Σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα»:  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην κυβέρνηση η εκπόνηση του σχεδίου για την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα.

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου είναι συνεχείς, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, με πληθώρα προκλήσεων και λεπτομερειών που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Άλλωστε αύριο, Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ, η οποία θα καταλήξει στις τελικές προτάσεις, τις οποίες θα προτείνει στην κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις για τα σχολεία

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επανέναρξη μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, με τις Πανελλήνιες να διεξάγονται κανονικά στα τέλη Ιουνίου. Ανάλογα, με το πως θα πορευθεί η Γ’ Λυκείου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο. Εξετάζεται η πρόταση να παραμείνουν κλειστά τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και να ανοίξουν από Σεπτέμβριο, γιατί τα μικρά παιδιά, πιθανότατα, δεν μπορούν να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες υγιεινής και τα προσέχουν περισσότερο γιαγιάδες και παππούδες.

Τι θα ισχύει για κομμωτήρια και μικρά καταστήματα

Κομμωτήρια, κέντρα αισθητής και μικρά καταστήματα ανοίγουν από τις 4 Μαΐου για να τονωθούν ψυχολογικά οι πολίτες.

Οι συναθροίσεις

Οι συναθροίσεις παραμένουν μεγάλο ερώτημα, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα μπορούμε να μαζευτούμε ξανά σε σπίτια μεγάλες παρέες. Συναυλίες και μεγάλες συγκεντρώσεις είναι απίθανο να επιτραπούν με τα έως τώρα δεδομένα.

Τι θα γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια

Θα ανοίξουν 15 με 20 Μαΐου, αλλά μόνο με τραπεζοκαθίσματα έξω με απόσταση μεταξύ των τραπεζιών και μάξιμουμ άτομα στα καταστήματα.

Ευπαθείς ομάδες

Για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα) θα υπάρξει παράταση των περιορισμών. Θα πρέπει να στέλνουν δηλαδή για την μετακίνησή τους SMS ίσως και μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, θα διευρυνθούν οι λόγοι που θα περιλαμβάνονται στις έξι κατηγορίες που στέλνουμε και σήμερα μήνυμα.