Μέσα από μία εξαιρετική αφηγηματική αναδρομή στο χρόνο αντιληφθήκαμε τις αντιξοότητες τις προκαταλήψεις και πολλά άλλα κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα που εμπόδισαν αλλά δε στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν τη γυναίκα από την φοίτηση στην  τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων  του 1ου  Λυκείου Αιγίου ήταν δεκάδες αυτοί που ήρθαν να παρακολουθήσουν από κοντά την εξαιρετική αυτή ομιλία που διοργάνωσε ο σύνδεσμος Φιλολόγων και η Ένωση Γυναικών Ελλάδος «παράρτημα Αιγίου».

Η βραδιά περιελάμβανε υπέροχα τραγούδια με συνοδεία μουσικής αλλά και την ανάγνωση αποσπασμάτων από μυθιστορήματα σε σχέση με τη γυναίκα.

protes-gynaikes-sta-panepistimia

[the_ad id=”46274″]

Κεντρική ομιλήτρια η  Συγγραφέας- Ερευνήτρια κ. Χριστίνα Φίλιππα- Φωτοπούλου  που πραγματικά εντυπωσίασε με τις γνώσεις της πάνω στην έρευνα  πολλών ετών σε σχέση με  τους λόγους εκείνους που προσδιόρισαν ως δύσβατη την πορεία της γυναίκας στο να την εντάξουν και την αποδεχτούν σε ένα ανδρικό άβατο, το Πανεπιστήμιο,  όπως είχε επικρατήσει έως τότε.

Ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τους κοινωνικούς, οικονομικούς και γραφειοκρατικούς λόγους που ήθελαν τις γυναίκες έξω από τα πανεπιστήμια και τις υποχρέωναν να έχουν  μόνο  ρόλους γνωστούς, όπως της μητέρας της συζύγου και της νοικοκυράς. Αναφέρθηκε με βαθιά συγκίνηση στις πρωτοπόρες γυναίκες, ανάμεσά τους και Αιγιώτισσες από το 1890-1920.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που η κα Φίλιππα  ευχαρίστησε την κόρη της Ζωής  Μελά, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Η Ζωή Μελά ήταν  η πρώτη χημικός παντρεμένη με τον Αιγιώτη Γιατρό Γεώργιο Ιωαννίδη .

protes-gynaikes-sta-panepistimia3

 

Της Ιωάννας Δημουλά

 

[the_ad id=”52195″]