Η δημοτική αρχή μετά από πίεση κυρίως από την παράταξή μας που απαιτούσε τα δημοτικά συμβούλια να γίνονται με τηλεδιάσκεψη όσο κρατάει η πανδημία και όχι δια περιφοράς, προχώρησε στην διαδικασία αυτή στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.
Αιτιολογία της καθυστέρησης κατά την δημοτική αρχή ήταν το οικονομικό κόστος το οποίο όμως ήταν ασήμαντο έως μηδαμινό και προχώρησε τώρα σε αυτή την διαδικασία επειδή παραχωρήθηκε δωρεάν από την ΚΕΔΕ σαν να μην είχαν προτεραιότητα οι δημοκρατικές διαδικασίες και ο διάλογος στη λήψη των αποφάσεων. Όμως δεν φρόντισε για την δυνατότητα παρακολούθησης των δημοτών ούτε ζωντανά με σύνδεση στο διαδίκτυο, ούτε με μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συνεδρίασης αφού αντικειμενικά οι δημότες δεν είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν με άλλο τρόπο την συνεδρίαση. Δηλαδή επέδειξε αδιαφορία στο δικαίωμα του δημότη να είναι ενήμερος για αυτά που συζητούνται και αποφασίζονται στο δημοτικό συμβούλιο.
Για το θέμα της πανδημίας οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΜΠΡΟΣΤΑ τόνισαν ότι η δημοτική αρχή το χρησιμοποιεί σαν άλλοθι για να σταματήσουν οι απαιτήσεις μέτρων για την ανακούφιση των δημοτών μεταθέτοντας το θέμα στο απώτερο μέλλον μετά την λήξη της υγειονομικής κρίσης.
Ακόμα υποστήριξαν ότι δεν έχει παρθεί κανένα πρακτικό μέτρο πλην ανακοινώσεων για την ατομική υγιεινή και την ατομική ευθύνη και δεν υπήρχε συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στο νοσοκομείο Αιγίου την παγκόσμια ημέρα υγείας.
Την πρόταση της παράταξης “Αιγιάλεια Αύριο” υπό τον κ. Γούτο, ο οποίος είχε τις προϋποθέσεις των απαιτούμενων 11 συμβούλων για να φέρει το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξή μας την ψήφισε όπως θα έκανε και με οποιαδήποτε πρόταση απ’ όπου και αν προερχόταν και θα περιείχε ανακουφιστικά μέτρα των επαγγελματιών και όλων των δημοτών που επλήγησαν από τα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας.
Εκτός της πρότασης της μείζονος μειοψηφίας για κατάργηση των τελευταίων αυξήσεων των τελών, του ειδικού τέλους 80% και την απαλλαγή από τέλη χρήσεως πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α υποστήριξε ότι έπρεπε να είχαν ενταχθεί και η απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, απαλλαγή μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων, προστίμων για μη πληρωμένα δημοτικά τέλη, βεβαιωμένες οφειλές και ακύρωση των αποφάσεων για τις εξοντωτικές αυξήσεις των τελών άδρευσης για τους αγρότες.
Ακόμα η παράταξη “ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΥΡΙΟ”που κατέθεσε την πρόταση δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη πίεσης στην κυβέρνηση που δεν χρηματοδοτεί τον δήμο και δεν αναλαμβάνει το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.
Η πρόταση καταψηφίστηκε απο την δημοτική αρχή και τις συνεργαζόμενες με αυτή παρατάξεις της κας Ψυχράμη και κ. Τριανταφυλλόπουλου με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα από πλευράς δήμου για να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης όπως έκανε η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας, μεταξύ αυτών και οι γειτονικοί μας δήμοι των Καλαβρύτων και Πάτρας.Άλλωστε αυτό προβλέπεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που η δημοτική αρχή με τις συνεργαζόμενες παρατάξεις αγνόησαν.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α απέδειξαν με στοιχεία ότι εκτός της διεκδίκησης που απουσιάζει για ενίσχυση από το υπουργείο εσωτερικών και την απαίτηση ανάληψης από το κράτος της μεταφοράς των απορριμμάτων και με την υπάρχουσα ακόμα οικονομική κατάσταση του δήμου υπήρχαν περιθώρια για στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των δημοτών.
Στο τομέα των εξόδων θα μπορούσαν αυτά να περιοριστούν αν η δημοτική αρχή αξιοποιούσε το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου και τον τεχνικό εξοπλισμό και δεν τα ανέθετε σχεδόν όλα στους ιδιώτες σπαταλώντας μεγάλα ποσά από το δημοτικό ταμείο. Επίσης μεγάλα ποσά πχ προς ΔΗΚΕΠΑ που δεν είναι αναγκαίο να διατεθούν αυτή την περίοδο θα μπορούσαν να μεταφερθούν για τον σκοπό ενίσχυσης των δημοτών κ.α.
Τέλος για την πλήρωση των θέσεων στα νομικά πρόσωπα που κατείχε η κα Καρρά, η δημοτική αρχή επιτέλους εφάρμοσε την διαδικασία του νόμου 4635/30-10-2019 που προβλέπει εκλογή των 2/5 από την αντιπολίτευση με ψηφοφορία μεταξύ των παρατάξεων.
Το ίδιο όμως δεν έκανε στις διαδικασίες πριν τον νόμο αυτό αποκλείοντας τις παρατάξεις της μειοψηφίας από την συμμετοχή τους στις άλλες επιτροπές παρερμηνεύοντας κατά το δοκούν τον προηγούμενο νόμο 4623/2019 ο οποίος δεν διέφερε απο τον τελευταίο που ήταν απλώς διευκρινιστικός.
Η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.δεν παραιτείται από την διεκδίκηση μέτρων στήριξης των επαγγελματιών που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους και των άλλων δημοτών και αγροτών στους οποίους επιβλήθηκαν εξοντωτικά τέλη από την νέα δημοτική αρχή και τους καλεί σε κοινούς αγώνες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

 Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας