Στην άμεση διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς με αφορμή την σημερινή επίσκεψη Σταϊνμάγερ στην Αθήνα. Όπως επισήμανε χθες Τρίτη 9/10/2018 σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ η Ελληνική πλευρά οφείλει να θέσει μετ΄ επιτάσεως και με τον πιο επίσημο τρόπο το ζήτημα της άμεσης εξόφλησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Οφειλές οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις Πολεμικές Επανορθώσεις, την εξόφληση του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου, τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και την επιστροφή των κλαπέντων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών.

Μάλιστα παρατήρησε ότι η επίσκεψη του Πρόεδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βαλτερ Σταϊνμάγερ συμπίπτει με την 74ηεπέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944.

 

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό και να προχωρήσει σε άμεση τιτλοποίηση του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου. Επιπλέον η Ολομέλεια της Ελληνικού Κοινοβουλίου πρέπει να υιοθετήσει με Ψήφισμα το σχετικό πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών που ξεπερνούν τα 300 δις ευρώ μαζί με τους τόκους.

Στο σημείο αυτό επισήμανε τη διαφωνία του σε σχέση με το χαμηλό  ποσό στο οποίο η διακομματική επιτροπή προσδιόρισε το ύψος του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου επισημαίνοντας ότι o σχετικός υπολογισμός του έπρεπε να γίνει από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδας.  Επιπλέον παρατήρησε την τεράστια παράλειψη του πορίσματος το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει τα αντίστοιχα ποσά για τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων ιδίως ενόψει και της σχετικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση Γερμανίας κατά Ιταλίας για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, υπόθεση στην οποία άσκησε παρέμβαση η Ελλάδα.

Τέλος έκλεισε την συνέντευξή του προαναγγέλλοντας την άμεση κατάθεση σχετικής Αναφοράς του στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις όπως έχει άλλωστε δεσμευθεί σχετικά.

[the_ad id=”46371″]

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της εξόφλησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων είχε θέσει για τελευταία φορά ο Νότης Μαριάς στις 12 Ιουλίου 2018 με σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (https://youtu.be/6z0Ici1eMWU) ενώ με πρόσφατη δήλωσή του στις 4/9/2018 (https://youtu.be/UpM7whWwZGE) είχε καλέσει τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να προχωρήσει στη χορήγηση σχετικής άδειας για την εκτέλεση της αμετάκλητης Απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που δικαιώνει τα θύματα του Διστόμου.Επίσης με πρωτοβουλία του Νότη Μαριά διεξάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία στο (http://www.warreparations.eu/) για την εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 

Επισυνάπτεται το βίντεο με την συνέντευξή του Νότη Μαριά:

https://youtu.be/aTbD9k0nmsA

[the_ad id=”46704″]