Με πλουσιότερες και ακόμα πιο δυναμικές εκδηλώσεις από το πολιτιστικό σωματείο προώθησης θεατρικής και κινηματογραφικής τέχνης ΑΡΑΤΟΣ , η συμβολή του και φέτος για τον δεύτερο εορτασμό της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας .

vasilis-georgantasΤο Πολιτιστικό Σωματείο Προώθησης Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης (ΠΟ.Σ.ΠΡΟ.ΘΕ.Κ.Τ.) «Άρατος ο Σολεύς» ή σε συντομογραφία Πολιτιστικό Σωματείο Άρατος  βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και έχει δημιουργήσει παράρτημα για Νότια Ελλάδα , στο Αίγιο με υπεύθυνο για τις δημόσιες σχέσεις το μέλος του Σωματείου Βασίλειο Γεωργαντά και σύμφωνα με το πάθος  του προέδρου του και σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα των μοναδικών σύγχρονων ιστορικών ταινιών για το 1821, την Εξοδο 1826 και την νέα ταινία ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ , έχει  σκοπό την απεικόνιση , την ψηφιοποίηση και την πρώθηση της Ελληνικής Ιστορίας  και προετοιμάζει εντατικά εδώ και μήνες τα φετεινά δρώμενα με σκοπό την ανύψωση της εορτής σε ανώτερα επίπεδα .

Mε δεδομένο ότι τις περσινές μας εκθέσεις οπλισμού και φορεσιάς  στον πρώτο εορτασμό επισκέφτηκαν πάνω από 3000 πολιτών και μαθητών, φέτος αναζητούμε τη διαφορά..

Με την εμπιστοσύνη που μας έδειξε  προσωπικά και φέτος ο Δήμαρχος  κος Αθ.Παναγόπουλος αλλά και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κα Μαρία Παπαχριστοπούλου , έθεσαν τις εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας , ενσωματώνοντάς τις στο επίσημο πρόγραμμα και νιώθουμε την ανάγκη για ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας δίνουν την ευκαιρία να πραγματοποιηθούν δρώμενα που δεν θα ζούσαν ποτέ οι συμπολίτες και δεν θα μπορούσαν να ελκύσουν στον ίδιο βαθμό τα φώτα της δημοσιότητας   ,αν οι άρχοντες του τόπου μας  δεν έδιναν προσοχή στις συμβουλές και παρατηρήσεις μας τόσο του Άρατου ως εξειδικευμένου φορέα στην ψηφιοποίηση της Ελληνικής Ιστορίας όσο και του  υπερδραστήριου τοπικού μας Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821 τα μέλη του οποίου γαλουχήθηκαν αρχικά ως φίλοι του ΑΡΑΤΟΥ στελεχώνοντας αρχικά το προσωρινό άγημα αναβίωσης το 2018 και αποκτώντας την απαιτούμενη εμπειρία.

[the_ad id=”57928″]

Επιτέλους το όραμά μας για εξωστρέφεια παίρνει σάρκα και οστά και είμαστε σίγουροι ότι φέτος θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για του χρόνου και συνεχώς θα αναζητούμε το ποιοτικότερο  από εδώ και στο εξής .

Εμείς απλά μεταφέραμε αυτά που χρόνια βλέπαμε σε επετείους άλλων πόλεων όπου συμμετείχαμε ως προσκεκλημένοι και πιστεύουμε ότι πείσαμε για την αλήθεια της επιτυχίας τους να συγκεντρώνουν πλήθη θεατών , επισκεπτών , προσκυνητών , ιστορικών τουριστών και να λειτουργούν διαδραστικά για τις τοπικές κοινωνίες , πράγμα που εναγωνίως ελπίζαμε να συμβεί και στον τόπο μας , ώσπου η καθιέρωση της δικής μας πια επετείου στην Βοστίτσα και μάλιστα ως πανεθνικής σημασίας , αναπτέρωσε τις ελπίδες μας να ξεφύγουμε προς τα εμπρός από τα τετριμμένα υποτονικά και χωρίς αίμα και ψυχή φολκλορικά events .

Η πρώτη σειρά εκδηλώσεων από Πέμπτη 24 Ιανουαρίου εως Κυριακή 26 Ιανουαρίου απόγευμα σχετίζονται με την έννοια της αναβίωσης της Ελληνικής  Επανάστασης , που ως ορολογία είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό( reenactment) , αλλά στην Ελλάδα ακμάζει τα τελευταία χρόνια .

Ως φορέας ιστορικού κινηματογράφου και μάλιστα ο μοναδικός ειδικευμένος σήμερα στην χώρα , πιστεύουμε στην δύναμη της εικόνας , και έτσι κάθε απεικόνιση είτε οπτικοακουστική είτε φωτογραφική εμπίμπτει στα πλαίσια της ενασχολήσής μας και εφόσον τηρεί προδιαγραφές υψηλού επιπέδου την στηρίζουμε και την προωθούμε στους συνδημότες μας.

[the_ad id=”46274″]

Έτσι ,διοργανώνουμε στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου μία πρωτότυπη φωτογραφική έκθεση που αποτυπώνει την αναβίωση της Ελληνικής ιστορίας  με τη συμμετοχή πολύ σπουδαίων φωτογράφων  , έχοντας ως μοντέλα τα μέλη των συλλόγων ιστορικής αναβίωσης  , πολλά εκ των οποίων συμμετέχουν  ως ηθοποιοί και κομπάρσοι στις παραγωγές μας .

Το εντυπωσιακό θα είναι ότι οι εικονιζόμενοι θα βρίσκονται στις εκδηλώσεις με την φορεσιά και τον οπλισμό τους και έτσι οι επισκέπτες θα τους απολαύσουν και με την φυσική τους παρουσία .

Οι φιλοξενούμενοι φωτογράφοι θα είναι :Δημήτρης Παγιάντζας (Locolime) φωτογράφος των γυρισμάτων της ταινίας με το έργο του «ΕΧΟDUS1826»,υπεύθυνος διδάσκων στα φωτογραφικά σεμινάρια του ΑΡΑΤΟΥ.

Νίκος Σιάμος επαγγελματίας από Μεσολόγγι , μέλος της φωτογραφικής κοινότητας PWS , με το μοναδικό του λεύκωμα για την έξοδο του Μεσολογγίου «ΕΞΟΔΟΣ» , που απέσπασε δεύτερο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό της WPPI στο LAS VEGAS!

Ηλίας Περγαντής , ανερχόμενο αστέρι στον χώρο της φωτογράφησης των αναβιωτικών ομάδων σε όλη την Ελλάδα και σε διάφορες εποχές της Ιστορίας , πρόεδρος της λέσχης φωτογραφίας Σπάρτης με την συλλογή του « ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»

Παρόμοια  συνδυαστική έκθεση για την ιστορική αναβίωση δεν έχει ξαναγίνει πανελλαδικά .

Σκοπός της έκθεσης είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό την ιδέα της πιστής ενδυμασίας και οπλισμού των αναβιωτών που ξοδεύουν μία περιουσία πολλές φορές για να μεταφέρουν στον θεατή την ακριβή εικόνα της εποχής που αναπαριστούν , αλλά και να εμφυσήσει σε νέους υποψηφίους την ανάγκη να ζήσουν και αυτοί μία όμοια εμπειρία εντασσόμενοι στους τοπικούς συλλόγους , ώστε άρτια στελεχωμένοι το 2021 να κορυφώσουμε τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με βιωματικό οπτικοακουστικό τρόπο , ο οποίος μόνο ,πετυχαίνει την ύψιστη μεταδοτικότητα και συγκινησιακό φόρτο στον θεατή .

[the_ad id=”46274″]

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από τον Δήμαρχο το βράδυ της παραμονής 25 Ιανουαρίου στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου  μαζί με την έκθεση αρμάτων και φορεσιάς από το 1650 εως το 1850, από την ιδιωτική συλλογή ιστορικού οπλισμού , φορεσιάς του 21 και λαογραφικών αντικειμένων του προέδρου του Συλλόγου Ελληνομνήμονες Καλαμάτας κου Σπύρου Κατσίρα .

ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1872 ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ! ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΕΧΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΩΣ ΘΕΜΑ ΕΝΑΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΩΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΕΛΑΒΑ ΤΟ ΦΕΤΕΙΝΟ  CONCEPT!

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ στην ιστορία του Αιγίου, που τραβήχτηκε σε αυτή την πόλη… [σύμφωνα  με  έρευνα του Φάνη Ζουρόπουλου

Και έχει παραχωρηθεί στο αρχείο του Βήματος  της Αιγιάλειας

Ο Βασίλειος Πετμεζάς [1785-1872], ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρωτεργάτης της επανάστασης του 1821 και το σπίτι του ήταν στην διασταύρωση Μελετοπούλων και Βασιλέως Γεωργίου  (1ης Μάη), [στα Ψηλαλώνια], που σήμερα είναι πολυκατοικία, Η κόρη του Πετμεζά Αικατερίνη είχε παντρευτεί τον πατριάρχη της οικογένειας Παναγιωτόπουλου Σωτήρη, στου οποίου το αρχοντικό φιλοξενούμε τις εκθέσεις μας. Κατά πάσα πιθανότητα η οικογένεια έφερε φωτογράφο από την Αθήνα για να απαθανατίσει την σορό.

Αντλώντας από το αρχείο του Βήματος μερικά σημαντικά στοιχεία έτσι ώστε να κατανοήσουν οι Αιγιαλείς ότι το παλιό ένδοξο Αίγιο φιλοξενούσε ως μέρος της καθημερινότητάς του τις πιο σημαντικές μορφές του Αγώνα του 1821 , που μάλιστα κάποιες φορές εδώ ζούσαν , εδώ τιμήθηκαν ιδιαίτερα  και αποτελούν καμάρι του τόπου μας και μέρος της πρωταγωνιστικής του ιστορικής ταυτότητας .

Αλλά και να προβληθεί  η αδιάρρηκτη σχέση και συνεργασία των αγωνιστών των δύο επαρχιών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων , ως ενιαίο επαναστατικό σύνολο, που από τον ιστορικό αυτό τόπο οδηγεί τις εξελίξεις κατεντολήν του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλεξάνδρου Υψηλάντη προς την Απελευθέρωση όλου του Γένους.

Χωρίς απόφαση στη Βοστίτσα για Επανάσταση δεν θα υπήρχε ορκομωσία και ξεσηκωμός στην Αγία Λαύρα. Οι πρώτοι επαναστάτες στα Καλαβρυτα δεν κάνουν κάτι άλλο παρά να εφαρμόσουν στην συμφωνημένη ημερομηνία την απόφαση .

Ζαϊμης και Πετιμεζάς σύμφωνα με το γνωστό κλέφτικο τραγούδι  στην Μέση στα Καλάβρυτα πάνε μαζί ..Και σας το λέει ένας Καλαβρυτινός που ζω στο Αίγιο αφού έλκω την καταγωγή μου από τα ιστορικά Σουδενά..

Και μαζί φέτος και στην Βοστίτσα με τα άρματά τους ..που είναι οι ψυχές τους μαζί μας ..Επιτέλους ας εμπνευστούμε συμπολίτες … ας κλείσουμε τα μάτια την ώρα της πομπής τους και ας ονειρευτούμε την κλαγγή του ατσαλιού των γιαταγανιών ..ας μυριστούμε την μπαρούτη από τις πιστόλες τους και το χυμένο αίμα για την δική μας λευτεριά..

[the_ad id=”46274″]

«Ο Βασίλειος Πετμεζάς ήταν φιλικός, αγωνιστής, στρατηγός και πολιτικός. Γεννήθηκε στα Σουδενά (Κάτω Λουσοί) της περιοχής Καλαβρύτων το 1786 και πέθανε στο Αίγιο το 1872 σε ηλικία 86 ετών.

Στις 22 Μαρτίου 1821 στη Μονή της Αγίας Λαύρας,όταν υψώθηκε η σημαία της επανάστασης ο Βασίλης Πετμεζάς τράβηξε την πιστόλα του την άδειασε στον αέρα ζητωκραυγάζοντας Ελευθερία  ή θάνατος

Ο Πετμεζάς αγαπήθηκε από τον λαό γιατί ποτέ δεν δέχτηκε να λάβει μέρος σε εμφύλιες συγκρούσεις.
Πέθανε στο Αίγιο στις 22 Νοεμβρίου του 1872 σε ηλικία 86 ετών.
Σε ένδειξη πένθους έκλεισαν αμέσως τα μαγαζιά και μαυροφορέθηκαν τα σπίτια στο Αίγιο και σε ολόκληρο τον Μωριά. Η Ελλάδα κήδευε τον τελευταίο στη ζωή και πρώτο στη δόξα στρατηγό της.
Προσκύνημα έγινε ο νεκρός και το σπίτι του, πολλοί ήθελαν να πάρουν διάφορα μικροαντικείμενα του και άλλοι έκοβαν για ιερό ενθύμιο λίγες τρίχες από τα κάτασπρα μαλλιά του.
Η κυβέρνηση έστειλε στρατό και τη Μουσική της Πάτρας. Ήρθαν και τα Ηγουμενοσυμβούλια των Μονών Αγίας Λαύρας και Μεγάλου Σπηλαίου για να τον πάρουν να τον θάψουν στην Μονή της Αγίας Λαύρας. Η οικογένεια όμως του νεκρού δεν δέχτηκε.
Στις 24 του Νοέμβρη στις 2 μ.μ ξεκίνησε η πομπή από το σπίτι του στρατηγού. Πλημμυρισμένοι από κόσμο οι δρόμοι οι πλατείες και τα μπαλκόνια. Προπορεύονταν Μητροπολίτες και Επίσκοποι με 117 κληρικούς και τα Ηγουμενοσυμβούλια Μονών με καλόγερους κρατώντας το λάβαρο της Αγίας Λαύρας. Ακολουθούσαν τα άρματα του στρατηγού και σε μελανό βελούδινο προσκέφαλο τα παράσημα του και ” εν χρυσοτεύκτω λάρνακι και ολοχρύσω στολή και πανοπλία “ ο Μεγάλος νεκρός. Τη λάρνακα με τον νεκρό ακολουθούσαν τα παιδιά του οι συγγενείς του , οι επίσημοι, “ ο ίππος του στρατηγού χρυσόστολος και μελανήμων” και πλήθος κόσμου».

Προωθούμε  σε συνεργασία με την Οικογένεια Πετμεζά την ιδέα ανέγερσης προτομής του στρατηγού Πετμεζά στο πάρκο ιδανικά στα Ψηλά Αλώνια , πλησίον της οικίας του , καλώντας κάθε φορέα ή πολίτη να έρθει σε επαφή μαζί μας στο aratosfilmsmarketing@gmail.com .Το κόστος δε νείανι υψηλό αφού ήδη υπάρχει το καλούπι από την προτομή στην Αγία Λαύρα όπυ και τα οστά του..

[the_ad id=”46371″]

ETΣΙ ΛΟΙΠΟΝ :

Πολύ σημαντικό γεγονός που θα ανεβάσει και τον πήχυ, είναι η καθιέρωση από φέτος  βραδυνής πομπής μνήμης της συγκέντρωσης των συνέδρων στο Αίγιο ,που στην μυστική τους Συνέλευση αποφάσισαν την έναρξη της Επανάστασης , μία τεράστια επαναστατική απόφαση για τον ξεσηκωμό και την Ελευθερία του Έθνους .

Ο τίτλος της πομπής επινοήθηκε από κοινού με τον νεοσύστατο σύλλογο ιστορικής αναβίωσης με απώτερο σκοπό να μείνει σε χρήση από φέτος και στο εξής και θα έχει το όνομα “ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤOY ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ”, έτσι ώστε να υποννοεί και την σύναξη των συνέδρων τις μέρες του Ιανουαρίου του 1821 στη Βοστίτσα , αλλά και την σύναξη των καλεσμένων συλλόγων αναβιωτών που κάθε χρόνο  πλέον θα

τελούν εκτός από την πρωϊνή παρέλαση και μία πιο ιδιαίτερη και πιο εκλεκτική πομπή το βράδυ της παραμονής προς τιμήν της ιστορικής μας επετείου , με πιο αμιγή αναβιωτικό χαρακτήρα.

Όραμά μας η Βοστίτσα να αποτελέσει τον κατεξοχή τόπο συνάντησης των Ελλήνων σύγχρονων αναβιωτών με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία , την περιοχή και την ανάπτυξη ενός νέου ιδεώδους , του ιστορικού τουρισμού , που στο εξωτερικό ακμάζει έντονα σε αναβιώσεις  μαχών , επετείων (reenactment) για αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα

Με πρωτοβουλία του ο Άρατος για την πρώτη χρονιά της «ΣΥΝΑΞΗΣ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ» ,θέλοντας να δημιουργήσει έναν έντονο συναισθηματικό τόνο , αλλά και να φέρει υπό κάποια έννοια τις ψυχές των πρωταγωνιστών της επανάστασης ανάμεσά μας , ανέλαβε μία σημαντική πρόσκληση προς τον πατριωτικό Όμιλο Απογόνων των αγωνιστών του 1821 , για να λιτανεύσουμε τα άρματα κάποιων αγωνιστών που σχετίστηκαν με το Αίγιο ,γιατί ως γνωστό , όταν πομπεύεται ο γνήσιος οπλισμός των ηρώων που μπορεί με αυτά να πολέμησαν για την δική μας ελευθερία , είναι σαν να τους ζούμε εκείνες τις ιερές στιγμές τιμής και να τους έχουμε ανάμεσά μας..

Στην πρόσκληση αυτή με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν τόσο ο πρ. υπουργός κος  Α.Ζαϊμης , και ο κος Αντώνης Πετμεζάς γραμματέας του Ομίλου  και έτσι θα έχουμε επικεφαλής ,ανοίγοντας την πομπή ένα ειδικό άγημα που μετά την φιλαρμονική Αιγίου και σειρά πολεμικών σημαιών , θα φέρει τα άρματα ενός εκ των κυρίων συνέδρων της Συνέλευσης και ενός πρωταγωνιστή που εφάρμοσε τις αποφάσεις της για Επανάσταση δηλαδή τα άρματα του Ανδρέα Ζαϊμη και του Στρατηγού  και πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης Βασιλείου Πετμεζά  εκ Σουδενών Καλαβρύτων ο οποίος πέθανε ως δημότης Αιγίου,και του οποίου η οικία διασωζόταν μέχριν πριν λίγες δεκαετίες στο Αίγιο .

Τα κουμπούρια, τα σπαθιά και το καρυοφίλι των αγωνιστών θα βαστούν ένστολα μέλη μας με στρατιωτικές τιμές σε κόκκινα μαξιλάρια, όπως και ανήμερα στην κύρια παρέλαση της 26ης.

[the_ad id=”46371″]

Να σημειωθεί ότι ο Άρατος  βασίζεται στην αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821 , που έχει αναλάβει με πολύ κόπο και έξοδα να προσκαλέσει και να φιλοξενήσει πλήθος συλλόγων  από μακρυνές περιοχές ,(Γιαννιτσά, Τρίκαλα, Μεσολόγγι, Καλαμάτα, Αιτωλικό,Πάτρα,Αθήνα, Σπάρτη, Ναύπλιο,Καλάβρυτα,Καρπενήσι) ειδικευμένων αναβιωτών με εντυπωσιακή εμφάνιση  κινηματογραφικού επιπέδου , προσδίδοντας έναν πομπώδη χαρακτήρα φέτος και στο εξής  και φέρνοντας δικαιωματικά την πόλη μας και την περιοχή μας στις πόλεις που θα διεκδικήσουν επάξια τον κυριότερο ρόλο στις επετειακές εκδηλώσεις της χώρας το 2021 για τα 200 χρόνια ..

Την οργάνωση και τον συντονισμό της πομπής έχει αναλάβει ο αδελφός  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821 ,ανοίγοντας μάλιστα την πομπή προπορευόμενοι βαστώντας ακριβές αντίγραφο παράστασης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας όπως αυτή υπάρχει σε τοιχογραφία στην Ανακτορική Αίθουσα των Τροπαίων της Βουλής και θα παραχωρηθεί από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

 

Η παράδοση των αρμάτων θα γίνει τελετουργικά μπροστά στην είσοδο του Παναγιωτοπουλέικου τις 7 το βράδυ και αφού τεθεί επικεφαλής Φιλαρμονική θα ξεκινήσει η πομπή και με τη συμετοχή των τριών χορευτικών συλλόγων του Αιγίου , η οποία γίνεται σε ιστορικές πόλεις και έχει συγκινητικό και πανηγυρικό χαρακτήρα με κατεύθυνση  δεξιά στον ιστορικό πεζόδρομο της Α.Λόντου ,στη Β.Κωνσταντίνου , έπειτα στην Τρίγωνη , με κατάληξη από την Κλ.Οικονόμου στην πλατεία Αγ.Λαύρας και άνοδο της Μητροπόλεως  και επιστροφή στο Αρχοντικό και εγκαίνια των εκθέσεων  γύρω στις 8.30 μ.μ. από τον Δήμαρχο Αιγιάλειας κο Αθανάσιο Παναγόπουλο καθώς και σε συνδιοργάνωση  με την ιστορική οικογένεια Πετιμεζά , και τον Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών Γενών για μία σύντομη τιμητική εκδήλωση  για τον στρατηγό Βασίλειο Πετιμεζά με ομιλητή τον πρόεδρο του ομίλου κο Πλαπούτα .

Θα ακολουθήσει συναπάντημα περίπου στις 9.30 με κλέφτικο γλέντι και τσιμπούσι με ψητά και άφθονο κρασί για τους αρματωμένους αναβιωτές  με το παραδοσιακό συγκρότητημα και τους χορευτές του Λαογραφικού Συλλόγου ΜΩΡΑΪΤΕΣ ΕΝ ΧΟΡΩ στον πεζόδρομο και τον εξωτερικό χώρο του VOSTIZZA PSITOCAFE στον εμβληματικό πύργο των ψηλών Αλωνίων του Αιγίου , μία πρόσκληση του Άρατου και με κοπή της βασιλόπιτας για το 2019.

[the_ad id=”46274″]

Τελειώνοντας , στον απόηχο της ιστορικής περιόδου της Συνέλευσης που διήρκεσε εως τις 30 Ιανουαρίου , επιλέξαμε την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου για την επετειακή  πρεμιέρα της νέας μας ιστορικής ταινίας ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝΑ στις 21.30 . Η προπώληση εισιτηρίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ κάνει πανελλαδική πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου στην Αθήνα  και το Αίγιο θα είναι η πρώτη πόλη στην Πελοπόννησο . Ήδη η πρώτη μας ταινία ΕΞΟΔΟΣ 1826 είχε κάνει θραύση στην πρεμιέρα της το 2017 στο Αίγιο και έχει αποκτήσει εκατοντάδες φίλους με κορύφωση την περσινή επιτυχία , όπου 1500 μαθητές δημοτικών σχολείων προσήλθαν τον Μάρτιο για να παρακολουθήσουν την ταινία στο Αίγιο και την Ακράτα.

Ειδικά οι ταινίες ως αναπόσπαστο μέρος της ψηφιοποίησης της Ελληνικής Ιστορίας αποτελούν εθνική κληρονομιά και μέρος της παράδοσής μας.

Πριν από 4 χρόνια, το Πολιτιστικό Σωματείο Άρατος αποφασίζει να δημιουργήσει μια τριλογία για το 1821, θέλοντας από τη μία να αναδείξει κινηματογραφικά, την Επανάσταση του 1821 και από την άλλη να επαναφέρει τον ιστορικό κινηματογράφο στην Ελλάδα.
Αυτό για εμάς είναι η ανώτερη μορφή ψηφιοποίησης της Ελληνικής Ιστορίας.
Το ξεκίνημά μας, αφορούσε την ταινία «Έξοδος 1826» που έγινε δεκτή με αγάπη από το κοινό. Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία που κρύβεται πίσω από το δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», επαναφέροντας αξίες και στέλνοντας μηνύματα για την πατρίδα, την οικογένεια, τα παιδιά, τη θρησκεία, την ελευθερία.
Για πρώτη φορά στα κινηματογραφικά χρονικά εμφανίζονται ήρωες από τη Μακεδονία.
Αποτέλεσε επίσης, την πρώτη ταινία με θέμα το 1821 μετά από 46 ολόκληρα χρόνια («Παπαφλέσσας», 1971).
Χαρακτηρίστηκε δε, από το Ι.Ε.Π. του Υπουργείου Παιδείας ως ταινία «υψηλής ποιότητας».
Με τη συμβολή της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με την οποία πιστεύουμε πως έχουμε κοινούς σκοπούς, η «Έξοδος 1826», θα ταξιδέψει υποτιτλισμένη σε αρκετές γλώσσες.
Γι’ αυτό το λόγο την παραχωρήσαμε με χαρά για την περαιτέρω αξιοποίησή της.

Η «Πολιορκία» είναι η δεύτερη της τριλογίας της Aratos Films, για το 1821, που γυρίστηκε στην Άμφισσα με την υποστήριξη του Δήμου Δελφών ,λίγο πριν την ολοκλήρωση 200 χρόνων από την Έναρξη της ελληνικής Επανάστασης κι αν όλα κυλήσουν ομαλά, πριν το 2021, θα είναι έτοιμη και η 3η ταινία της σειράς.

Αφορά στην πολιορκία στη Μονή Δοβρά της Βέροιας το Μάρτιο του 1822, πριν την πολιορκία και στο ολοκαύτωμα της Νάουσας με αναφορά στον Μακεδόνα οπλαρχηγό Καρατάσο. Γίνεται δε σεναριακή σύνδεση τόσο με τη Συνέλευση των Σαλώνων όσο και το οχυρό Ρούπελ, θέτοντας ολοένα και περισσότερα πραγματικά γεγονότα και παρουσιάζοντας ολοένα και περισσότερα ιστορικά πρόσωπα.
Ενόψει του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.είναι χρέος όλων μας, ο καθένας από το μετερίζι του, να αναδείξουμε την ιστορική κληρονομιά μας, να ανιχνεύσουμε τις αξίες και τη δύναμη των αγωνιστών του 21, να αναλογιστούμε την πορεία και το μέλλον μας.
Ευελπιστούμε ότι με τη συμμετοχή των δημοτών της Αιγιάλειας στις εκδηλώσεις μας θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το πολιτιστικό έργο μας,, ως τιμή και χρέος στους προγόνους μας συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση της εθνικής συνείδησης και πολιτιστικής ταυτότητας των συμπολιτών μας .

[the_ad id=”46274″]

To πακέτο των εκδηλώσεών μας δεν τυγχάνει δημόσιας επιχορήγησης αλλά στηρίζεται από την επιχειρηματική πρωτοβουλία και συμπαράσταση επαγγελαμτιών της πόλης μας και στο σημείο αυτό δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε την αναφορά στον μέγα χορηγό μας που είναι το κέντρο αισθητικής LASER DERMA MED ,καθώς και τους υποστηρικτές μας ,το κατάστημα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας MOBILE και το CAFÉ PECADO ,τα ανταλλακτικά ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,το αρτοποιείο ΚΑΤΣΙΚΑΛΗΣ και την ΜETCON KΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ. Την UNICO ALABUMS για την εκτύπωση των φωτογραφιών , το Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου για την φιλοξενία των εκθετών και για την σίτισή τους το VOSTIZZA PSITOCAFE και το CORNER CAFÉ και δεκάδες ακόμα συνεργάτες επαγγελματίες.

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]