Ψήφισμα από  επιτροπή καταστηματαρχών επαγγελματιών και εμπόρων των οδών Μητροπόλεως και Κλ. Οικονόμου και  μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου, δόθηκε στη δημοσιότητα αναφορικά με την απόφαση της Ποιότητας Ζωής τους Δήμου Αιγιαλείας για τις παρεμβάσεις στις οδούς Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως για την τόνωση της τοπικής αγοράς και Οικονομίας!

 Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά  πρόκειται για παρεμβάσεις που όλοι τις χαιρετίζουν αλλά έγιναν «εν μια νυκτί» με  προχειρότητα, βιασύνη  χωρίς να έχουν ληφθεί σοβαρά  υπόψη ουσιαστικοί παράγοντες και προϋποθέσεις και   χωρίς  καμία  διάθεση διαλόγου  !!

Ή Ανακοίνωση!

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Επιτροπής καταστηματαρχών-επαγγελματιών και εμπόρων των οδών Μητροπόλεως και Κλ. Οικονόμου και  μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας!  Αγαπητοί συμπολίτες, κύριε Δήμαρχε, επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, σύμβουλοι. Μετά από δύο περίπου μήνες και με αφορμή την από 18.03.2020 αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης στη χώρα μας, ως ένα από τα κατεπείγοντα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID – 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, θέλουμε να εκφράσουμε τη θέση μας ως επαγγελματίες αγωνιώντες για το μέλλον των επιχειρήσεων μας, της αγοράς και της οικονομίας της πόλεως μας.

Το Ελληνικό Εμπόριο τέθηκε επί δύο μήνες σε καθεστώς υποχρεωτικής παύσης εργασιών, συντασσόμενο με την εθνική προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος της πανδημίας. Παρά τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στους εμπόρους και τις οικογένειές τους, συναινέσαμε ομόθυμα στην κυβερνητική απόφαση για το lockdown της οικονομίας, η οποία, εκ του αποτελέσματος μέχρι σήμερα, φαίνεται πως απέτρεψε την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και περιόρισε δραστικά τις ανθρώπινες απώλειες.

Όχι μόνο οι έμποροι, αλλά ολόκληρη η Αιγιώτικη και η Ελληνική κοινωνία απέδειξε σε αυτή την υγειονομική κρίση πως μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο ξέρει να ενώνεται και να υποτάσσει το ατομικό όφελος μπροστά στο συλλογικό. Η κρίση επηρέασε τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων μας και φυσικά αμέσως μετά υπήρξε πλήρης καθίζηση του τζίρου τις 52 ημέρες της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας.

Χάθηκε για τα εμπορικά καταστήματα η εορταστική περίοδος του Πάσχα, ενώ ένδυση και υπόδηση υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα. Ήδη, από τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων συμμορφούμενοι απόλυτα στις συμβουλές των ειδικών και συμμορφούμενοι στις επιταγές της ελληνικής πολιτείας οικοδομείται μέρα τη μέρα σε νέες βάσεις η σχέση εμπιστοσύνης εμπόρων, εργαζομένων και καταναλωτών.

Η χρήση μάσκας από τον ιδιοκτήτη και το προσωπικό, η τήρηση των αποστάσεων, ο σχολαστικός καθαρισμός των καταστημάτων και η ύπαρξη αντισηπτικών μέσων, είναι πλέον η νέα καθημερινότητα και πραγματικότητα, στην οποία προσαρμόστηκαν άμεσα έμποροι και καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό ήδη την 25/5/2020 εντάχθηκαν και τα καταστήματα εστίασης στους ιδιοκτήτες των οποίων ευχόμεθα καλή επάνοδο στην «κανονικότητα» Για το εμπόριο τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις και ο μειωμένος τζίρος, συν η ανασφάλεια που γεννά μια πιθανή επανεμφάνιση της πανδημίας το φθινόπωρο, είναι μείγμα που μπορεί να προκαλέσει ασφυκτικές καταστάσεις και να απειλήσει χιλιάδες επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας σε αυτές. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμαρχος Αιγιάλειας παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 19/05/2020 ανακοινώνοντας μια Σειρά δράσεων -όπως χαρακτηρίστηκε- ανακούφισης δημοτών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Μεταξύ των οικονομικών μέτρων τα οποία βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση και στο «πνεύμα» της γενικής ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας ανακοινώθηκε και η πεζοδρόμηση δημοτικών οδών, με δυνατότητα επέκτασης του χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις εστίασης.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε δια στόματος Δημάρχου, θα γίνουν πεζόδρομοι οι κάτωθι οδοί : α) Η οδός Κλεομένους Οικονόμου, από το ύψος της Τρίγωνης Πλατείας μέχρι την οδό Μητροπόλεως, από τις 09:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ., έως 31-12-2020, β) Η οδός Μητροπόλεως από τη συμβολή της με την οδό Κλεομένους Οικονόμου έως την οδό Π. Χαραλάμπους, από τις 09:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ., έως 31-12-2020. Ας ληφθεί υπόψη ότι η ανακοίνωση των μέτρων αυτών ήρθε πριν ακόμη κατατεθεί και ψηφιστεί στην Βουλή η τροπολογία η οποία εισήχθη με το αρ. 65 του Ν4688/2020 από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και αφορά τις ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος…. Εν τέλει την Δευτέρα 25/05/2020 και αφού είχε προηγηθεί η υπ΄ αριθμ. 29/2020 απόφαση της Κοινότητας Αιγίου και η υπ αρ. 61/2020 απόφαση της Επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Αιγιαλείας, όλως ξαφνικώς τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας είδαμε έκπληκτοι παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλεως και συγκεκριμένα μερικές πεζοδρομήσεις των ανωτέρω οδών.

Οι παρεμβάσεις αυτές θεωρούμε ότι κινήθηκαν στο πνεύμα της άνω τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία σκοπό έχει την πρόληψη για απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα με την λήψη προσωρινών μέτρων και ρυθμίσεις για την αύξηση του χώρου για την εξυπηρέτηση πεζών.

Δυστυχώς ενώ η ως άνω τροπολογία κατατέθηκε και στηρίχθηκε στο σκεπτικό τόνωσης των καταστημάτων εστίασης και σε λόγους αντιμετώπισης του κινδύνου δημόσιας υγείας, πρωτοβουλίες τις οποίες και χαιρετίζουμε, στην πόλη μας οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν «εν μια νυκτί», εμφανίζουν προχειρότητα, ως προς τον τρόπο λήψης των αποφάσεων τους, τις προϋποθέσεις εφαρμογής τους και εν τέλει τον τρόπο κατασκευής και εφαρμογής τους. Και τούτο διότι σε δρόμους ευρείας κυκλοφορίας οχημάτων και ανάπτυξης του εμπορικού ιστού της πόλεως δημιουργείται σωρεία κινδύνων για την ασφαλή διέλευση των πεζών, των καταναλωτών, των ευπαθών ομάδων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες κοκ.

Η τοποθέτηση πλαστικών κώνων, η έλλειψη θέσεων στάσεων ανεφοδιασμού, θέσεων στάθμευσης μόνιμων κατοίκων, υποτυπώδους εξυπηρέτησης των καταστημάτων για τροφοδοσία, χρηματαποστολών κοκ θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία τόσο των κυκλοφοριακών συνθηκών όσο και των καταστημάτων μας.

Αποφεύγουμε και απευχόμαστε να σκεφτούμε τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων πεζών, καθήμενων σε καταστήματα εστίασης στο μέσο της οδού δίχως την στοιχειώδη λήψη μέτρων προστασίας. Η έλλειψη μελέτης και συντονισμού ενέχει κινδύνους μεγαλύτερους από τον σκοπό για τον οποίο ελήφθησαν τα μέτρα. Όλα τούτα σε συνδυασμό με την πρόωρη και πριν την ψήφιση της άνω τροπολογίας, δήλωσης του Δημάρχου περί καθολικής πεζοδρόμησης των ανωτέρω οδών μέχρι και την 31/12/2020 και εν συνεχεία της αναδίπλωσης και εφαρμογής μέτρων κατά το δοκούν δεν συνάδουν σε μια σύγχρονη πόλη ανοικτή στους δημότες και τους επισκέπτες της. Καταλείπουν δε υποψίες παρόμοιων αποφάσεων στο μέλλον.

Τα κυκλοφορικά μέτρα δεν λαμβάνονται κατά το δοκούν αλλά αποτελούν προϊόν μελέτης, συνεργασίας ειδικών επιστημόνων και διαβούλευσης. Ακόμη και ο προσωρινός τους χαρακτήρας θα πρέπει να θωρακίζεται από μέτρα ασφάλειας και με γνώμονα πάντοτε την εξυπηρέτηση των δημοτών των καταναλωτών και της αγοράς.

Ο εμπορικός κόσμος έχει χαλυβδωθεί από τη σκληρή δεκαετή λιτότητα και θα βάλει όλες του τις δυνάμεις να αντεπεξέλθει στη νέα μεγάλη πρόκληση της πανδημίας. Ωστόσο, κανένας κλάδος της οικονομίας δεν μπορεί μόνος του να αντέξει τις πολύπλευρες συνέπειες της επερχόμενης ύφεσης. Πολιτεία, επιχειρήσεις και καταναλωτές πρέπει να συστρατευθούμε και αναμένουμε ότι ο Δήμος θα εξετάσει προσεκτικά τις ενέργειες του, δίνοντας έγκαιρα και δίκαια τις λύσεις που περιμένει η αγορά.

Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να εμπεδωθεί σε όλους το απαραίτητο αίσθημα αισιοδοξίας. Προσωπικά θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε δυναμικά με κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτουμε, ώστε να ληφθούν ρεαλιστικά μέτρα που απαιτούνται αλλά και να στηλιτεύσουμε και να αντισταθούμε στην προχειρότητα, την βιασύνη και την έλλειψη διαλόγου.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Επιτροπή καταστηματαρχών-επαγγελματιών και εμπόρων των οδών Μητροπόλεως και Κλ. Οικονόμου και μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας!