στα όσα είχε ανακοινώσει στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος, σαν μέτρα που αποφασίστηκαν σε σύσκεψη με τη συμμετοχή τόσο του συντονιστή της αποκεντρωμένης κ. Παπαθεοδώρου, του αντιπεριφερειάρχη κ. Μπαλαμπάνη και του δημάρχου κ. Παναγόπουλου. Αυτά που δηλαδή ανακοίνωσε –  δήλωσε  ο Δήμαρχος στα ΜΜΕ και στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, δηλαδή τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων, την επικάλυψη του ΧΥΤΑ με μεμβράνη «γιαπωνέζικης τεχνολογίας» κλπ.

Το ζήτημα που εξ αρχής θέσαμε στον κ. Καπετάνιο είναι αν πραγματικά επιλέγει η κυβέρνηση να προσπαθήσει να συγκαλύψει ένα οικολογικό έγκλημα πρώτου βαθμού με ένα σκάνδαλο αντίστοιχων διαστάσεων. Γιατί μόνο σαν σκάνδαλο μπορείς να χαρακτηρίσεις την αγωνιώδη προσπάθεια – που και στον κ. Μπαλαμπάνη διακρίναμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – να αποκρύψουν το μέγεθος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στο ΧΥΤΑ.

Ανατρέχοντας μάλιστα και σε ποινικά κρινόμενες ενέργειες να διανοίξουν νέες γεωτρήσεις στεγανοποιώντας τα τοιχώματά τους με μπετονίτη, έτσι ώστε να παρακάμψουν την ρύπανση του υδροφόρου – που την εντόπιζαν μέχρι βάθους 70 μέτρων – και να ελπίζουν σε καθαρό δείγμα από το βάθος των 200 μέτρων που θα έφταναν. Γιατί  δεν γράφουν καλύτερα από τώρα τα αποτελέσματα όπως τους βολεύει πριν καν κάνουν τις γεωτρήσεις !.

Μπροστά στην αδιαμφισβήτητη σοβαρότητα του ζητήματος, την έκταση των ψεμάτων που είχε χρησιμοποιήσει ο δήμαρχος στην ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για τη συνάντηση, με διακριτή την προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, ο κ. Καπετάνιος  πρότεινε να κρατηθούν πρακτικά της συνάντησης, όπου προκύπτουν οι παρακάτω απαντήσεις του (εντός εισαγωγικών) στις ερωτήσεις μας :

[the_ad id=”46274″]

” 1. Η σύσκεψη που έγινε στις 27 Νοέμβρη σε συνέχεια της προηγούμενης που έγινε τον Μάϊο αλλά και αυτές που θα γίνουν σύντομα, σκοπό έχουν να διαπιστώνων την πρόοδο των εργασιών ως προς τη βελτίωση της κατάστασης στο ΧΥΤΑ σχετικά με τα απαιτούμενα έργα που θα εξασφαλίζουν την ορθή περιβαλλοντική λειτουργία του έως ότου αυτός παύσει τη λειτουργία του και ακολουθήσει η αποκατάστασή του.

  1. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να διαπιστώνω και να απαιτώ την γρήγορη εφαρμογή του ΦΟΔΣΑ και από τον δήμο όλων των προβλεπόμενων για την Αιγιάλεια έργων του ΠΕΣΔΑ. Στηρίζοντας ένθερμα την επιτάχυνση τους ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθούν προκειμένου να επιτελέσουν τον σκοπό τους. Που είναι η ορθή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία διαχείριση των απορριμμάτων των κατοίκων της Αιγιάλειας. Που αποτελεί και την επιθυμία και υποχρέωσή μας προς τους πολίτες της περιοχής αυτής.”

Ρωτήσαμε τον κ. Γενικό Γραμματέα αν πρότεινε την διάνοιξη νέων γεωτρήσεων με τη χρήση μπετονίτη ώστε να απομονωθούν τα μολυσμένα στρώματα του υδροφόρου ορίζοντα στα 40 με 70 μέτρα και να ληφθούν δείγματα καθαρά από πιο βαθιά στρώματα. Μας απάντησε:

“Πρότεινα τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων και μεγαλύτερη κάλυψη του κατάντη τόξου γεωτρήσεων, προκειμένου να γίνεται περισσότερο αξιόπιστη η παρακολούθηση της ποιότητας των υπογείων υδάτων τόσο πιθανών επικρεμάμενων οριζόντων υδροφορίας όσο και βαθύτερων για την παρακολούθηση της ποιότητας των υπόγειων υδάτων από πιθανή ρύπανση. Και επειδή τα στοιχεία τα οποία κατά τη συζήτηση που έφερε ο δήμος ήσαν μερικά.    ΔΙΑΨΕΥΔΩ  όλα τα υπόλοιπα και ιδιαίτερα περί μπετονίτη. Άλλωστε δεν είναι ο θεσμικός μου ρόλος να υποδεικνύω τεχνικές.”

Ρωτήσαμε ακόμα τον κ. Καπετάνιο αν ήταν δική του πρόταση να καλυφθεί ο ΧΥΤΑ με μεμβράνη Γιαπωνέζικης τεχνολογίας ώστε να μην βρέχεται. Μας απάντησε:  “τέτοια θέματα δεν έθεσα ποτέ στη ζωή μου και πόσο μάλλον σε ένα θέμα που εξετάζω και γνωρίζω. Αυτά τα πράγματα ουδέποτε τα είπα με τις πολυδεκαετείς γνώσεις και εμπειρία που έχω και τη θέση που κατέχω”.

[the_ad id=”52195″]

Σε παρατήρησή μας γιατί χρειάζονταν περαιτέρω μελέτη των στοιχείων και δεν αρκούσε η καταγραφή της ρύπανσης από την έκθεση της διεύθυνσης περιβάλλοντος, παραδόξως ο πάντα καλά ενημερωμένος κ. Καπετάνιος επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν είχε κοινοποιηθεί στο υπουργείο εσωτερικών η 6σέλιδη έκθεση της διεύθυνσης περιβάλλοντος της περιφέρειας. Μας έδειξε μερικούς σκόρπιους  πίνακες με τις ενδείξεις των μετρήσεων που μόνο αυτοί – όπως είπε – έφτασαν στα χέρια του. Από τον πίνακα κοινοποιήσεων φαίνεται ότι η  έκθεση είχε κοινοποιηθεί στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπαλαμπάνη, στον δήμαρχο και στο υπουργείο περιβάλλοντος, όχι όμως και στο υπουργείο εσωτερικών. Φυσικά και ο κ. Καπετάνιος θα μπορούσε να έχει λάβει γνώση πριν εκφράσει την άποψη για εκτίμηση των δεδομένων από επιτροπή επιστημόνων. Ακόμα και στη δική μας συνάντηση ο κ. Καπετάνιος έδειχνε ανενημέρωτος ως προς το χαρακτήρα της γεώτρησης Α που τη θεωρούσε γεώτρηση αναφοράς, πιλοτική για τη σύγκριση των στοιχείων και όχι ελέγχου του κυττάρου. Εμείς διευκρινίσαμε στον κ. γενικό ότι πρόκειται για γεώτρηση ελέγχου στην οποία  μάλιστα καταγράφεται σημαντική μόλυνση. Εμείς άλλωστε έχουμε στην κατοχή μας τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τις γεωτρήσεις ελέγχου μέχρι το 2010, όπου δεν παρουσιάζουν καμία ένδειξη ρύπανσης. Από εκεί και μετά κανένας έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε.

Επί του επίμαχου βέβαια ζητήματος αν δηλαδή άμεσα θα ανασταλεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ ο κ. Καπετάνιος δήλωσε αναρμόδιος, παραπέμποντάς μας στην περιφέρεια, συντηρώντας το γαϊτανάκι της μετατόπισης των ευθυνών. Μας αποκάλυψε όμως την ύπαρξη ενός εγγράφου που πριν λίγο είχε παραλάβει με αποστολέα τον δήμαρχο, όπου διατύπωνε την άποψη πως αν δεν αποδώσουν και τα νέα έργα να κλείσουν τον ΧΥΤΑ.

Στην παρατήρησή μας ότι πρέπει να αναθεωρηθούν προς το αυστηρότερο τα όρια που προβλέπει ο νόμος αφού ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε λεκάνη απορροής ποταμού, ο κ. Καπετάνιος δήλωσε άγνοια. Του καταδείξαμε το νόμο και υποσχέθηκε ότι θα το μελετήσει.

Ο κ. Καπετάνιος δήλωσε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΦΕΚ 2/4/2018) για τη μεταφορά απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ , αφού μέχρι σήμερα μόνο 5360 τόνοι έχουν μεταφερθεί (κατά δήλωση του Δημάρχου – που αμφισβητούμε). Επέρριψε δε ευθύνες στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης κ. Παπαθεοδώρου που δεν ελέγχει την εφαρμογή της απόφασής του.

[the_ad id=”46371″]

Ζούμε μια συντονισμένη προσπάθεια αποτροπής των νέων αγώνων μας στο ξεκίνημά τους. Με το πρόσχημα των έργων και την προσμονή των νέων αποτελεσμάτων, επιδιώκουν να ροκανίζουν τον χρόνο εν όψει και των εκλογών, συνεχίζοντας να φορτώνουν με περισσότερα δηλητήρια την περιοχή μας. Κανένας δεν αποφασίζει να αναστείλει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ούτε καν μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και έχουν αποτελέσματα ότι σταμάτησε να ρυπαίνει πράγμα φυσικά αδύνατον.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, όταν με συντριπτικό τρόπο όλα τα στοιχεία καταδείχνουν το έγκλημα, ο θυμός και η αγανάκτηση όλης της κοινωνίας ζητά επιτακτικά όχι μόνο εδώ και τώρα το κλείσιμο του δηλητηριώδους ΧΥΤΑ αλλά και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, πρέπει να συσπειρωθούμε στον αγώνα μας, ενδυναμώνοντας με την παρουσία μας αυτή την ελπίδα μέχρι να την κάνουμε πραγματικότητα.

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα καταθέτουμε εκ νέου ασφαλιστικά μέτρα ( συμπεριλαμβάνοντας  τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία)  για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις και αγωγές εναντίον διοικητικών υπαλλήλων αλλά και αιρετών.  Κυρίως, όμως, ετοιμαζόμαστε για μεγάλες δυναμικές  κινητοποιήσεις.

Καλά Χριστούγεννα !

ΕΠΙΤΡΟΠΗ   ΑΓΩΝΑ   ΚΑΤΟΙΚΩΝ   ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ   ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 

[the_ad id=”57928″]

 

[the_ad id=”46704″]