Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εόρτασε χθες, Κυριακή 17 Μαρτίου (Α’ Νηστειών), την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, ύστερα από την μακρά και επίπονη περίοδο της Εικονομαχίας.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Φανερωμένης Αιγίου, όπου τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου, συμπαραστατουμένου από Ιερείς και Διακόνους τής καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως,

Στη συνέχεια και κατά την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, ενώ στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη αυτή εορτή, η οποία αποτελεί τον θρίαμβο της ορθής πίστεως και τη νίκη του Ορθοδόξου Δόγματος επί του ψεύδους και των αιρέσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τιμή των Ιερών Εικόνων σχετίζεται αναπόσπαστα με τη λειτουργική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας.

Αναφερόμενος στην αναστήλωση των Ιερών Εικόνων τόνισε ότι «συνιστά γεγονός νίκης της Ορθοδοξίας, καθώς σφράγισε την ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας». Παράλληλα, όμως, έθεσε το ερώτημα εάν δικαιούνται οι σύγχρονοι χριστιανοί να εορτάζουν την Κυριακή της Ορθοδοξίας, από τη στιγμή που πολεμιέται, διώκεται και ταπεινώνεται… «Μήπως πρέπει να βγούμε στους δρόμους και να πολεμήσουμε για την Ορθοδοξία; Και όταν τα καταφέρουμε και νικήσουμε, τότε να εορτάσουμε τη δική μας Κυριακή της Ορθοδοξίας; Πρέπει να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο που μας έχει κυριεύσει. Τα λέω αυτά διότι η καρδιά μου είναι πληγωμένη… Η προδοσία έχει… μπει πλέον μέσα στο ράσο, μέσα στην εκκλησιαστική διοίκηση! Σήμερα υπάρχουν Ιεράρχες και Ιερείς που προδίδουν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό! Θέλετε αποδείξεις; Για το θέμα της Μακεδονίας μας, εμείς, οι εκκλησιαστικοί, μουγγαθήκαμε! Με το άρθρο 3 του Συντάγματος το Κράτος μας γίνεται ουδετερόθρησκο και κανείς δεν μιλά! Χάνεται η Ελλάδα, δεν χάνεται μόνο η Ορθοδοξία…  Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερο πληθύνονται οι εκδηλώσεις βεβηλώσεως του Τιμίου Σταυρού από μισθοφόρους πολεμίους της Ορθοδοξίας, όμως κανείς δεν αντιστέκεται! Η Κυβέρνηση θέλει να κόψει τον μισθό από τους ιερείς, όμως δεν κάνει το ίδιο και για τους Μουσουλμάνους Μουφτήδες, οι οποίοι πληρώνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών! Η Εκκλησία μας, δυστυχώς, είναι υπό διωγμόν! Κι εμείς έχουμε χρέος να πορευτούμε κρατώντας ζωντανή την ελπίδα της παρουσίας του Χριστού, γιατί, τελικά, ο νικητής είναι Ένας, η Αλήθεια, ο Χριστός. Αυτή είναι η Ορθοδοξία. Για τον Χριστό, εάν χρειαστεί, θα οδηγηθούμε στη φυλακή, ακόμα και στον θάνατο!», είπε χαρακτηριστικά ο σεπτός Ποιμενάρχης μας.

Ολοκληρώνοντας κάλεσε το εκκλησίασμα να ψάλλει τον εθνικό μας ύμνο και στη συνέχεια όλοι μαζί τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή», βροντοφωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η Ορθοδοξία» και «Η Μακεδονία ήταν και θα παραμείνει ελληνική»!

amvrosios-filadia-arthro3gr

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος επέλεξε έναν ξεχωριστό τρόπο να τιμήσει τη μεγάλη αυτή ημέρα του Χριστιανισμού. Πιο συγκεκριμένα, θέλοντας να δείξει την έντονη ανησυχία και αγωνία του για τον πόλεμο που δέχεται η Ορθοδοξία, βρέθηκε στην οδό Μητροπόλεως και στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων προκειμένου να διανείμει ο ίδιος φυλλάδια με τίτλο «Οι παραδόσεις μας ποδοπατούνται. Η Εκκλησία της Ελλάδος ευρίσκεται πλέον εν διωγμώ», τα οποία αναφέρονταν στην τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που κάνει λόγο για ουδετερόθρησκο κράτος.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε καταστήματα και καφετέριες, όπου συζήτησε με τους παρευρισκόμενους  (άτομα κάθε ηλικίας), η πλειοψηφία των οποίων επικρότησαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του, προτρέποντάς τον μάλιστα να συνεχίσει το ποιμαντικό του έργο με τον ίδιο δυναμισμό και παρρησία που τον διακρίνουν.

Παράλληλα, διένειμε φυλλάδια και σε διερχόμενους οδηγούς ενώ εισήλθε ακόμα και σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες, ρίχνοντας φυλλάδια κάτω από τις πόρτες.

Φυλλάδια κατά της τροπολογίας του άρθρου 3 μοίρασε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος

 

[the_ad id=”46704″]