Την πίστη του για νίκη στις περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Μαΐου εξέφρασε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Πάτρα (και στον πολυχώρο Royal) και η οποία διοργανώθηκε από τις ΝΟΔΕ Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, παρουσία και του Προέδρου της ΝΔ, κ.. Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πιστεύω απόλυτα σε αυτόν τον αγώνα. Πιστεύω απόλυτα στη νίκη!» τόνισε ο κ. Φαρμάκης σημειώνοντας ότι «σύντομα θα αλλάξει σελίδα και η Δυτική Ελλάδα, όπως θα αλλάξει και όλη η χώρα».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, με βιωματικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει η χώρα, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η σκουριασμένη αντίληψη της απερχόμενης περιφερειακής αρχής πάει χέρι – χέρι με τον λαϊκισμό και τη διαχείριση του χάους των σημερινών κυβερνώντων. Και η απόδειξη είναι η υπόγεια πολιτική συνδιαλλαγή ενός χθεσινού σε λογική και νοοτροπία περιφερειάρχη και μίας, επίσης χθεσινής, κυβέρνησης. Ένας παράταιρος «γάμος» λίγο πριν το τέλος και των δύο…».

[the_ad id=”46371″]

Ο κ. Φαρμάκης, κατά την ομιλία του εξήγησε και τους λόγους του… θυμού του, που όπως είπε αποτελεί τη κινητήρια δύναμη του αγώνα του, που είναι αγώνας του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, η οποία αισθάνεται πως της στερούν το «οξυγόνο» και το «δικαίωμα» στο μέλλον. «Η Δυτική Ελλάδα, το 2011, δηλαδή τη χρονιά που πρωτοανέλαβε ο σημερινός Περιφερειάρχης, ήταν η δεύτερη Περιφέρεια της χώρας σε ποσοστά ακραίας φτώχειας, με 11,8%. Ξέρετε σε ποια θέση ήταν το 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία;  Στην πρώτη! Με ποσοστό 17,9%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του δήθεν προοδευτικού και δημοκράτη Περιφερειάρχη» σημείωσε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να δώσω τον αγώνα της γενιάς μου. Αλλά και για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα της γενιάς του πατέρα μου και της γενιάς του μικρού μου γιου. Είμαι σίγουρος πως μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας.  Και θα το κάνουμε γιατί νοιαζόμαστε τον τόπο μας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που νοιαζόμαστε το σπίτι και την οικογένειά μας. Θα μετατρέψουμε τον θυμό σε κινητήρια δύναμη για να ξεφύγουμε από τη φτωχική αδράνεια και τη μίζερη στασιμότητα. Γιατί είμαστε οι άνθρωποι που πληρώνουν το βαρύ αντίτιμο της κρίσης και θέλουμε πίσω τη ζωή μας. Και γιατί δεν έχουμε, ούτε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, ούτε μίσος και μένος κατά των συνανθρώπων μας, όποιοι και να είναι, ό,τι και να ψήφισαν στο παρελθόν».

Δίνοντας ένα περίγραμμα των προγραμματικών του θέσεων, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε πως η ανεργία είναι το νο1 πρόβλημα, άρα και η πρώτη προτεραιότητα της δικής του περιφερειακής Αρχής, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ξεκινήσει μία ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση. Ακόμα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης των υποδομών που εκκρεμούν (π.χ. δρόμος Πάτρα – Πύργος), αλλά και στη δημιουργία νέων (π.χ. δρόμος Πάτρα – Τρίπολη και Αγρίνιο – Καρπενήσι, δυτικός σιδηροδρομικός άξονας, κλπ), ενώ τόνισε πως ακόμα και η ονομασία «Δυτική Ελλάδα» αδικεί την Περιφέρεια.

«Δεν είμαστε απλά η Δυτική Ελλάδα. Είμαστε η Ολυμπιακή Περιφέρεια, αλλά και Περιφέρεια της Εθνικής Παλιγγενεσίας!» τόνισε, περιγράφοντας την μέγιστη αξιοποίηση της παγκόσμιας κληρονομιάς της Ολυμπίας, αλλά και την ανάδειξη της περιοχής σε πρωτεύουσα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, με επίκεντρο τα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι.

[the_ad id=”46274″]

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ως αυριανό πρωθυπουργό της χώρας, ο κ. Φαρμάκης είπε: «Θα σας χτυπήσουμε πολλές φορές την πόρτα. Το κυβερνητικό σας πρόγραμμα για μείωση φόρων, δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά ποιοτικής αναβάθμισης της παιδείας, θα ενισχύσει και το δικό μας πρόγραμμα, που όμως πρέπει να στηριχθεί σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει την απαιτούμενη ελευθερία για να δομήσουμε μία πραγματική τοπική διακυβέρνηση, αλλά και μία σύγχρονη αντίληψη περιφερειακής ανάπτυξης».

«Η ήττα των εκπροσώπων της σημερινής κυβέρνησης σε όλες τις κάλπες του 2019 θα είναι συντριπτική.  Συντριπτική θα είναι και η ήττα εκείνων που συνθηκολόγησαν ή έτρεξαν να μπουν στην αγκαλιά της συγκυβέρνησης, προδίδοντας ακόμα και τη σημερινή έκφραση του δικού τους ιδεολογικού χώρου» σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος δεν διεκδικεί όλες τις ψήφους, παρά μόνο τις ψήφους εκείνων που δεν αντέχουν άλλο τη φτώχια και τη μιζέρια και που κουράστηκαν να βλέπουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα στο προσκήνιο χωρίς ποτέ να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο.

«Είμαστε οι περισσότεροι. Και τον Μάιο θα είμαστε νικητές! Μαζί θα τα αλλάξουμε όλα!» κατέληξε.

[the_ad id=”46371″]

 

Ομιλία Νεκτάριου Φαρμάκη

Υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, πολυχώρος Royal, Πάτρα

 «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

Κύριε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας,

Κύριε Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριοι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι πραγματικά, μία πολύ όμορφη όσο και συγκινητική στιγμή απόψε για μένα.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς και για τη διοργάνωση και για τη συμμετοχή σας.

Είμαι εδώ ως μέλος της μεγάλης μας παράταξης, αλλά και ως άνθρωπος πάνω στον οποίο ακουμπάει αυτή η παράταξη, ώστε να εκπροσωπηθεί το πλειοψηφικό σύνολο της τοπικής κοινωνίας στις επόμενες περιφερειακές εκλογές, με στόχο μία μεγάλη πολιτική αλλά και ποιοτική αλλαγή στην Δυτική Ελλάδα.

Σήμερα απευθύνομαι σε ανθρώπους που αισθάνομαι ως δικούς μου.

Μέλη της κοινής μας πολιτικής οικογένειας

Όλοι εμείς, σήμερα εδώ, αποτελούμε τη «μαγιά» της μεγάλης επανεκκίνησης στη Δυτική Ελλάδα. Και μαζί θα δώσουμε τον αγώνα για να την πετύχουμε.

Όχι μόνο για εμάς, για το κόμμα, τις ιδέες και τις αξίες που εκπροσωπούμε.

Αλλά και για το σύνολο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, που όλοι ξέρουμε ότι μπορεί και δικαιούται να ζήσει καλύτερα, σε έναν τόπο που δεν θα σκοτώνει άλλες ελπίδες, παρά μόνο θα γεννάει ελπίδες.

Και αυτό το σύνολο θα είναι μαζί μας αυτή τη φορά.

Οι πολίτες δεν ξεγελιούνται πάλι.

Δεν αντέχουν άλλη μιζέρια, άλλη στασιμότητα, άλλη αδράνεια.

Δεν αντέχουν άλλα άδεια κουστούμια.

Πολιτικούς, που δεν έχουν τίποτα πια να προσφέρουν και ήδη ξεπεράστηκαν από μία εποχή μεγάλων αναγκών, που απαιτεί και μεγάλες τομές.

[the_ad id=”46371″]

Πιστεύω απόλυτα σε αυτόν τον αγώνα.

Πιστεύω απόλυτα στη νίκη!

Νομίζω πως το ίδιο ακριβώς πιστεύει και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η παρουσία του εδώ το αποδεικνύει.

Το ίδιο πιστεύετε και εσείς.

Και είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά έχει φτάσει η ώρα να αλλάξει σελίδα και η Δυτική Ελλάδα.

Όπως, σύντομα, θα αλλάξει όλη η χώρα!

Ο αγώνας μας δεν θα είναι εύκολος.

Είναι όμως αναγκαίος.

Και το αποτέλεσμά του θα είναι απαίτηση των καιρών.

Πολλές φορές με ρωτάνε:

«γιατί το αποφάσισες»;

Και τους απαντάω:

«Είμαι ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ένας άνθρωπος 38 χρονών, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο σε μία τυπική ελληνική οικογένεια της ελληνικής περιφέρειας.

Σπούδασα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και ξεκίνησα τη μάχιμη δικηγορία το 2006.

Παράλληλα, έφτιαξα τη δική μου οικογένεια και έγινα ένας χαρούμενος πατέρας δύο παιδιών.

Αλλά εκεί πάνω που νόμιζα ότι είχα βάλει σε μία πορεία και σε έναν λογαριασμό τη ζωή μου, όλα ανατράπηκαν.

Βρέθηκα από την ελπίδα στην απελπισία.

Και από την αισιοδοξία στην απαισιοδοξία για το μέλλον μου και το μέλλον της οικογένειάς μου.

Πολιτικοποιημένος από πολύ νέος, αποφάσισα λοιπόν να δράσω.

Και το έκανα, εκπροσωπώντας την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Αιτωλοακαρνανία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Πίστεψα ότι από αυτό το μετερίζι μπορώ να δώσω τον αγώνα μου, όχι μόνο για τη δική μου οικογένεια και για τη δική μου πόλη, αλλά για ένα μεγαλύτερο σύνολο ανθρώπων.

Και να συμβάλλω με τις δυνάμεις μου σε μια ανοδική πορεία.

[the_ad id=”46274″]

Δεν είναι τυχαίο που η θητεία μου στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση μετράει όσα χρόνια μετράει μέχρι τώρα και η κρίση.

Έζησα, όπως όλοι μας, το πρώτο μνημόνιο του 2010 και το μεγάλο σαρωτικό χτύπημα που έφερε.

Έζησα την μεγάλη προσπάθεια ανάταξης και επαναφοράς της ελπίδας που ξεκίνησε το 2012 με πρωταγωνίστρια και τότε την παράταξή μας.

Έζησα και την ανακοπή αυτής της πορείας, με τα γνωστά γεγονότα το 2014, τη διολίσθηση της χώρας σε έναν απίστευτο λαϊκισμό, το επικίνδυνο φλερτ με την απόλυτη κατάρρευση στον βωμό μίας δήθεν «περήφανης διαπραγμάτευσης», τον τρόμο των capital controls.

Έζησα στο πετσί μου το τρίτο, αχρείαστο και πιο οδυνηρό μνημόνιο. Αλλά και την μεταμόρφωση των δήθεν προοδευτικών πατριωτών στους καλύτερους «ντελιβεράδες» των δανειστών.

Τους είδα να λαμβάνουν τα πιο σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα, που καμία άλλη κυβέρνηση και κανένα άλλο κόμμα δεν θα έπαιρνε ποτέ.

Τους είδα να ξεγελούν με τον πιο κυνικό και απαίσιο τρόπο όλη την κοινωνία και να ξεπουλούν πατρίδα και θρησκεία.

[the_ad id=”46371″]

Επίσης, σε τοπικό επίπεδο, επί 8 χρόνια βρέθηκα αντιμέτωπος με την αβάσταχτη ανικανότητα της περιφερειακής αρχής.

Αντιπάλεψα την παλαιοκομματική της αντίληψη που προστάζει να μοιράζει σε όλους από λίγα και να παριστάνει τον καλό στην εξουσία για να διατηρεί και τη δική της εξουσία.

Βίωσα την απόλυτη στασιμότητα, την έλλειψη σοβαρής οργάνωσης αλλά και οράματος, την λογική των μεγάλων λόγων και των μικρών έργων.

Και ξέρετε, αυτή η σκουριασμένη αντίληψη της απερχόμενης περιφερειακής αρχής πάει χέρι – χέρι με τον λαϊκισμό και τη διαχείριση του χάους των σημερινών κυβερνώντων.

Και η απόδειξη δεν άργησε να φτάσει.

Η υπόγεια πολιτική συνδιαλλαγή ενός χθεσινού σε λογική και νοοτροπία περιφερειάρχη και μίας, επίσης χθεσινής, κυβέρνησης, αποκαλύφθηκε.

Ένας παράταιρος «γάμος» λίγο πριν το τέλος και των δυο…

 

Δεν πάει άλλο, λοιπόν!

Δεν αντέχεται άλλο πια αυτό το παιχνιδάκι προσωπικών και μικροκομματικών συμφερόντων στις πλάτες των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας!

Να, γιατί το κάνω αυτό.

Και να γιατί ανέλαβα την ευθύνη, αποδεχόμενος την τιμητική πρόσκληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας».

[the_ad id=”46274″]

Στην πραγματικότητα, φίλες και φίλοι, σκέφτομαι πως τελικά, η κινητήρια δύναμη που με καθοδηγεί είναι… ο θυμός.

Και ναι!

Είμαι πολύ θυμωμένος.

Γιατί ενώ δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν μπορώ να διατηρήσω ένα καλό επίπεδο ζωής, για μένα και την οικογένειά μου.

Γιατί οι φόροι και οι εισφορές με πνίγουν σαν επαγγελματία.

Μου αφαιρούν πολύτιμο οξυγόνο για να δημιουργήσω κάτι ακόμα καλύτερο.

 

Γιατί η ανεργία, που σαρώνει κάθε σπιτικό, έχει χτυπήσει και τους δικούς μου συγγενείς και φίλους.

Γιατί το brain drain δεν αποτελεί για μένα ένα στατιστικό, αλλά κάτι που ζω στην οικογένειά μου, αφού η αδελφή μου για να να βρει δουλειά αναγκάστηκε να πάει στο Ντουμπάϊ.

Και επίσης, νιώθω θυμωμένος γιατί κουράστηκα πια να βλέπω την Δυτική Ελλάδα να παραμένει μία από τις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας και της Ευρώπης.

Γιατί αγανακτώ που είναι η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό διαφυγής νέων επιστημόνων, είτε στο εξωτερικό, είτε σε άλλες περιοχές της χώρας.

Γιατί δεν αντέχω άλλο πια να παράγουμε τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα και να μην μπορούμε να τα προωθήσουμε, να διαθέτουμε το παγκόσμο brand της Αρχαίας Ολυμπίας και να μην μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, να έχουμε την μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα – τη Τριχωνίδα – και να μην μπορούμε ούτε καν να τη θαυμάσουμε λόγω των κακοτράχαλων δρόμων, να έχουμε Καλάβρυτα και Μεσολόγγι και να μην προγραμματίζουμε τίποτα για την επέτειο των 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία σε τρία χρόνια, γιατί στο τέλος – τέλος, και μέρα που ξημερώνει αύριο, τούτος ο τόπος έχει και Άγιο Ανδρέα, που είναι ένας Άγιος της παγκόσμιας χριστιανοσύνης και θα μπορούσε να προσελκύει εκατομμύρια προσκυνηματικούς επισκέπτες, από δύση και ανατολή, κάθε χρόνο.

Αλλά… ποιός νοιάζεται;

Ποιος ενδιαφέρεται;

Ποιος θέλει και μπορεί;

Πάντως, όχι ο σημερινός Περιφερειάρχης!

Ατελείωτος ο κατάλογος της θλιβερής μας πραγματικότητας και των αιτιών του θυμού μου.

Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες.

Επιτρέψτε όμως, μόνο τούτο το μικρό στατιστικό στοιχείο ακόμα που ίσως δεν γνωρίζετε:

Η Δυτική Ελλάδα, το 2011, δηλαδή τη χρονιά που πρωτοανέλαβε ο σημερινός Περιφερειάρχης, ήταν η δεύτερη Περιφέρεια της χώρας σε ποσοστά ακραίας φτώχειας, με 11,8%.

[the_ad id=”46274″]

Ξέρετε σε ποια θέση ήταν το 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία;

Στην πρώτη! Με ποσοστό 17,9%.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του δήθεν προοδευτικού και δημοκράτη Περιφερειάρχη…

Να μεγαλώνει, μέρα με τη μέρα, το ποσοστό ακόμα και εκείνων που δεν διαθέτουν ούτε καν τα απολύτως αναγκαία για να επιβιώσουν!

Έχω την αίσθηση λοιπόν πως δεν κούρασαν και δεν θύμωσαν μόνο εμένα οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί που άλλα λένε και άλλα κάνουν ή που δεν κάνουν τίποτα και δοξάζονται δια της ακινησίας τους.

Νομίζω πως οι περισσότεροι πια έχουν αγανακτήσει από εκείνους που ξεκινούν έργα και τάζουν εκατομμύρια λίγο πριν τις εκλογές.

Που βάζουν πλάτες σε υπουργούς και κυβερνήσεις για να κάνουν παιχνιδάκια με έργα, κυριολεκτικά ζωής και θανάτου, όπως είναι η Πατρών – Πύργου

Που το μόνο που ξέρουν είναι να παριστάνουν τους διανομείς του ΕΣΠΑ και αυτό, με καθυστέρηση και χωρίς ολικό σχέδιο ανάπτυξης.

Που μιλάνε για την ανεργία, τη φτώχια και την αδικία των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία αλλά καλοδέχονται τα χρίσματα εκείνων που μετέτρεψαν την εργασία σε μισό μεροκάματο και τη φτώχεια σε πολιτικό όπλο για να μοιράζουν επιδόματα.

Και που τελικά, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και μεταθέτουν τις ευθύνες σε κάθε δυσκολία, είτε πρόκειται για την διαχείριση των απορριμμάτων, είτε τις υποδομές ύδρευσης και άρδευσης, είτε το δίκτυο φυσικού αερίου.

Και τόσα άλλα…

Κύριε Πρόεδρε της ΝΔ,

Κυρίες και κύριοι,

[the_ad id=”46371″]

Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να δώσω τον αγώνα της γενιάς μου.

Αλλά και για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα της γενιάς του πατέρα μου και της γενιάς του μικρού μου γιου.

Είμαι σίγουρος πως μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας.

Να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας.

Και θα το κάνουμε γιατί τον νοιαζόμαστε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που νοιαζόμαστε το σπίτι και την οικογένειά μας.

Θα μετατρέψουμε τον θυμό σε κινητήρια δύναμη για να ξεφύγουμε από τη φτωχική αδράνεια και τη μίζερη στασιμότητα.

Γιατί είμαστε οι άνθρωποι που πληρώνουν το βαρύ αντίτιμο της κρίσης και θέλουμε πίσω τη ζωή μας.

Και γιατί δεν έχουμε, ούτε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, ούτε μίσος και μένος κατά των συνανθρώπων μας, όποιοι και να είναι, ό,τι και να ψήφισαν στο παρελθόν.

Μας νοιάζει μόνο το σήμερα. Και το αύριο.

Μας νοιάζει που όλοι έχουν καταλάβει πια ότι μόνο με την αλήθεια, την οργάνωση και τη σκληρή δουλειά μπορείς να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Θα συγκροτήσουμε ισχυρά ψηφοδέλτια σε όλους τους νομούς.

Και θα ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε όλες και σε όλους τους πολίτες.

Θα πάμε πόρτα – πόρτα, γειτονιά – γειτονιά, χωριό – χωριό.

Θα μιλήσουμε με όλους.

Και κυρίως, θα τους ακούσουμε όλους.

Γιατί η δική μας περιφερειακή αρχή θα υπηρετήσει την πραγματική κοινωνία, όχι τα μικροκομματικά και παλαιοκομματικά συμφέροντα.

Και η δική μας περιφερειακή αρχή θα φτιάξει μία ανθρώπινη περιφέρεια, όχι έναν γραφειοκρατικό και προσωποκεντρικό μηχανισμό.

Μία περιφέρεια που θα λειτουργεί ως πραγματική τοπική κυβέρνηση, όχι ως απλός διανομέας κοινοτικών κονδυλίων.

Από την πρώτη στιγμή λέω ότι ο μεγάλος μας στόχος, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι μία πραγματική οικονομική ανασυγκρότηση και ένα μεγάλο «σαφάρι» για επενδύσεις.

Πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

[the_ad id=”46274″]

Η ανεργία είναι το νο1 πρόβλημα. Και θα είναι ο νο1 αντίπαλός μας.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας μας, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τα επαγγελματικά σωματεία, θα ξεκινήσουμε την πλήρη χαρτογράφηση επιχειρήσεων και οικονομικών κλάδων στην περιοχή.

Μία ολική ακτινογραφία της παραγωγικής βάσης, για να εντοπίσουμε δυνάμεις και αδυναμίες, που θα μας δείξει προς τα πού πρέπει να στραφούμε ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα.

Παράλληλα, θα διαμορφώσουμε δομές ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και ένα πρόγραμμα δυναμικής εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα τοπικό οργανισμό προώθησης των εξαγωγών που κυριολεκτικά θα παίρνει από το χέρι τις τοπικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους και θα τα οδηγεί στις αγορές του εξωτερικού.

Επίσης, ξέρουμε πως οι υποδομές αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να πατήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου – Καλαμάτας, πρέπει να ολοκληρωθεί.

Όμως είναι κρίσιμης σημασίας και η δημιουργία ενός νέου αυτοκινητόδρομου, που θα συνδέει την Πάτρα με την Τρίπολη. Αλλά και ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι.

Όπως και η υλοποίηση του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα, που θα ξεκινάει από τα Γιάννενα και θα φτάνει μέχρι την Καλαμάτα. Καθώς και η μετατροπή ενός αεροδρομίου της περιοχής σε διεθνές και εμπορευματικό.

Ακόμα, το σημερινό σχέδιο για δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή, που με πολύ καμάρι μας παρουσίασαν, η σημερινή κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, μόνο ως αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού προβλέπει μόλις 3.500 συνδέσεις σε μια περιοχή άνω των 600.000 κατοίκων, με εκατοντάδες μεταποιητικές και παραγωγικές μονάδες, αλλά και χιλιάδες κατοικίες.

Είναι απολύτως αναγκαία η υλοποίηση ενός μεγάλου και ρεαλιστικού σχεδιασμού.

Κύριε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας,

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι στη δική μου λογική ακόμα και η ονομασία της Περιφέρειας, την αδικεί.

Δεν είμαστε απλά η Δυτική Ελλάδα.

Είμαστε η Ολυμπιακή Περιφέρεια!

Το παγκόσμιο brand που λέγεται Αρχαία Ολυμπία δεν το έχουμε αξιοποιήσει καθόλου. Δεν μπορούμε να μένουμε μόνο σε μία τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας κάθε τόσο. Με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, πρέπει να γίνουμε «πρωτεύουσα» του ολυμπισμού, της παιδείας και του αθλητισμού.

Και μπορούμε να το κάνουμε.

Γιατί εκτός από την Αρχαία Ολυμπία, σε αυτόν τον τόπο έχουν την έδρα τους τρία μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Και κοντά τους βρίσκονται πολυάριθμα και διεθνώς αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα τεχνολογίας και καινοτομίας.

Που όμως έχουν την ανάγκη μίας ουσιαστικής διασύνδεσης με την τοπική επιχειρηματικότητα.

Και μίας οικονομικής άνοιξης που θα προσφέρει θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, ώστε να παραμείνουν οι νέοι επιστήμονες εδώ και να δημιουργήσουν ένα μεγάλο οικοσύστημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

[the_ad id=”46371″]

Επίσης, όμως, κύριε Πρόεδρε,

Είμαστε και η «Περιφέρεια της Εθνικής Παλιγγενεσίας».

Και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ!

Από τα Καλάβρυτα ξεπήδησε η σπίθα της επανάστασης.

Και το Μεσολόγγι είναι το παγκόσμιο σύμβολο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων».

Η περιοχή μας πρέπει να αποτελέσει πρωτεύουσα των εκδηλώσεων και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και θα εργαστούμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Γι’ αυτό και δράττοντας την ευκαιρία,

Θα ήθελα να σας πω κύριε Πρόεδρε και αυριανέ Πρωθυπουργέ της χώρας, ότι θα χρειαστούμε και τη δική σας βοήθεια.

Και να είστε βέβαιος πως θα σας χτυπήσουμε πολλές φορές την πόρτα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είμαι βέβαιος πως το δικό σας κυβερνητικό πρόγραμμα, που δίνει έμφαση στην μείωση των φόρων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και την μεγάλη ποιοτική ανάβάθμιση της παιδείας, θα αποτελέσει την καλύτερη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί και το δικό μας πρόγραμμα στη Δυτική Ελλάδα.

Και θα πρέπει να ενισχυθεί με εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα προσφέρει την ελευθερία για να δομήσουμε μία πραγματική τοπική διακυβέρνηση, αλλά και μία σύγχρονη αντίληψη περιφερειακής ανάπτυξης.

Και η ανάπτυξη σήμερα στην Ελλάδα, το πιστεύω ακράδαντα, μόνο από την περιφέρεια μπορεί να έρθει.

Από όλες εκείνες τις υστερημένες και «άνυδρες» περιοχές που κυριολεκτικά διψάνε για προκοπή και θα κάνουν τα πάντα για την αποκτήσουν.

Και η Δυτική Ελλάδα είναι μία τέτοια περιοχή!

Φίλες και φίλοι,

Φτάσαμε στην εποχή που ο παλιός κόσμος σωριάζεται μπροστά μας με πάταγο.

Η πολιτική του λαϊκισμού, του καιροσκοπισμού και του πελατειακού κράτους έζησε την τελευταία της αναλαμπή και πλέον καταρρέει.

Και μαζί της θα καταρρεύσουν και τα «εξαπτέρυγα» της ιδιοτέλειας και της συνδιαλλαγής σε τοπικό επίπεδο.

Η ήττα των  εκπροσώπων της σημερινής κυβέρνησης σε όλες τις κάλπες του 2019 θα είναι συντριπτική.

Συντριπτική θα είναι και η ήττα εκείνων που συνθηκολόγησαν ή έτρεξαν να μπουν στην αγκαλιά της συγκυβέρνησης, προδίδοντας ακόμα και τη σημερινή έκφραση του δικού τους ιδεολογικού χώρου.

Εν πάση περιπτώσει όμως, προσωπικά το γνωρίζω πως δεν είναι δυνατόν να εκφράζω και να εκπροσωπώ τους πάντες.

Δεν διεκδικώ τη ψήφο όσων αισθάνονται ικανοποιημένοι από τη σημερινή περιφερειακή αρχή ή όσων πιστεύουν πως έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτή ή στέκουν παγερά αδιάφοροι απέναντι στην κατάσταση που ζούμε.

Στο κάτω – κάτω, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του.

Σε μένα αρκεί, θαρρώ, να εκπροσωπήσω εκείνους που δεν επικροτούν τις υπόγειες συνδιαλλαγές.

Τους ανθρώπους που δεν αντέχουν άλλο τη φτώχια και τη μιζέρια, που κουράστηκαν να βλέπουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα στο προσκήνιο χωρίς ποτέ να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο.

Στο τέλος – τέλος, εκείνες και εκείνους που έχουν τον ίδιο θυμό με μένα.

Είμαστε οι περισσότεροι.

Και τον Μάιο θα είμαστε νικητές!

Και μαζί θα τα αλλάξουμε όλα.

Μαζί θα γυρίσουμε τη νέα σελίδα για τη Δυτική Ελλάδα!

Σας ευχαριστώ πολύ και ο Απόστολος Ανδρέας να είναι πάντα βοηθός και οδηγός όλων μας.

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]