Το τελευταίο καιρό όλοι έχουμε δεί τους λογαριασμούς να έχουν φουσκώσει και να έχουν τριπλασιαστεί. Πλέον τα νοικοκυριά έχουν έρθει σε ένα τεράστιο αδιέξοδο και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του σπιτιού.  Τα οικονομικά δεν μαζεύονται εύκολα. Τα καύσιμα και ενέργεια έχουνε φτάσει στο Θεό. Σίγουρα πολλές οικογένειες  έχουνε και περισσότερα χρέη, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη ακόμα και την επιβίωση με τα στοιχειώδη πράγματα που χρειάζονται. Πολλοί καταφεύγουν σε λύσεις μειώνοντας αρκετά το κόστος,  αλλάζοντας πάροχο και αντικαθιστώντας τις ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού με πιο οικονομικές. Πέρα όμως από τα μέτρα αυτά που μπορεί να πάρει ο καθένας,  όταν αποφασίσεις να αλλάξει ρεύμα θα πρέπει να έχει κατά νου και θα παρακάτω κριτήρια προκειμένου να επιλέξει τον κατάλληλο πάροχο ρεύματος, σύμφωνα πάντα με τις δικές του ανάγκες ετήσιας κατανάλωσης.

Πάμε να δούμε λίγο από κοντά τα βασικά κριτήρια που πρέπει να υπάρχουν πριν ξεκινήσουμε να ψάχνουμε το καλύτερο πάροχο για εμάς.

Καταρχήν οι τιμές της κιλοβατώρας κάθε 20 του μήνα δημοσιεύονται στις διάφορες ιστοσελίδες των εταιρειών.  Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο, θα πρέπει θα δούμε και τις τρέχουσες τιμή που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα. Δεν αρκεί όμως  να αναγνωρίζουμε μόνο αυτό,  γιατί η τιμή της κιλοβατώρας και η τελική χρέωση που θα έρθει στο τιμολόγιο δεν εξαρτάται μόνο από την τρέχουσα τιμή αλλά και απο πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.  Υπάρχουν και χρεώσεις που δεν τις έχουμε συνυπολογίσει  και τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

Αλλάζω ρεύμα σημαίνει ότι ακολουθώ τα παρακάτω βήματα με ευλαβική σειρά:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αθροίσετε τις κιλοβατώρες των τελευταίων τεσσάρων μηνών προκειμένου να έχετε μία εικόνα της δικής σας κατανάλωσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, για να ζητήσουμε προσφορά από τις εταιρείες βάσει αυτής της κατανάλωσης σε ρεύμα, και όχι γενικά μία προσφορά με την τρέχουσα τιμή. Μπορείτε στη συνέχεια να στείλετε ένα email μέσα από τις σελίδες της κάθε εταιρίας προκειμένου να λάβετε μία συνολική προσφορά για τις ανάγκες σας.

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το ρεύμα και η τιμή διαφέρει αν είναι για σπίτι ή για επιχείρηση.  Επίσης να συνυπολογίσετε, αν θέλετε μέσα στο λογαριασμό του ρεύματος, να εμπεριέχεται και ο λογαριασμός του φυσικού αερίου. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον έκπτωση στο τελικό τιμολόγιο. Αυτό ονομάζεται και ενιαίο τιμολόγιο και το διαθέτουν πολλές εταιρείες. Μπορείτε δηλαδή να πληρώνετε ενιαίο ρεύμα και αέριο για όλα τα κτίρια και τις επιχείρησης που έχετε.

Επιπλέον για τους καινούργιους συνδρομητές, θα πρέπει να δείτε αν υπάρχει κάποια έκπτωση,  όπως και για το βραδινό τιμολόγιο, που σε πολλές εταιρείες η χρέωση είναι ενιαία ακόμα και το πρωί. Αρκετές εταιρείες δίνουν και μπόνους σε αυτούς που πληρώνουν στην ώρα τους.

Ρωτήστε αν υπάρχει κάποια ρήτρα για αποχώρηση από το συμβόλαιο και μετά από ποιό χρονικό διάστημα μπορείτε να αποχωρήσετε και να πάτε σε άλλη εταιρεία αν το επιθυμείτε.

Αλλάζω ρεύμα σημαίνει μία προσεκτική διαδικασία η οποία θα σας οδηγήσει σε ένα σωστό συμβόλαιο. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω μπορείτε να συμβουλευτείτε και εταιρείες που ασχολούνται με τη σύγκριση τιμών όπως και με την αξιολόγηση των εταιρειών, προκειμένου να πάρετε τη σωστή απόφαση.