Ένα παιδί είναι ευλογία. Ο ερχομός του, ειδικά σε όσους γίνονται για πρώτη ορά γονείς, δημιουργεί στην αρχή ανάμεικτα συναισθήματα, ανάμεσά τους και άγχος. Η διαρκής παρακολούθηση του μωρού, είναι σημαντική για να καταλάβετε, αν είναι καλά στην υγεία του και αν αναπτύσσεται σωστά. Προφανώς, μπορείτε να περιμένετε για την επίσκεψη στον παιδίατρο, αρκετοί γονείς όμως θέλουν να επιτηρούν και οι ίδιοι την πορεία του παιδιού τους μέσα στην καθημερινότητά τους.

 1. Ύψος

  Ο ακριβέστερος τρόπος να μετρήσετε το ύψος του μωρού ή του παιδιού σας, είναι τα αναστημόμετρα https://www.germanos-medicals.gr/c/zygi  υψομετρητές). Η μέτρηση του ύψους του μωρού γίνεται με αυτό ξαπλωμένο. Οι γιατροί χρησιμοποιώντας τα αναστημόμετρα, μετρούν το μήκος του μωρού, από την κορυφή του κεφαλιού ως τις φτέρνες. Όταν παρατηρείτε μόνοι σας το ύψος του, πρέπει να έχετε κάποιον μαζί, για να σας βοηθήσει, καθώς το μωρό πρέπει να είναι τεντωμένο, ώστε να είναι ακριβής η μέτρηση.Το φυσιολογικό ύψος για ένα νεογνό, είναι κατά προσέγγιση τα 50 εκατοστά. Στα πρώτα του γενέθλια, το ύψος του παιδιού πρέπει να είναι περίπου 75 εκατοστά. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν τον ρυθμό που ψηλώνει ένα παιδί, όπως η κακή διατροφή, η ύπαρξη χρόνιου νοσήματος και οι συνθήκες διαβίωσης.
 2. Βάρος 

  Το βάρος του παιδιού, σας δείχνει αν αυτό τρέφεται επαρκώς. Συνήθως, τις πρώτες μέρες μετά την γέννησή τους, τα μωρά χάνουν κάποιο βάρος. Αυτό πρέπει να το ανακτήσουν σιγά σιγά εντός δύο εβδομάδων. Αν χάσουν αρκετό βάρος ή δεν έχουν επανέλθει στα αρχικά τους κιλά, εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια από μαία και να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.Κατά την γέννηση, το φυσιολογικό βάρος του μωρού είναι περίπου 3,2 – 3,5 κιλά, ενώ στο πρώτο έτος περίπου 9 – 10 κιλά. Ο γιατρός, πιθανόν, να θελήσει να μετρήσει το βάρους του μωρού, μια φορά τον μήνα μέχρι τους 6 μήνες, και μια φορά κάθε 2 μήνες μέχρι τον πρώτο χρόνο ζωής του. Στο σπίτι, αν δεν έχετε βρεφική ζυγαριά ακριβείας, μπορείτε να ζυγιστείτε κρατώντας το μωρό. Μετά, αφού αφήσετε το μωρό σε ασφαλές σημείο, ζυγιστείτε μόνοι σας και μετρήστε την διαφορά.

 3. Περίμετρος κεφαλιού 

  Η περίμετρος του κεφαλιού, θα σας δείξει αν ο εγκέφαλος του μωρού σας  αναπτύσσεται φυσιολογικά. Για να την μετρήσετε χρειάζεστε μια μεζούρα, την οποία θα τυλίξετε γύρω από το σημείο με την μεγαλύτερη περίμετρο. Αυτό, είναι ακριβώς πάνω από τα φρύδια και τα αυτιά. Κατά την γέννηση, νορμάλ περίμετρος θεωρούνται περίπου τα 35 εκατοστά, ενώ στο 1ο έτος τα 45.Συνοψίζοντας, πρέπει να παρατηρείτε την πορεία της ανάπτυξης του παιδιού σας, για να ξέρετε αν αναπτύσσεται σωστά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείψετε να έχετε στο σπίτι σας κάποια βασικά ιατρικά είδη όπως γάζες για κάποιο χτύπημα, πιεσόμετρο https://www.germanos-medicals.gr/c/piesometra ή ακόμα και οξύμετρο σε κάθε περίπτωση που χρειάστει και για οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας.

  Note: Τα νούμερα στο άρθρο αφορούν τον μέσο όρο. Μόνο ο γιατρός μπορεί να σας πει με ακρίβεια, αν το παιδί αναπτύσσεται σωστά.