Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας, μέχρι τώρα Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, εξελέγη την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, νέος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνεδρίασε στη Μονή Πετράκη.
Η εκλογή έγινε σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Στην πρώτη τριπρόσωπη ψηφοφορία έλαβαν:
1) Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας 76
2) Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής 14
3) Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος 7
Ακολούθησε η μυστική ψηφοφορία μεταξύ των Πανοσιολογιωτάτων Αρχιμανδριτών Ιερωνύμου Κάρμα και Καλλινίκου Πουλή, με τον πρώτο να εκλέγεται τελικά Μητροπολίτης, λαμβάνοντας 74 ψήφους έναντι 3 ψήφων που έλαβε ο έτερος υποψήφιος.
Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία όλοι οι Μητροπολίτες φώναξαν “Αξιος”, σπεύδοντας, όπως ήταν φυσικό, να συγχαρούν τον νεοεκλεγέντα. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος πλησίασε τον κ. Ιερώνυμο, αμέσως τον ασπάστηκε και του ευχήθηκε κι όταν ο νέος Μητροπολίτης έσκυψε να του φιλήσει το χέρι, εκείνος το τράβηξε και τον χάιδεψε τρυφερά με πατρική στοργή!
Αμέσως μετά ο νεοεκλεγείς ανέγνωσε το Μικρό Μήνυμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου και ακολούθως μετέβη στο Καθολικό τής Μονής, όπου παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου αλλά και αρκετών Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, μεταξύ αυτών και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, ανέγνωσε το Μεγάλο Μήνυμα, με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα φωνάζοντας “Άξιος”!
Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας θα τελεστεί κατά τη διάρκεια της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας το πρωί της Κυριακής 13 Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.
Η άφιξη και ενθρόνισή του στο Αίγιο αναμένεται περίπου 40 μέρες μετά την εκλογή, στα μέσα Νοεμβρίου, και αφού πρώτα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ κ.ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Νικόλαος) Κάρμας γεννήθηκε στις 19 Μαίου 1966 στο Αίγιο. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και γνωρίζει την αγγλική και την σερβική γλώσσα.

Εκάρη μοναχός την 12η Αυγούστου 1989 στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου και χειροτονήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου πρώην Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, Διάκονος την 22α Ιουλίου 2002 και Πρεσβύτερος την 19η Φεβρουαρίου 2005.

Το 2003 ενθρονίσθηκε Ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Διετέλεσε Γραμ­μα­τεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, από  το 2001 έως το 2010, Β’  Γραμ­μα­τεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος από το 2016 έως τις 13-3-2019 και Α’  Γραμ­μα­τεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας Ελλάδος από τις 13-3-2019 έως και σήμερα.

Επίσης από το 2003 έως το 2007 διετέλεσε Εθελοντής Παραγωγός στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.