Περισσότερο από τρεισήμισι ώρες κράτησε η συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας που πραγματοποιήθηκε την Πεμπτη 11/04/2019 με μοναδικό θέμα την… επόμενη μέρα για το ΤΕΙ Αιγίου και η απόφαση που ελήφθη ήταν η σύσταση 5μελούς επιτροπής που θα καθορίσει τα επόμενα άμεσα βήματα προκειμένου να ανατραπεί ο σχεδιασμός υποβάθμισης του ΤΕΙ της πόλης

Για όποιον παρακολούθησε τη συνεδρίαση είναι εύκολο να βγάλει συμπεράσματα για το ποιοι τελικά έχουν τη σοβαρότητα και το κύρος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διαχειριστούν προβλήματα πηγαίνοντας την πόλη ένα βήμα μπρος… Ωστόσο στην παρούσα φάση το θέμα δεν είναι η επάρκεια των δημοτικών συμβούλων, αλλά το πώς θα μπορέσει στο και πέντε η πόλη να αποτρέψει ένα ακόμα πλήγμα…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του Θανάση Παναγόπουλου που έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν και τις μέχρι σήμερα κινήσεις βάσει των οποίων όπως ανέφερε, θεωρήθηκε ότι η διάσωση της Οπτικής ήταν πολύ κοντά αλλά κυρίως ότι υπήρχε η περίπτωση, όπως και διέρρευσε στο προσχέδιο, να έρθει στο Αίγιο μία ακόμα σχολή «ισοφαρίζοντας» ίσως έτσι το «λουκέτο» στην Οπτική. Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου δεν ελήφθη υπόψιν από τον υπουργό Παιδείας σχολιάζοντας το παράδοξο: υπουργός της ίδιας κυβέρνησης να ανατρέπει όσα η προκάτοχός του (Σία Αναγνωστοπούλου από την Αχαϊα) είχε δεσμευτεί και υπενθυμίζοντας ότι ως δήμος έχουμε δώσει γη και ύδωρ για την δημιουργία και διατήρηση των ΤΕΙ.

[the_ad id=”46371″]

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος  ζήτησε χωρίς περιστροφές την άμεση πολιτική δέσμευση των παρόντων βουλευτών για το τι θα κάνει η ΝΔ ως αυριανή κυβέρνηση κι αν θα προωθήσει την λειτουργία τεσσάρων σχολών στο Αίγιο όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης των εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας προς το ΤΕΙ, τονίζοντας ότι: «Μόνο αν η ΝΔ το πάρει επάνω της και βγει δημόσια να καταγγείλει την κατάργηση των ΤΕΙ, τότε μόνο θα μπορούσε να «παγώσει» το νομοσχέδιο». Ο Αντρέας Κατσανιώτης απάντησε στον επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» τονίζοντας πως είναι υπέρ των δημόσιων πανεπιστημίων που έχουν την ευθύνη να αποφασίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και το τι είναι ωφέλιμο, όπως στην περίπτωση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος που έχει άποψη για την διατήρηση των σχολών του Αιγίου που δεν εισακούστηκε από τον υπουργό, ενώ ο Ιάσων Φωτήλας δεσμεύτηκε πως από την πλευρά του θα κάνει ενέργειες ώστε αντιπροσωπεία του δήμου να συναντήσει την Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ. Στη δευτερολογία του ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να μη μείνει το δημοτικό συμβούλιο στην έκδοση ενός απλού ψηφίσματος αλλά να υπάρξει υπόμνημα προς τον υπουργό, ενημέρωση των κομμάτων και παράλληλες ενέργειες ώστε να υποστηριχθεί το δίκαιο αίτημα της πόλης. Παράλληλα εξ αρχής τόνισε την αναγκαιότητα το θέμα του ΤΕΙ να μείνει εκτός δημοτικής ατζέντας αντιπαράθεσης και να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα το ζήτημα. Σημείωσε δε πως αυτή τη στιγμή το να στοχοποιούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προς όφελος της πόλης. «Τους θέλουμε μαζί μας γιατί αν βρεθεί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να αντιταχθεί στο νομοσχέδιο θα έχουμε ελπίδα…» ανέφερε μεταξύ άλλων.

-Η παράταξη Θεοδωρακόπουλου (δεδομένου του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει ο ίδιος) εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, που σήκωσε το βάρος και στη συνεδρίαση αλλά και μετέχοντας ως εκπρόσωπος της παράταξης στην επιτροπή που συστάθηκε. Ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος στην τοποθέτησή του, έκανε μια σύντομη αναφορά στο παρελθόν, ανέφερε ότι η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί ήταν πως από πλευράς δημοτικής αρχής ελέγχεται το θέμα, ωστόσο κι ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν έκπληξη για τους πάντες τα όσα την Παρασκευή διέρρευσαν δεδομένου ότι από πλευράς του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος υπάρχει πρόθεση διατήρησης των σχολών στο Αίγιο.

-Η Βάσω Ψυχράμη από την πλευρά της επανέλαβε την πρόταση που ήδη έχει διατυπώσει για διεκδίκηση σε πρώτη φάση της σχολής Λογοθεραπείας και ταυτόχρονο δύο ακόμα σχολές που θα εδραιώσουν το παράρτημα του Αιγίου, δεδομένου ότι η Οπτική όπως προκύπτει δεν πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια ώστε να διατηρηθεί.

-Παρόντες στην συνεδρίαση ήσαν και εκπρόσωποι των φοιτητών του τμήματος Οπτικής /Οπτομετρίας που ανέγνωσαν επιστολή θέτοντας μια σειρά προβληματισμών για το μέλλον τους, το μέλλον της σχολής τους και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε όλα τα παιδιά που φοιτούν αυτή τη στιγμή στο τμήμα του Αιγίου που στην ουσία υποβαθμίζεται το πτυχίο τους.

[the_ad id=”46274″]

**Στη  συνεδρίαση είχαν κληθεί και όλοι οι βουλευτές του νομού ωστόσο μόνον οι βουλευτές της ΝΔ Κατσανιώτης -Φωτήλας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, ενώ παρέστη και ο πρώην βουλευτής (επίσης της ΝΔ) Θανάσης Νταβλούρος.

-Ο Αντρέας Κατσανιώτης (που όπως ανέφερε ήρθε από την Αθήνα μόνο για τη συνεδρίαση και αποχώρησε πολύ νωρίς να επιστρέψει και πάλι στην Αθήνα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων) έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που θα πρέπει να αλλάξει δεδομένου ότι είναι όλο σε λάθος κατεύθυνση. Ενώ άσκηση ιδιαίτερη κριτική στην τακτική του υπουργού Παιδείας που με ένα «φιρμάνι» όπως είπε ακυρώνει το σχέδιο του ίδιου του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος αποδεικνύοντας την ισοπεδωτική πολιτική τακτική.

-Στην ίδια κατεύθυνση και ο Ιάσωνας Φωτήλας που έκανε λόγο για νομοθέτημα με κριτήριο τις κομματικές εξυπηρετήσεις, το οποίο θα καταψηφίσει η ΝΔ. Ενώ σ`ότι αφορά το ΤΕΙ του Αιγίου υπενθύμισε ότι από τις 5/4 ο ίδιος έχει καταθέσει ερώτηση για το μέλλον της Οπτικής και γενικότερα του παραρτήματος.

[the_ad id=”46371″]

Η ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα που πρότεινε ο δήμαρχος και παράλληλα αποφάσισε τη σύσταση πενταμελούς επιτροπής που αποτελείται από τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, τον κ΄.Χρήστο Σπηλιωτόπουλο που λόγω της θέσης του στο ΤΕΙ αλλά και ως σύμβουλος του δημάρχου στο συγκεκριμένο θέμα είναι γνώστης του ζητήματος, τον επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο, την υποψήφια δήμαρχο Βάσω Ψυχράμη και τον κ΄.Δημήρη Τριανταφυλλόπουλο ως εκπρόσωπο της παράταξης Θεοδωρακόπουλου (δεδομένου ότι για λόγους υγείας ο πρώην δήμαρχος δεν είναι σε θέση προς το παρόν να μετάσχει σε συνεδριάσεις, αλλά και ότι πλέον υποψήφιος δήμαρχος της νέας παράταξης είναι ο Χρήστος Γούτος). Στην επιτροπή θα μετάσχει και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών του τμήματος Οπτικής /Οπτομετρίας.

 

[the_ad id=”46704″]