Η απόφαση της δημοτικής αρχής να αναστείλει τη λειτουργία  του ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι μια τεράστια νίκη του πολύχρονου  αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Πάνω από ένα χρόνο διεκδικούν το αυτονόητο: την περιφρούρηση της υγείας τους και την εξασφάλιση της ανάπτυξης του τόπου τους. Όλα πλέον επιβεβαιώνουν ότι αυτός ο ΧΥΤΑ έχει φτάσει στο τέλος του. Κάθε σκέψη επαναλειτουργίας του είναι όχι μόνο ανεύθυνη, αλλά και άδικη απέναντι στους κατοίκους δεδομένου ότι:

  • έχει δεχθεί υπερδιπλάσια ποσότητα απορριμμάτων από την επιτρεπόμενη.
  • σε πρόσφατο έλεγχο του υδροφόρου ορίζοντα καταγράφονται ρύποι μέχρι και 13 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
  • σε οποιαδήποτε κακοκαιρία διαφεύγουν στο περιβάλλον εκατοντάδες κυβικά μολυσμένων υγρών.
  • πρόσφατα σημειώθηκε τεράστια κατολίσθηση στο χώρο του ΧΥΤΑ που προοριζόταν για την επέκτασή του, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες κατοίκων και επιστημονικών φορέων για κίνδυνο κατάρρευσης όλου του κυττάρου με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον.

[the_ad id=”46274″]

Η σημερινή δημοτική αρχή φέρει τεράστιες ευθύνες. Χαρακτηρίστηκε από έλλειψη μιας σύγχρονης αντίληψης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.  Επέλεξε την   πρακτική των ατομικών επιλογών και του παραγοντισμού αντί για τον διάλογο  και τη συνεννόηση με τους πολίτες. Προέκρινε την ποινικοποίηση των αγώνων τους για την προστασία της υγείας  και του τόπου τους, οδηγώντας  όχι μόνο την συγκεκριμένη δημοτική αρχή αλλά και ολόκληρο το δήμο σε αδιέξοδο, το οποίο κληροδοτεί στην επόμενη δημοτική αρχή που καλείται άμεσα να το αντιμετωπίσει. Θα είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα.

H Περιφέρεια παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με απάθεια παραμένοντας αδρανής. Στην πραγματικότητα αποποιείται τις ευθύνες της, δεδομένου ότι δική της αρμοδιότητα είναι η αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Από κοινού με το Υπουργείο έχουν συμπράξει στο έγκλημα.

Η δημοτική παράταξη «ΜΠΡΟΣΤΑ» δηλώνει στους αγωνιζόμενους κατοίκους της ανατολικής Αιγιάλειας την αλληλεγγύη της και τη στήριξή της στον πολύμηνο αγώνα τους. Συμμερίζεται την αγωνία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πιθανή συνέχιση λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Δηλώνουμε ότι δεν ταιριάζει ούτε στην ιστορία του τόπου, ούτε στην ομορφιά του, αλλά πολύ περισσότερο στην εποχή μας τέτοια τριτοκοσμική εικόνα.

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]