Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 τέθηκε το θέμα υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου Αιγιάλειας με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιαλείας. Το θέμα υπερψηφίστηκε, όχι χωρίς διαφωνίες κι ανησυχίες ωστόσο, πάνω στις οποίες επιθυμούμε να τοποθετηθούμε. 

Ο νόμος ορίζει ως μοναδικούς υπεύθυνους της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων τους δήμους, οι οποίοι επιχειρούν σε αυτό μέσω  της Πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης των Αδέσποτων. Κανένα μνημόνιο συνεργασίας δεν είναι υπεράνω του νόμου και συνεπώς το Μνημόνιο Συνεργασίας δεν μετατοπίζει την ευθύνη από το Δήμο στο Φιλοζωικό Σύλλογο, κάτι που δε θα υπήρχε ανάγκη να διασαφηνίσουμε αν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν διαβάσει το Μνημόνιο. Τι προσφέρει λοιπόν το Μνημόνιο Συνεργασίας; Ποιος ο λόγος ύπαρξής του; Σύμφωνα και πάλι με το νόμο, εφόσον υπεύθυνος της διαχείρισης των αδέσποτων είναι ο Δήμος, είναι κι ο μόνος υπεύθυνος για τη διακομιδή και μεταφορά ζώων σε κτηνιάτρους, για τη φροντίδα τους και τη θεραπεία τους. Όλοι γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι εφικτό αυτή την περίοδο, όπως άλλωστε  και όλα τα προηγούμενα χρόνια, και το κενό αυτό καλύπτουν οι εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου. Μέσω του Μνημονίου είμαστε πλέον νόμιμοι στο να μεταφέρουμε ένα χτυπημένο ζώο με το ιδιωτικό μας αυτοκίνητο στον κτηνίατρο.

Το να εμφανίζονται προβληματισμοί και ανησυχίες για το κατά πόσο θα μετατοπιστεί το βάρος της ευθύνης στους ώμους του Φιλοζωικού είναι υποκριτικό, κυρίως όταν η πλειοψηφία όσων τα εξέφρασαν βρίσκονταν στα Δημοτικά Συμβούλια και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να έχουν ως τώρα ποτέ αναρωτηθεί και αναζητήσει μια βιώσιμη λύση.  

Η διαφορά της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι ότι νομιμοποίησε αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια, γιατί όσο παράξενο κι αν φαίνεται, μόνο ο Δήμος και ο συνεργαζόμενος με το Δήμο Φιλοζωικός έχουν το δικαίωμα να περισυλλέξουν κάποιο ζώο από το δρόμο, ακόμη κι αν αυτό βρίσκεται σε ανάγκη. Προφανώς αυτό δεν μας εμπόδισε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι όμως μια ανακούφιση να γνωρίζουμε πως πλέον είμαστε υπό την ομπρέλα του νόμου.