Ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Αιγίου σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων προκηρύσσει το Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού Αιγιαλείας 2019-2020. Τους αγώνες διοργανώνει ο ΑΣΟ ΑΙΓΙΟΥ και το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία του Δήμου Αιγιαλείας.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2018 Τελετή Έναρξης Έναρξη 15:30π.μ.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2018 1ος – 5ος Γύρος Έναρξη 16:00π.μ.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2018 Τελετή Λήξης Έναρξη 20:15μ.μ.

Η οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για το σχολικό Πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ώρα 15:00– 15:30. Μαθητής ή μαθήτρια που προσέλθει μετά την 15:45 και εφ’ όσον έχει δηλώσει ήδη συμμετοχή θα μπορεί να αγωνιστεί από το δεύτερο γύρο. Παράβολο συμμετοχής πέντε ευρώ /μαθητή-τρια.

ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στο 9 Δημοτικό σχολείο Αιγίου

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων και λυκείων της Αιγιαλείας που είναι εφοδιασμένοι με Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 5 γύρων. Η αρχική κατάταξη των διαγωνιζομένων θα γίνει κατά αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων σε μια κατηγορία (λιγότεροι από 10) μπορεί να γίνει συγχώνευση κατηγοριών (π.χ. Α και Β τάξη, Γ και Δ τάξη κ.ο.κ). Αν και μετά την συγχώνευση δύο κατηγοριών ο αριθμός των συμμετοχών είναι μικρός μπορεί να πραγματοποιηθεί τουρνουά με σύστημα πουλ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
  2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
  3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
  4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
  5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
  6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
  7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
  8. Μαθητές-Μαθήτριες Γυμνασίων

ΧΡΟΝΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Ορίζεται ως χρόνος παρτίδας τα είκοσι λεπτά (20’), κατ’ άτομο, για τα Νήπια και Πρώτη, Δευτέρα Δημοτικού και τα δώδεκα λεπτά (12’) με 3¨ δευτερόλεπτα ανά κίνηση, κατ’ άτομο, για την Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Έκτη Δημοτικού και το Γυμνάσιο. Σε συναντήσεις που δεν υπάρχουν χρονόμετρα θα γίνεται κρίση της θέσης μετά από είκοσι λεπτά (20’) από το Διευθυντή Αγώνων ή από τον κ. Νικολακόπουλο Νικόλαο.

ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:

Για ελβετικό σύστημα

(α). Το κριτήριο των ισοβάθμων Direct encounter. (β). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).

(γ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

(δ). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-σκακίστρια με τις περισσότερες νίκες).

Για σύστημα πουλ

α) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-σκακίστρια με τις περισσότερες νίκες).

γ) Κατάταξη του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα).

δ) Αριθμός παρτίδων με τα μαύρα.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Την Επιτροπή Ενστάσεων αποτελούν οι κ. κ. Νικολακόπουλος Νικόλαος, Βασιλική Καvάγια και Παναγοπούλου Αρχοντούλα. Οι Ενστάσεις υποβάλλονται αμέσως με τη λήξη της παρτίδας του κάθε γύρου και εκδικάζονται άμεσα από την Επιτροπή. Το παράβολο της ένστασης ορίζεται στα 50€, το οποίο επιστρέφεται σε περίπτωση δικαίωσης της ένστασης.

ΕΠΑΘΛΑ:

Για μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών (ανά τάξη)

1ος μαθητής Χρυσό μετάλλιο

1η μαθήτρια Χρυσό μετάλλιο

2ος μαθητής Ασημένιο μετάλλιο

2η μαθήτρια Ασημένιο μετάλλιο

3ος μαθητής Χάλκινο μετάλλιο

3η μαθήτρια Χάλκινο μετάλλιο

 

Για μαθητές Γυμνασίων

1ος γενικής κατάταξης (μαθητής/ μαθήτρια) Χρυσό μετάλλιο

2ος γενικής κατάταξης Ασημένιο μετάλλιο

3ος γενικής κατάταξης Χάλκινο μετάλλιο

Αναμνηστικά Διπλώματα θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Μπούνιας Κωσταντίνος. ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σπηλιόπουλος Αλέξιος. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΑΣ: Κοντόπουλος Ανδρέας 6972257198.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στο τηλέφωνο 6975324466 (Νίκος Νικολακόπουλος) ή στο and.kontopoulos@gmail.com. Ανώτατο όριο συμμετοχών 180 μαθητές – μαθήτριες. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

Αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στα περιφερειακά της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία θα διεξαχθούν στο Αίγιο στις 8 Μαρτίου 2020, ο 1ος και η 1η κάθε τάξης, καθώς και όσοι συμπληρώσουν το 51% της συνολικής βαθμολογίας δηλ. 3 βαθμούς σε 5 αγώνες. Το νηπιαγωγείο και τα γυμνάσια, λύκεια περνούν στα τελικά αυτόματα. Επίσης δικαίωμα απευθείας συμμετοχής στην τελική περιφερειακή φάση έχουν οι μαθητές και μαθήτριες που κατέκτησαν μετάλλιο στην περσινή διοργάνωση του 2018 ή κατέκτησαν θέση στην πρώτη δεκάδα της κατηγορίας τους στα Πανελλήνια Μαθητικά Πρωταθλήματα του 2018. Σε περίπτωση όμως που συμμετάσχουν στην διοργάνωση χάνουν το δικαίωμα της αυτόματης πρόκρισης και πρέπει να πετύχουν το όριο του 51%.

ΓΕΝΙΚΑ: Ο διοργανωτής έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει φωτογραφικό υλικό από την διοργάνωση για την προβολή αυτής. Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων. Διευκρινίζεται ρητά ότι, ισχύουν οι κανονισμοί rapidplay της FIDE (FIDE handbook, Laws of Chess), με την εξής διαφοροποίηση στο άρθρο A.4.b: ποινή μηδενισμού για αντικανονική κίνηση επιβάλλεται στην περίπτωση που κάποιος από τους αντιπάλους πραγματοποιήσει 3 αντικανονικές κινήσεις (απόφαση ΔΣ ΕΣΣΠ 21/03/2016).